Zapadający się pedał hamulca, a później kontrolka hamulców
Moderator: Sebu$
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Zapadający się pedał hamulca, a później kontrolka hamulców
Hej. Mam ogomny problem,po dłuższej jeździe pedał hamulca mi się zapadł,a póżniej wyskoczyła kontrolka niskiego poziomu płynu hamulcowego... Szok. Dodam, że koła nie były gorące, z tyłu klocki,tarcze wymienione na nowe w marcu,niecałe 2 lata temu był wymieniony płyn. Co robić? Jestem 100 km od domu. Dolać płynu i zobaczyć jaki poziom i jak będzie uciekać?Dopiero rano bede mógł kupić płyn hamulcowy. Czy po prostu wrócić na lawecie, mam assistance wykupiony. Bo jutro niedziela to i tak mechanika nigdzie nie znajdę a muszę na poniedziałek wrócić..,
Czemu tak się stało? Nie hamowalem gwałtownie,może od jazdy po kamykach? Może któryś przewód przecieka? Ale jeśli tak to czy mogę dojechać do domu,czy drugi obwód jest na osobnym przewodzie?
Czemu tak się stało? Nie hamowalem gwałtownie,może od jazdy po kamykach? Może któryś przewód przecieka? Ale jeśli tak to czy mogę dojechać do domu,czy drugi obwód jest na osobnym przewodzie?
- norris_85
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Imo jak masz assisstance to wracalbym na lawecie i spr przyczyne na spokojnie w domu. Nawet bez assistance laweta wydaje mi sie byc najbezpieczniejszym rozw (mimo ze pewnie skasowalaby jak za zboze) jako ze z chamulcami nie ma co ryzykowac. Moze sie okazac ze to jakas pi***ola typu przeciety/ przedziurawiony przewod hamulcowy ale tak jak napisales plym kupisz pewnie dopiero za pare chwil a mechanika i tak nie znajdziesz w niedz... Chyba ze masz zaufanego to dzwon po niego albo moze ktos z forum mieszka/jest w poblizu i jest w stanie Ci pomoc.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Marcel lawete na assistance masz w ramach ubezpieczenia zapewniona do 150 km. U Ciebie jesli ucieka Ci plyn to po dolaniu nawet moze sie okazac ze po przejechaniu 30 km juz go nie bedzie. Ja bym absolutnie nie ryzykowal jazdy.
Mialem kiedys podobny przypadek w jednym ze swoich aut. Przyczyna ubutku plynu hamulcowego bylo udzkodzenie cylinderka hamulca tylnego kola. Lalo sie z cylonderka jak diabli. Zwyczajnie sie rozszczelnil. Po za uciekaniem plynu przy okazji zapowietrzyl sie caly uklad hamulcowy..
Mialem kiedys podobny przypadek w jednym ze swoich aut. Przyczyna ubutku plynu hamulcowego bylo udzkodzenie cylinderka hamulca tylnego kola. Lalo sie z cylonderka jak diabli. Zwyczajnie sie rozszczelnil. Po za uciekaniem plynu przy okazji zapowietrzyl sie caly uklad hamulcowy..
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dolalem płynu, ale znowu ucieka po kilku wcisnieciach hamulca,wyciek jest z przodu gdzies... Teraz jakby jeden obwód działał... Poziom płynu spada do pewnego poziomu. Ale nie bede ryzykowac i wrócę pomocą drogowa bo jednak dużą część trasy to jest międzynarodowa do przejechania i ekspresowka. Z 50 km/h hamuje ok ale powyżej to lipa... Jak mam assistance to lepiej z niego skorzystać. Kurde myślałem,że w zachodnich autach takie usterki się nie zdarzają co najwyżej w maluchach kiedyś.
Pedał twardnieje i opada po paru wcisnieciach.
Pedał twardnieje i opada po paru wcisnieciach.
- miodzik
- Zafiromaniak
Myślę, że zaledwie 100 km od domu nie ma co ryzykować ciągania etc. Mając opłacone AC czy choćby nawet tylko Assistance nie warto ryzykować. Po to się w końcu płaci nie małe $ na składki, żeby z tego korzystać w razie konieczności - czyli tak jak tutaj.lech31 pisze:Podaj swoja pozycję to może ktoś będzie Ci mógł pomóc.
Twardy pedał hamulca (jakby nie miał wspomagania) to dokładnie zapowietrzenie się układu.
miałem to niedawno-przynajmniej tak uważam.
mi pękł przewód z płynem hamulcowym i był wyciek,jak podpompowałem to były hamulce -a potem heble uuuuuuuuu.....w dół
a potem znowu pompka i były...do czasu.
potem na ręcznym powrót do warsztatu:P
jak dla mnie ewidentny wyciek płynu-i to zdrowy...
teraz taka mała podpowiedz od "kretyna albo samouka".
powiedział mi kolega że w moim przypadku wystarczyło wziąsc młotek i ZAKLEPAC cieknacy przewod pod fotelem kierowcywtedy bym miał heble ale z tyłu zero.
cos w tym jest-na trasie nawet kije i drut sie przydają czasem jak tłumik odpadnie
Posty pisane w krótkich odstępach czasu scalamy - Rybka
mi pękł przewód z płynem hamulcowym i był wyciek,jak podpompowałem to były hamulce -a potem heble uuuuuuuuu.....w dół
a potem znowu pompka i były...do czasu.
potem na ręcznym powrót do warsztatu:P
jak dla mnie ewidentny wyciek płynu-i to zdrowy...
teraz taka mała podpowiedz od "kretyna albo samouka".
powiedział mi kolega że w moim przypadku wystarczyło wziąsc młotek i ZAKLEPAC cieknacy przewod pod fotelem kierowcywtedy bym miał heble ale z tyłu zero.
cos w tym jest-na trasie nawet kije i drut sie przydają czasem jak tłumik odpadnie
Posty pisane w krótkich odstępach czasu scalamy - Rybka
Ostatnio zmieniony 22 cze 2014, 19:29 przez kibic997, łącznie zmieniany 1 raz.
- miodzik
- Zafiromaniak
Bardzo dobrze, że auto masz w końcu sprawne.MARCEL! pisze:Problemem okazał się przewód hamulcowy z przodu, wymieniony został na miedziany, układ odpowietrzony, nowy płyn
Przewodu poszukaj na znanym portalu aukcyjnym. Będzie trochę taniej
>przykład<