POMOCY. Szyba zacięta w drzwiach kierowcy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sneum2002

POMOCY. Szyba zacięta w drzwiach kierowcy

#1 Post autor: sneum2002 »

Witam
Forumowicze potrzebuje pomocy.
W poniedziałek opuściłem elektrycznie do końca szybę kierowcy chcąc się lekko schłodzić.
Potem chciałem ją podnieść do góry i mechanizm ja trochę podciągnął po czym szyba stanęła.
Do góry nie mogłem podnieść ale na dół jeszcze zjechała i nastąpił koniec (ani góra ani dół)
Auto odstawiłem do mechanika (elektryka) i tutaj mam problem.
Przepływ prądu jest bo to sprawdzili. Mechanik nie wie jak się do tego zabrać, rozwiercił dwa nity i stoi. Boję się zostawić mu auto do robienia bo jeszcze wyjadę bez drzwi.
Może jakieś foto bądź informacje jak poradzić sobie z problemem.
Nie chciałbym korzystać z ASO bo to wiadomo koszty.
Będę wdzięczny za każdą pomoc
rostex

#2 Post autor: rostex »

Rozwiercić wszystkie nity, wyjąć mechanizm i mają go w rękach sprawdzić przyczynę blokowania. Chyba nic prostszego już nie można wymyślić, a jeśli dla Twojego mechanika jest to problemem to zmień go szybko.
Flora

#3 Post autor: Flora »

W którym miejscu jest przepływ prądu? Może padło jedynie sterowanie w drzwiach (przycisk), które połączone jest bezpośrednio z siłownikiem (wewnątrz drzwi). Próbowałeś podnieść szybę z pilota? Jeżeli uszkodzony jest siłownik to rzeczywiście trzeba rozwiercić wszystkie nity, unieść mechanizm i odkręcić dwie śruby trzymające szybę.
sneum2002

#4 Post autor: sneum2002 »

Dzięki za pomoc mechanik ogarnął temat:)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#5 Post autor: SD72 »

sneum2002 pisze:Dzięki za pomoc mechanik ogarnął temat:)
I jaka byla przyczyna :?:
adam

#6 Post autor: adam »

Obstawiam brak masy.
wader2996

#7 Post autor: wader2996 »

U mnie jest ciekawiej szyba jedzie ok 3/4 ,zwalnia i automatycznie wraca . Ma może ktoś na to lekarstwo ?
sneum2002

#8 Post autor: sneum2002 »

Przyczyna:
Awaria mechanizmu podnośnika szyby kierowcy łącznie z silnikiem.
Napisze dla zainteresowanych:koszt ASO to 1140 mechanizm z silnikiem a robocizna 300 zł. Oszaleli:) Dzięki że istnieje Allegro i używki bo inaczej :(:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”