Problem z Elektronika pomocy

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
hellboy-21

Problem z Elektronika pomocy

#1 Post autor: hellboy-21 »

Jako ze jestem nowy na forum witam wszystkich serdecznie.

Mam duży problem z moją ''zośką'' mam to autko juz ponad rok nic przy nim nie robiłem oprócz wymiany oleju bo też nie sprawiało żadnych problemów aż do przedwczoraj po prostu bez ostrzezenia przekręcam kluczyk i nic ani mru mru. Pierwsza diagnoza bateria ale jednak wszystko sie swieci sprawdziłem jednak nie, po telefonie do znajomego mechanika i szybkiej konsultacji stwierdzilismy ze to rozrusznik. Tak więc holowanie do mechanika. Dzisiaj dopiero zaczął przy nim dłubać i to jednak nie rozrusznik tylko cos z elektronika, wprawdzie odpalił silnik ale wszystkie kontrolki zaświeciły niczym choinka na Boże Narodzenie wszystkie jakie są.
Muj mechanik wprawdzie zatrudnia specjaliste do tego typu napraw ale ten przebywa na urlopie do wtorku, może ktoś z was miał podobne problemy ze swoim samochodem dla pewnosci podam specyfikacje mojej ''zośki''
R4 2,2 l (2198 cm³) Direct DOHC rocznik 2006 automat
miodzik

#2 Post autor: miodzik »

W pierwszej kolejności podłączyłbym auto pod interfejs diagnostyczny. Często sporo może pomóc odczyt informacji tam zawartych a dopiero po tym zabiegu ja bym diagnozował usterki.

Na sucho czy organoleptycznie to trochę jak wróżenie z fusów. Może leżeć Ci sterownik ale równie dobrze może leżeć pompa wysokiego ciśnienia, czujnik położenia wału czy cokolwiek innego.

Problem z odpalaniem auta jest bardzo szeroki.

I zwracaj uwagę na ort.

Jak np mÓj mechanik ;)

Mój- moje ;)

Bez uraz oczywiście :piwo:
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#3 Post autor: Bodek »

Może alternator pada, sprawdź błędy tą metodą :

Jak odczytać błędy bez kabla

zobacz co wyjdzie, ewentualnie poczytaj:

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=65745
hellboy-21

#4 Post autor: hellboy-21 »

Komputer diagnostyczny pokazuje bledy stale z wszystkich czujnikow doslownie z wszystkich, widocznie jest problem z komunikacja tak mysle sam ze to główny komputer,jest jeden do mojego modelu ba allegro za 400zeta ale jak sie okaze ze to nie to to kasa w bloto :-(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”