Wywala bezpiecznik przy podłączeniu CB do zapalniczki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Micheal_Trakald

Wywala bezpiecznik przy podłączeniu CB do zapalniczki

#1 Post autor: Micheal_Trakald »

Witam,

Mam problem z bezpiecznikiem od gniazda zapalniczki. Chcem podłączyć Cb-radio pod zapalniczke. Problem polega na tym ze za każdym razem gdy włącze zapłon i próbuje sprawdzić czy działa, wywala mi bezpiecznik.

Kabel od Cb-radia jest zbyt krótki abym mógł go poprowadzić z tyłu do wejścia zapalniczki, więc kupiłem dodatkową długość kabla i przedłużyłem go.

Do zapalniczki wpiołem się bezpośrednio do tej małej czarnej wtyczki poprzez wsadzenie tam kabli. ( oczywiście nie gołych kabli tylko osadzonych w męskiej koncówce )

1. Co robie źle ? Dlaczego wywala bezpiecznik ?
2. Jak sprawdzić w CB-radiu który kabel ma być plusem ? ( czerwony czy czarny )
Ostatnio zmieniony 07 gru 2014, 20:19 przez Micheal_Trakald, łącznie zmieniany 1 raz.
GOTI

#2 Post autor: GOTI »

Micheal_Trakald pisze:2. Jak sprawdzić w CB-radiu który kabel ma być plusem ? ( czerwony czy czarny )
W CB radiu czerwony na pewno "+", a w instalacji w aucie czarny przewód to "+" (brązowy masa)
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#3 Post autor: tOmki »

Sprawdzałeś w obu gniazdach, lub jeżeli masz to w trzech ?
Kabel kupiony gotowiec czy samoróbka ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek
cns80

#4 Post autor: cns80 »

Prawdopodobnie wtyczka CB ma zwarcie.
Micheal_Trakald

#5 Post autor: Micheal_Trakald »

Dziekuje, myśle chyba, ze jednak problem leży w grubości kabla który miał być do przedłużenia. Jest on troche grubszy. Dzisiaj spróbuje złożyć wtyczke i zobacze czy też bedzie robiło spięcie.
MichalB5

#6 Post autor: MichalB5 »

Grubość przewodu nie ma nic do zwarcia :-P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”