Dziwne piski w kabinie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mati1981

Dziwne piski w kabinie

#1 Post autor: mati1981 »

Witam,
Od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry B 1.9D 120KM. Wszystko byłoby super gdyby nie dziwny, dźwięk/pisk jednostajny i ciągły w kabinie. Jest on obecny zarówno gdy auto stoi na wyłączonym silniku jak uruchomionym w trakcie jazdy. Wydaje się, że ów pisk dochodzi z głównej konsoli gdzie znajduje się CD_NAVI70 i Wyświetlacz.

Bardzo prosiłbym o pomoc mistrzów forum :) gdyż ów pisk staje się bardzo uciążliwy i nie sposób podróżować gdzieś dalej niż do pracy i z powrotem.

Z góry dzięki :)
Flora

#2 Post autor: Flora »

Skoro piszczy przy wyłączonym silniku to pisk pewnie pochodzi z głośnika. Czy przy wyłączonym radiu problem również występuje?
mati1981

#3 Post autor: mati1981 »

Piszczy zarowno przy włączonym jak i wyłączonym radiu. Generalnie po prostu piszczy i nie jest to niczym uwarunkowane czy dziala czy nie...co z tym zrobic ?

PS.
Co sie kryje pod kratka na podszybiu nad wyswietlaczem ?
Flora

#4 Post autor: Flora »

Tam właśnie skrywa się mały głośnik. Nie wiem niestety w jaki sposób połączony jest z radiem/nawigacją.
mati1981

#5 Post autor: mati1981 »

a jak sie do niego najszybciej dostac ? zeby go sprobowac wyjac/zobaczyc czy to przypadkiem nie on piszczy
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#6 Post autor: Zdenek2007 »

Spróbuj najpierw na kilkanaście minut odłączyć akumulator, czasami to pomaga na bolączki naszych aut.
mati1981

#7 Post autor: mati1981 »

oki, zbliża się weekend wiec zacznę zabawę :)

A możesz powiedzieć jak wyjąc ta kratkę na podszybie zeby jej nie uszkodzić ?
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#8 Post autor: lawless »

U mnie po przekręceniu kluczyka kilka razy słyszałem delikatny jakby pisk i po jakimś czasie wyczaiłem że jak przekręcę delikatnie pokrętło ciepło zimno to przestaje :mrgreen:
Zdziwiło mnie to lecz taka była to sytuacja :)
Zdarzyło się to może ze 3-4 razy i też nie jestem pewny czy jakieś zwidy mnie nie ogarnęły :lol:
Myśl samodzielnie!
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#9 Post autor: Czesław »

Czasem tak piszczy mały wentylatorek od klimatronika nie wiem gdzie on znajduje się w zafirze w Fordzie nad stacyjką była mała kratka i tam wentylatorek od klimy czasem hałasował . ;)
czesiek_ze
mati1981

#10 Post autor: mati1981 »

Powitać wszystkich :)
Miałem w końcu wolna chwile i zabrałem się za to moje piszczenie.
1. Zdjęcie klem z akumulatora i podłączenie ich po około minucie nie pomogło :(
2. Dobrałem się do głośnika na podszybiu i tu zacznie się krótka opowieść...Wyjąłem kratkę i głośnik faktycznie piszczał. No wiec byłem happy ze problem zniknął...nic bardziej mylnego. Po przekręceniu kluczyka piski pojawiły się ponownie i tym razem dobiegały z syczków w drzwiach (plus był taki że były trochę cichsze). No więc wymontowałem je i piszczenie było jeszcze cichsze ale dobiegało z głośników w drzwiach. No więc odpiąłem kostki z drzwi i nastała cisza. Zacząłem dokładnie osłuchiwać cały samochód i minimalny pisk wydostaje się z konsoli - zza radia.

Diagnoza moja jest następująca...
Piszczy radio ale bardzo bardzo cicho. Po podłączeniu kolejnych głośników pisk się nasila.

Co to może być ????

Pomocy !!!
Flora

#11 Post autor: Flora »

Wentylator w radiu :-)

Wentylator zakłóca zasilanie, co wplywa na wzmacniacz i przenosi się na głośniki. Są to zakłócenia na wysokich częstotliwościach, dlatego bardziej słychać je w glosnikach wysokotonowych. Centralny piszczy najgłośniej ponieważ podlaczony jest pod oba kanały. Zakłócenia mogą też pochodzić z innego źródła, ale ich charakter najbardziej pasuje mi właśnie do wbudowanego wentylatora.
mati1981

#12 Post autor: mati1981 »

no dobra super.
To teraz poradź mi jak się do tego dobrać i to naprawić ?
Flora

#13 Post autor: Flora »

Nie gwarantuję, że taka jest przyczyna, ale jeżeli chcesz sprawdzić to tu jest opis jak dobrać się do radia. Na piątym zdjęciu widać wentylator w prawym dolnym rogu. Na kolejnych widoczny jest jeszcze lepiej.
mati1981

#14 Post autor: mati1981 »

Dzięki za pomoc. Zagłębie się w to i dam znać niebawem jak mi poszło.
Mam nadzieje ze będziesz tu dalej zaglądał.
koval

#15 Post autor: koval »

mati1981 pisze:Dzięki za pomoc. Zagłębie się w to i dam znać niebawem jak mi poszło.
Mam nadzieje ze będziesz tu dalej zaglądał.
Kolego Mati1981, czy możesz dać znać jak zakończyła się ta historia?

Dzisiaj zauważyłem uciążliwy pisk w mojej zafirze B z 2007 wtedy gdy radio jest włączone. Ustawienie głośności nie ma wpływu na hałas. Również nie ma znaczenia czy działa radio czy CD. Wyłączenie radia powoduje że pisk znika no ale nie mogę przez to słuchać go.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”