Witam
Chciałem się pochwalić czymś co ostatnio odkryłem w Zafirze (Zafira B, przełączniki jak w Astrze H ...). Być może, że ktoś się z tym już spotkał, ale ja nie natrafiłem.
Otóż jak pewnie każdy, nie macie regulacji czasów czasowej funkcje wycieraczek. Ot włącza się co ok 4.5 sekundy i tyle. Ja zauważyłem ze czasem u mnie włączała się częściej. Wiem, że nie mam żadnego czujnika deszczu itp, uznałem wiec, że może jest uzależnione jest to od prędkości, ale i to nie miało sensu. Tak wiec zacząłem szukać i odkryłem pewną zależność.
Otóż, jeśli włączę czasową wycieraczkę zwyczajnie poprzez jeden impuls w góre lub jako zejście z prędkości pierwszej do czasowej, to przerwy wynoszą ok 4.5 sekundy, czyli standard. ALE jak najpierw przycisnę w dół (opcja pojedynczego ruchu) i w tym czasie dam jeden ruch w górę to wycieraczka będzie pracować w trybie czasowym w odstępach ok 1 sekundy.
Testowałem to wczoraj podczas jazdy do pracy i się sprawdzało.
Czy ktoś może to sprawdzić i dać znać czy też tak macie?
Z góry dzięki.
PS Mam auto bez REC
Czasowa funkcja wycieraczki - sekretna funkcja ? :)
-
cns80
Od dawna to stosuję. Możesz dowolnie dobierać czas w rozsądnych granicach. Naciskasz raz w dół i czekasz tyle czasu ile chcesz żeby było przerwy (np. 3 sekundy), a następnie naciskasz raz w górę. Od teraz wycieraczki pracują ze stałą przerwą zadaną na początku czyli te 3 sekundy. Wadą jest to że po każdym wyłączeniu trzeba na nowo zadawać czas, bo wracają do trybu normalnego co 4,5 sekundy.
P.S. Mam auto z REC
P.S. Mam auto z REC
-
jangcy