Gdzie szukać usterki przy błędach U 2139 i U 2105

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
MIRKO8

Gdzie szukać usterki przy błędach U 2139 i U 2105

#1 Post autor: MIRKO8 »

Pytanie jak w temacie. Otóż wieczorem zaparkowałem. rano zegary zamigały i kaput, akumulator przez noc się rozładował do 10V. (temperatura w nocy +3) więc bez mrozu. Po naładowaniu aku, Zmierzyłem napięcie ładowania i prąd upływu - wszystko w normie (14,2V oraz 50 mA) Odpaliłem auto, zrobiłem 5 km i zapaliła się trakcja. OP-com pokazuje te dwa błędy U 2139 i U 2105, które po wykasowaniu natychmiast wracają. Akumulator ma 2 i pół roku. CIM wymieniłem miesiąc temu, na nowszą wersje z 2007 roku (używka )Gdzie szukać przyczyny. Panowie pomóżcie.
GOTI

#2 Post autor: GOTI »

MIRKO8 pisze:OP-com pokazuje te dwa błędy U 2139 i U 2105
U2105 - CAN-BUS - brak komunikacji z ECM (modulem kontroli silnika)
U2139 - Brak komunikacji CAN z mod. ster. kol. kierown. (SCM)

Zaczerpnięte z tego tematu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=86021 ;)
MIRKO8

#3 Post autor: MIRKO8 »

Kolego GOTI ,dzięki za opis błędu, to już wiedziałem wcześniej, problem gdzie szukać usterki ???
MIRKO8

#4 Post autor: MIRKO8 »

Dla potomnych co mi pomogło, Demontaż wtyczek od kompa lewe przednie nadkole, popsikanie środkiem na styki (chyba elektrosol) ponowny montaż wtyczek, zaizolowanie ich szeroką taśmą razem z kompem. Zrobiłem 300 kilometrów i wszystko śmiga. Oczywiście po tej operacji wykasowałem wszystkie błędy. Teraz op-com pokazuje zero błędów. UWAGA DALEJ NIE WIEM DLACZEGO MI SIĘ WCZEŚNIEJ ROZŁADOWAŁ AKUMULATOR
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 23:33 przez MIRKO8, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#5 Post autor: tOmki »

Te wtyczki robiłeś po kolei na chybił-trafił ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek
MIRKO8

#6 Post autor: MIRKO8 »

tak, ale mam następnego chiciora. Odkręciłem trzy śruby gwiazdki trzymające całą tablcę bezpieczników pod maską silnika. Pociągnąłem do góry i ukazały mi się trzy złącza wielo stykowe, całe zafajdane takim jakby zielono niebieskim proszkiem (jak na klemach aku) Wszystko przemyłem benzyną a następnie popsikałem płynem do styków elektrycznych, teraz czekam na deszcz by przetestować zachowanie samochodu
ps .Jesteś tOmki ze Słupska to zadzwoń do mnie to pomogę 604 251 845
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”