Zafira B
Moderator: Tunio999
-
Kamils2
Zafira B
Witam,
Mam 27 500 PLN i chce kupic Zafire B (benzyna)
Calkowite moje fundusze na auto, rejestrajce, ubezpicezenie i zalozenie gazu to 32 000 PLN
Mam w planach od razu po zakupie zamontowac jej gaz.
Czy mozecie mi cos poradzic?
Z tego co czytalem na forum w takim wypadku najlepiej wybrac silnik 2.0 - 200 KM ?
Bedzie to moje pierwsze auto dlatego prosze o podpowiedz czy lepiej szukac samochodu gdzies u nas, czy moze za granica?
Pozdrawiam Kamil
Mam 27 500 PLN i chce kupic Zafire B (benzyna)
Calkowite moje fundusze na auto, rejestrajce, ubezpicezenie i zalozenie gazu to 32 000 PLN
Mam w planach od razu po zakupie zamontowac jej gaz.
Czy mozecie mi cos poradzic?
Z tego co czytalem na forum w takim wypadku najlepiej wybrac silnik 2.0 - 200 KM ?
Bedzie to moje pierwsze auto dlatego prosze o podpowiedz czy lepiej szukac samochodu gdzies u nas, czy moze za granica?
Pozdrawiam Kamil
-
miodzik
Jest pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników szukania auta za Odrą. Ja akurat należę do drugiej grupy osób. Sam szukając sobie auta mimo bliskości sąsiedztwa z Niemcami nie zamierzałem jeździć i szukać Zafiry na siłę robiąc puste kilometry i jeżdżąc i wracając na pusto. Cierpliwość popłaca. Mi to zajęło 4 miesiące intensywnych poszukiwań, ale się udało.Kamils2 pisze:czy lepiej szukac samochodu gdzies u nas, czy moze za granica?
Musisz zdawać sobie sprawę, że i tam potrafią magicznie odpicować auto. Dobre auta się owszem, zdarzają, ale bardzo sporadycznie. Podobnie zresztą jak u nas.
Co do auta sprowadzanego zza granicy. Tutaj kieruj się kimś, kto zdecydowanie wie co robi. Coś np jak Andrzej2503. Innym pośrednikom dziękujemy.
A w takim budżecie powinieneś wyłapać dobre auto z roczników 2006-2007.
-
cns80
Myślę że ciężko będzie kupić ZB w tej kwocie tak żeby jeszcze starczyło na opłaty, koszty sprowadzenia i rejestracji oraz na dobrą instalację gazową zamontowaną przez wykwalifikowanego mechanika, a nie papraka ze stodoły. Tak na szybko licząc to max 26-27 tys może kosztować samo auto i w tych pieniądzach 2 litrowa benzyna w przyzwoitym stanie w Niemczech nie występuje. Nawet 1,8 nie tak łatwo kupić, chociaż już coś się znajdzie.
-
miodzik
-
cns80
Ale jemu chodzi dokładnie o 2,0T a tego ani w Niemcowni, ani w Polsce w tych pieniądzach i przyzwoitym stanie nie spodziewałbym się.miodzik pisze:Ja mówiłem właśnie o samym aucie. Kamil pisał, że z założeniem gazu chce przeznaczyć 32 tys.cns80 pisze:26-27 tys może kosztować samo auto
Chyba że komuś wystarcza auto z tureckiego placu w specyfikacji "export only"
-
Kamils2
to nie koniecznie musi byc 2.0 ja pisalem tylko ze z tego co wyczytalem najlepiej pod gaz wybrac ten silnik jednak tutaj wy macie zafirki i wiecie jak sprawuja sie inne silniki pod gazem z tego co czytalem 1.8 o oznaczeniu tutaj nie pamietam cos jak Z18EX (jednej literki mi brakuje) nie nadaje sie do gazu jednak moze jestem w bledzie ?
-
cns80
Właśnie takim nienadającym się dobijam do 180 tys na LPG bez żadnych problemówKamils2 pisze:to nie koniecznie musi byc 2.0 ja pisalem tylko ze z tego co wyczytalem najlepiej pod gaz wybrac ten silnik jednak tutaj wy macie zafirki i wiecie jak sprawuja sie inne silniki pod gazem z tego co czytalem 1.8 o oznaczeniu tutaj nie pamietam cos jak Z18EX (jednej literki mi brakuje) nie nadaje sie do gazu jednak moze jestem w bledzie ?
I takich już kilka znajdziesz chociażby w ofercie wspomnianego Andrzeja.
-
miodzik
troszkę jesteś.Kamils2 pisze: moze jestem w bledzie ?
Tak jak u Patryka sporo jest forumowiczów, którzy mają ten silnik zagazowany. Oczywiście dobry gazownik bezwzględnie wskazany.
I w tym momencie zamkniesz się w swoim budżecie.cns80 pisze:I takich już kilka znajdziesz chociażby w ofercie wspomnianego Andrzeja.
-
Kamils2
-
cns80
Sraty taty
Jak się zakłada najtańszą instalację, źle nawierca kolektor, zakłada różnej długości węże od wtrysków i reduktor do silnika o połowę mniejszego, a na koniec zamiast poświęcić 2-3 godzinki na pojeżdżenie z klientem i dopracowanie mapy wtrysku to się zaznacza AUTOKALIBRACJA w programie i zgarnia się kasę to później efekty są takie że auto jeździ na zbyt ubogiej mieszance i wypala gniazda. W każdym silniku, nie tylko 1,8. Nawet powiedziałbym że w turbo jeszcze bardziej się trzeba postarać żeby nie zabić turbiny.
-
Kamils2
ok to temat mam jasno wyjasniony bardzo mi pomogliscie bo nie moglem sie zdecydowac a teraz juz jestem pewien ze na poczatku czerwca jade do pana andrzeja po 1.8 zafirke B
) teraz pozostaje inne pytanko tak przy okazji znacie kogos godnego polecenia kto zalozy gaz do takiej zafiry w okolicach lublina?
-
cieniassss
ja już 2,5 roku jeżdżę na gazie, bezproblemowo
http://adamrogowski.net/ , krótko i na tematKamils2 pisze: teraz pozostaje inne pytanko tak przy okazji znacie kogos godnego polecenia kto zalozy gaz do takiej zafiry w okolicach lublina?
-
pawel1313
A w wa-wie możesz polecić takiego gazownika ? :>cns80 pisze:Sraty tatyJak się zakłada najtańszą instalację, źle nawierca kolektor, zakłada różnej długości węże od wtrysków i reduktor do silnika o połowę mniejszego, a na koniec zamiast poświęcić 2-3 godzinki na pojeżdżenie z klientem i dopracowanie mapy wtrysku to się zaznacza AUTOKALIBRACJA w programie i zgarnia się kasę to później efekty są takie że auto jeździ na zbyt ubogiej mieszance i wypala gniazda. W każdym silniku, nie tylko 1,8. Nawet powiedziałbym że w turbo jeszcze bardziej się trzeba postarać żeby nie zabić turbiny.
-
cns80
W Wawie jest mogiła jeśli chodzi o gazowników. dobry jest w Legionowie, ale niesłowny i nieterminowy. Na Podleśnej na terenie AWF jest dobry od BRC (i innych też). Świetny był na Burakowskiej, ale nie wiem czy nadal tam urzęduje. Jest gość co gazuje nawet Subaryny WRX STI i to z wieloma sukcesami. Chyba na Młodzieńczej. U niego instalki drogie, bo nie wkłada Staga i cena z montażem do Subaru to ok. 4,5 tys. (tam jest przerąbany montaż więc do klasycznych samochodów będzie taniej). Ten gość 100% aut ustawia jeżdżąc z klientem 2-4 godziny.pawel1313 pisze:A w wa-wie możesz polecić takiego gazownika ? :>cns80 pisze:Sraty tatyJak się zakłada najtańszą instalację, źle nawierca kolektor, zakłada różnej długości węże od wtrysków i reduktor do silnika o połowę mniejszego, a na koniec zamiast poświęcić 2-3 godzinki na pojeżdżenie z klientem i dopracowanie mapy wtrysku to się zaznacza AUTOKALIBRACJA w programie i zgarnia się kasę to później efekty są takie że auto jeździ na zbyt ubogiej mieszance i wypala gniazda. W każdym silniku, nie tylko 1,8. Nawet powiedziałbym że w turbo jeszcze bardziej się trzeba postarać żeby nie zabić turbiny.