[B] Wymiana parwonika klimatyzacji
[B] Wymiana parwonika klimatyzacji
Witam,
Diagnoza - nieszczelny parownik ten który jest ukryty w schowku.Przy sprawdzaniu szczelności słychać jak ucieka.Czy ktoś przerabiał wymianę,jakieś manuale,czy potrzebny jest demontaż całej deski rozdzielczej aby tam się dostać.Czytałem również że parownik występuje jako całość z obudową.Auto Zafira B 1,9 DTH 2006r klimatyzacja półautomatyczna Climatic.
Diagnoza - nieszczelny parownik ten który jest ukryty w schowku.Przy sprawdzaniu szczelności słychać jak ucieka.Czy ktoś przerabiał wymianę,jakieś manuale,czy potrzebny jest demontaż całej deski rozdzielczej aby tam się dostać.Czytałem również że parownik występuje jako całość z obudową.Auto Zafira B 1,9 DTH 2006r klimatyzacja półautomatyczna Climatic.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
w katalogu występuje jako części oddzielna - więc może być wymienionaslakor pisze:Nie wiem czy dobrze ale w Iparts.pl zamówiłem sam parownik DELPHI za 318 zł.W środę auto na warsztat do rozbiórki.Wymiana parownika lub zaworu rozprężnego - robocizna 350 zł.Po zabiegu dam znać.
Tylko czy da sie wymienić samą chłodnicę,no ale szef powiedział,że tak.Zobaczymy...
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Niestety bez zdjęcia deski rozdzielczej nie da rady wymienić parownika, jest on umieszczony w plastikowej obudowie sporych rozmiarów razem z klapami sterujacymi przeplywem powietrza.Metroid pisze:Witam
Mam pytanie, czy do parownika klimy w Zafirce B 1.9 jest jakiś inny sposób dostania się poza całkowitym demontażem deski?
Klima przestała działać werdykt parownik koszt części i gazu 500 zł koszt robocizny 1000 zł.
Trochę mnie cena zabiła, ale jak faktycznie trzeba wszystko wyrwać z auta to sam nie dam rady:(
pozdr.
Ostatnio zmieniony 01 cze 2017, 18:12 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Szczerze mówiąc wymiana silnika zajmuje mniej czasu niż wyjąć i włożyć deskę. ale pomijając to - czy na pewno uszkodzony jest parownik??
Nie spotkałem się żeby walnięty był parownik, chyba że jeździłeś z porozpinanymi przewodami klimatyzacji
może uszkodzony jest tylko zawór rozprężny, właściwie można powiedzieć że jest to element parownika a dostęp do niego jest od strony komory silnika
Nie spotkałem się żeby walnięty był parownik, chyba że jeździłeś z porozpinanymi przewodami klimatyzacji
może uszkodzony jest tylko zawór rozprężny, właściwie można powiedzieć że jest to element parownika a dostęp do niego jest od strony komory silnika
-
- Imię: Michał
- Auto: Opel Zafira B 1.6
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z16XEP
Kilka dni temu wymieniałem parownik klimy, silnik Z16xep. Bez rozbierania konsoli. Natomiast musiałem ponacinać obudowę żeby go wyszarpać. Po wymianie trzeba ją dokładnie posklejać i uszczelnić. Parownik Delphi 240zł. Klima działa.
Może się to komuś przyda jak chcesz zaoszczędzić kilka stów.
Pozdrawiam
Kilka dni temu wymieniałem parownik klimy, silnik Z16xep. Bez rozbierania konsoli. Natomiast musiałem ponacinać obudowę żeby go wyszarpać. Po wymianie trzeba ją dokładnie posklejać i uszczelnić. Parownik Delphi 240zł. Klima działa.
Może się to komuś przyda jak chcesz zaoszczędzić kilka stów.
Pozdrawiam
Cześć czy można więcej informacji jak to zrobiłeś?