podłącznie tuby i wzmaka pomocy

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry A

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
tomuch4

podłącznie tuby i wzmaka pomocy

#1 Post autor: tomuch4 »

witam właśnie zakupiłem sobie do mojej zafirki tube + wzmaka teraz zastanawiam się jak puścić kabel plusowy od aka aby wszystko miało ręce i nogi może ma ktoś jakiś dobry patent bądź jakieś fotki było by miło
szukałem na innych postach niestety nic nie udało się odnaleźć pozdrawiam
Gruka

#2 Post autor: Gruka »

Najlepiej chyba w progu
tomuch4

#3 Post autor: tomuch4 »

właśnie bardziej mi chodzi po głowie od silnika z akumulatora jak idzie kabelek i przez grodzie silnika gdzie najlepiej sie wpiac
Gruka

#4 Post autor: Gruka »

zobacz jak wchodzą wszystkie wiązki
tomuch4

#5 Post autor: tomuch4 »

zastaniawiam się czy w okolicach nadmuchu za schowkiem nie ma jakiegoś przejścia nie chciałbym nic sobie uszkodzić ani nic wiercić :)
Gruka

#6 Post autor: Gruka »

zdejmij całą tą plastikową atrapę tzn podszybie masz tam mechanizm wycieraczek i może tam idą kable a jeśli nie to zobacz jak serwo,ewentualnie patrz od środka gdzie idą kable do skrzynki bezpieczników
kris_kubice

#7 Post autor: kris_kubice »

Kolego jak masz serwo w komorze silnika to z lewej strony masz zaślepkę którą wyjmiesz i masz przejście z komory silnika do kabiny. Ja wywierciłem w tej zaślepce otwór (to jest twardsza guma) dokładnie średnicy kabla i tamtędy przepuściłem kabel do środka. Jeżeli Ci to pomoże i poczekasz do jutra wieczora to zrobię fotkę jak to idzie i wstawię. A w kabinie to poleciałem aż do tyłu listwami progowymi.
matis991

#8 Post autor: matis991 »

Jeszcze zależy jaki gruby bo ja 2x0,5 od silnika do środka wprowadziłem przez otwór linki do otwierania maski :) tam jest taka guma włożyłem cieniutki śrubokręt żeby przeszedł do środka, kabelek do wazeliny albo coś poślizgowego i przełożyłem ;)
tomuch4

#9 Post autor: tomuch4 »

właśnie zakończyłem moje próby efekt brak niestety narazie się poddałem a więc kolego kris_kubice czekam na fotki może coś więcej wtedy mi się uda :)
mareczek

#10 Post autor: mareczek »

jeśli mogę się wtrącić to ja mam poprowadzony kabel (stojąc face to face) na lewo o zbiorniczka z płynem hamulcowym (motor to 1.8 PB) tam jest ładna gumeczka którą można zdjąć ale później trzeba ładnie zaizolować żeby się nie poprzecierał (na potrzeby zdjęcia zdjąłem izolacje) i kabel wychodzi nad pedałem gaziu :) a później ładnie na pedałami i prosto jak po sznurku do progu go chowamy i już

Obrazek

Obrazek

A efektem końcowym jest to :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek
mareczek

#11 Post autor: mareczek »

a no i grubość kabla to razem z izolacją 18mm
tomuch4

#12 Post autor: tomuch4 »

kolego mareczek dzięki za info jutro spróbuję czy w moim silniku jest tam takie samo miejsce jak tak to super dzięki za fotki
mareczek

#13 Post autor: mareczek »

no więc tak kolego w nawiązaniu do twojej PW (ja jeszcze nie mogę pisać)
Ja zrobiłem tak,

1. wyjmij gumke

2. ustaw latarke(najlepiej punktowym światłem) w otwór

3. wejdź do wnętrza auta i zdejmij obudowę nad pedałami (2x śruba na tunelu środkowym + 2 spinki nad pedałami

4. szukaj tego światła z latarki i w ten otwór wsadź drut, ja wsadziłem metalowy ok. 1,5 mm

5. zrób otwór w przewodzie na wzmaka przez środek jak najbliżej krawędź tak zeby się nie zerwał jak bedziesz przeciągał (mi to się udało za 3 razem)

6. przeciągnij przewód nad pedałami, uważaj na kolumne kierowniczą (ja przeciągnąłem pomiedzy pedałami a kolumną miałem tam takie oczka na wsporkiku podajrze hamulca)

7. wrzuci do progu i dawaj czem prędzej do bagażnika :)

i to tyle kolego gdyby coś to pisz

a kabel od sterowania ("czincz"+ remote ) poprowadziłem od radia w lewo w dół za skrzynką z bezpiecznikami i dalej do progu

nie mówię że było łatwo ale spokojnie po 4 godzinach zagra jak marzenie
powodzenia i nie zapomnij o :piwo: bo bez tego nie idzie :lol:
mareczek

#14 Post autor: mareczek »

i nie zapomnij o bezpieczniku zaraz przy aku i dobrym połączeniu do aku ja za swoje dałem 27zł ale jest konkret (widoczne na zdjęciu)
kris_kubice

#15 Post autor: kris_kubice »

Kolega mareczek mnie ubiegł. Ja mam tak jak on zrobione tyle że ja nie mam linki. Mam elektroniczną przepustnice więc zatem mam tam sporo miejsca na kabel .
Reszte zrobiłem jak wyżej kolega opisał :)
Moje fotki :
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”