Wspomaganie dziwnie pulsuje

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

Wspomaganie dziwnie pulsuje

#1 Post autor: Szymon78 »

Witam. Od dluzszego czasu mam taka pezypadlosc iz wspomaganie jakby pulsowalo. Objawia sie to tym ze jak trzymam kierownice w skrecie niezaleznie czy w czasie jazdy czy na postoju kierownica samoczynnie jakby chciala przez chwile sama kontynuowac skret. Takie szarpniecie, pulsowanie. Dzieje sie to cyklicznie co +-5 sekund.
Wspomaganie generalnie dziala ok, plyn jest, krecilem wielokrotnie od oporu do opru bo sadzilem ze cos zapowietrzylo sie. Niestety problem nie ustaje.
Zastanawiam sie gdzie szukac przyczyny?!?. Wujek google niewiele podpowiada- nawet w innych markach pojazdow.
Jakby byl zapowietrzony uklad to bylyby zaniki wspomagania a ja mam wrecz przeciwnie...wspomaganie jakby wydajniej przez sekunde dzialalo i stad to szarpniecie w skrecie.

Jak bede mial chwile nagram i zapodam filmik..

Pomysly??

Maglownice mam regenerowana bo stukaly koncowki drazkow. Pompy nikt nie tykal.
Szymon78

#2 Post autor: Szymon78 »

Obiecany filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=SdVeE9m6 ... e=youtu.be

najlepiej widać to w 20sek i później.
Zaznaczam iz napięcie palcem :) jest stałe w całym okresie nagrywania
studi78

#3 Post autor: studi78 »

mam tak samo od 4 lat i nic się z tym nie dzieje . Pompa wspomagania była sprawdzana i jest OK. 4 lata tak śmigam i już się przyzwyczaiłem. Oczywiście te pulsacyjne drgania tylko występują jak auto stoi w miejscu i max. skręcam kierownicą. W ruchu takich objawów nie ma.
Chyba musisz się przyzwyczaić do tego.
Pozdro.
Szymon78

#4 Post autor: Szymon78 »

Mi kolega mechanik podpowiedzial ze moze to byc jakis zaworek odpuszczajacy maglownicy ktory niewystarczajaxo sie otwiera...szczescie ponoc takie ze nie trzeba wyjmowac i rozbierac maglownicy.
Mam dostac namiar do speca od magliwnic w Poznaniu by to zobaczyl...jak bede po wizycie i diagnozie dam znac.
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#5 Post autor: SD72 »

studi78 pisze:mam tak samo od 4 lat i nic się z tym nie dzieje . Pompa wspomagania była sprawdzana i jest OK. 4 lata tak śmigam i już się przyzwyczaiłem. Oczywiście te pulsacyjne drgania tylko występują jak auto stoi w miejscu i max. skręcam kierownicą. W ruchu takich objawów nie ma.
Chyba musisz się przyzwyczaić do tego.
Pozdro.
To chyba nie chcesz powiedziec ze w ZB to normalne :?:
Szymon78

#6 Post autor: Szymon78 »

Ja jezdze z tym juz jakis czas..i nic tez sie nie dzieje..mozna sie przyzwyczaic...niemniej czas za feler sie zabrac i znalezc tego przyczyne
TRYRON

#7 Post autor: TRYRON »

Witam,
Mam taki sam problem. Czy komuś udało się namierzyć przyczynę? Czy to faktycznie jakiś zaworek od maglownicy? Jak to naprawić?
Tomekcvc

#8 Post autor: Tomekcvc »

Odkopuję temat. Znalazł ktoś przyczynę? Dodam, że u mnie takie pulsowanie występuje również podczas skręcania, przez co auto zachowuje się troche niepewnie i nieprzewidywalnie na drodze..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”