słabe podświetlenie komputera

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
PDW

słabe podświetlenie komputera

#1 Post autor: PDW »

Witam mam problem ponieważ w mojej zafirze w dzień prawie nie widać nic co wyświetla komputer choć pokrętło jest na maxa. Wy też macie taki problem czy u mnie jest coś nie tak?

Pozdrawiam
darkp1

#2 Post autor: darkp1 »

U mnie jest ok, widać wszystko ładnie, jasno i przejrzyście. Możliwe że spaliły Ci się żarówki w wyświetlaczu.
darek_s

#3 Post autor: darek_s »

Witam masz pewnie spalone zarowki podswietlenia.Skoro masz kompa czyli MID potrzebne bedą 4 zaróweczki z oprawkami w kolorze zielonym,koszt w aso 5 zeta za sztuke.Mozna rowniez sie pobawic i wymienic same zaróweczki ale jest z tym troszke zabawy.Sama zaróweczka to koszt 1 zł Symbol żarówki T5.Oczywiscie zakładam ze reszte podswietlenia masz ok i mozesz je regulowac potencjometrem od rozjasniania podswietlenia tylko komp masz ciemny.pzdr.
Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#4 Post autor: QRZOL »

Proponowałbym włożyć diody , ja u siebie włożyłem.Na pewno trwalsze i raz się wymieni i na długi czas spokój.....
Obrazek
PDW

#5 Post autor: PDW »

możliwe że któreś z tych żaróweczek mam właśnie spalone muszę sprawdzić

A może ktoś mi powie jak się dostać do nich?

A jeszcze takie małe pytanko mam czy u was też tak jest że przy załączonych światłach jest ciemniejszy wyświetlacz a gdy wyłączycie światła świeci jaśniej?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
QRZOL
Mieszkaniec
Imię: Maciej
Auto: ZB 1.7 CDTI Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#6 Post autor: QRZOL »

Musisz zdjąć cały plastik od zegarów,poszukaj na forum gdzies bedzie jak to zdjąć....tak ciemnieje jak załączy się światła,a jak zgasisz jaśnieje...

poczytaj tu

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132
Obrazek
arash

#7 Post autor: arash »

witaj kolego... tak przy wyłączonych światłach wyświetlacz świeci jaśniej niż przy włączonych.... dwu stopniowe podświetlenie to normalka w oplach....pozdro
darkp1

#8 Post autor: darkp1 »

arash, ale nie do tego stopnia żeby nic nie było widać... I nie tylko w Oplach tak jest ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”