[B] Jak nie stracić danych podczas wymiany/ładowania akku
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
[B] Jak nie stracić danych podczas wymiany/ładowania akku
Próbował ktoś przed wypięciem akumulatora podłączyć równolegle inne źródło zasilania, tak żeby nie było przerwy w napięciu na klemach ?
Np jakiś pakiet Lipo o napięciu 14,8V lub NiMH 14,4V.
ZB 
ZC
ZC
-
Zdenek2007
- Zafiromaniak
- Model:
-
Flora
O NiMH możesz raczej zapomnieć. Pakiet LiPo da radę pod warunkiem, że podczas podłączania napięcie pakietu będzie zbliżone do napięcia akumulatora. Jeżeli odłączasz akumulator z zamiarem jego ładowania to dodatkowo należałoby zabezpieczyć pakiet diodą prostowniczą, aby nie uległ uszkodzeniu przy ponownym podłączeniu akumulatora. Oczywiście w takiej sytuacji należy uwzględnić spadek napięcia na diodzie przy ustalaniu napięcia pakietu. Przy odłączonym akumulatorze należy unikać wszelkiego rodzaju działań w samochodzie, ponieważ każda zmiana powoduje skoki w poborze prądu i szybko rozładuje pakiet podtrzymujący. Pobór prądu w spoczynku nie powinien przekraczać ~100 mA.tOmki pisze:Próbował ktoś przed wypięciem akumulatora podłączyć równolegle inne źródło zasilania, tak żeby nie było przerwy w napięciu na klemach ?
-
Flora
- lawless
- Zafiromaniak
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z1.8XER
U mnie by przez zapalniczkę nie działało bo mam napięcie w gnieździe zapalniczki dopiero po przekręceniu kluczyka nie wiem jak innitOmki pisze:Nie będzie problemu jak podepnę się przez gniazdo zapalniczki na czas wymiany akumulatora ?
Chodzi mi o to czy gniazdo zapaliczki nie jest podłączone przez układ, który blokuje przepływ prądu od gniazda do zapalniczki ?
Myśl samodzielnie!
- tOmki
- Zafiromaniak
- Imię: Tomasz
- Auto: Zafira
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NET
Akumulator wymieniony, dane zostały, zrobiłem sobie urządzonko - żelowy akku 12V 4Ah, na kablu bezpiecznik i dioda prostownicza, ograniczająca prąd w kierunki akumulatora żelowego. Na razie w czasie wymiany podpiąłem się pod klemy, ale spróbuje puścić podtrzymanie przez gniazdo zapalniczki (tylko mam nadzieję że nie ma żadnych przekaźników).
ZB 
ZC
ZC