Problemy z radiem i CD - samoczynne włączanie i wyłączanie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mario3715

Problemy z radiem i CD - samoczynne włączanie i wyłączanie

#1 Post autor: mario3715 »

Witam, pierwszy raz piszę na forum,
mam pewien problem z radiem w mojej Zafirze z 2007 r. 1.9 120 km. a mianowicie:

samoczynne włączanie się radia, jak również w czasie jazdy gra, gaśnie, gra i gaśnie i tak ciągle. Problem pojawił się po dniu w którym jechałem na autostradzie podczas deszczu. Jedyny sposób aby na noc oszczędzić akumulator to wyjęcie bezpiecznika od radia. Próbowałem odłączyć na 1 godz. akumulator, lecz i to nie pomogło.
Proszę o poradę, ewentualnie namiary na odpowiedniego fachowca w Warszawie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 18:41 przez mario3715, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#2 Post autor: Flora »

Sprawdź czy pomoże odznaczenie w konfiguracji radia automatycznego włączania/wyłączania wraz z zapłonem.
mario3715

#3 Post autor: mario3715 »

Sprawdzałem, prawdopodobnie nie jest to problem w ustawieniach radia. :cry:
k@niu

#4 Post autor: k@niu »

Ja bym obstawiał przetartą wiązkę instalacji która zamokła i powoduje zwarcie, a profilaktycznie wyczyścił bym stacyjkę
dampat

#5 Post autor: dampat »

a radio gaśnie całe czy tylko przestaje grać bo może w okolicach anteny coś zamokło i tak się dzieje
mario3715

#6 Post autor: mario3715 »

Jeszcze nie byłem u elektryka, bo nie każdy chce się tym zająć :cry: natomiast pewnie macie racje, że coś musiało zamoknąć, i powoduje zwarcie. Jednak dziwnie to wszystko wygląda, bo radio działa poprawnie, tylko w czasie jazdy potrafi się kilka razy wyłączyć i włączyć, jak również po zaparkowaniu auta i wyjęciu kluczyka ze stacyjki np. po 2-3 minutach załącza się i gra, co nadwyręża mój akumulator.
mario3715

#7 Post autor: mario3715 »

czas na elektryka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”