[A] coolz86 - Zafira A 2.0 DTI '03 by coolz86

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
coolz86

[A] coolz86 - Zafira A 2.0 DTI '03 by coolz86

#1 Post autor: coolz86 »

Witam,
chciałem przedstawić moje autko które nabyłem w październiku 2014r.
Zafirę kupiłem z uwagi na potrzebę dużego pakownego auta, poszukiwałem konkretnie Scenika 2 generacji który podobał się i mnie i mojej Żonce.
Niestety po oględzinach kilku egzemplarzy stwierdziłem jednak, że to auto nie dla mnie, albo egzemplarze które oglądałem były kiepskie - a to szyby nie działały, a to świecił service na desce - widmo wydatków na elektrykę mnie odpychało.
Może powodem było to, że wszystkie sceniki oglądałem w komisach, ale akurat nie było nic od prywatnego sprzedawcy.
Zaczęły się poszukiwania czegoś innego, ogłoszenie zafiry przewijało mi się wcześniej kilka razy, no ale szukałem scenica więc na zafirę specjalnie uwagi nie zwracałem.
No ale kiedy scenic odpadł, odszukałem ogłoszenie i telefon do właściciela, tym razem prywatna osoba więc był pierwszy plusik :)
Umówiłem się na pierwsze oględziny, niestety ze względu na pracę spotkaliśmy się wieczorem, do tego padało, ale pogadaliśmy, przejechałem się i wstępnie byłem zdecydowany, ale poprosiłem
o sprawdzenie w stacji kontroli pojazdów. Kolejnego dnia rano spotkaliśmy się w SKP, przeglądzik zrobiony, diagnosta obadał auto, wszystko było w jak najlepszym porządku
więc decyzja mogła być tylko jedna - BIERZEMY :) Szybkie negocjacje, umowa, kaska i nowy właściciel siedział za kółkiem :)
Ogólnie jest to mój pierwszy w karierze diesel, mam nadzieję, że będzie nam się dobrze żyło :P

DANE AUTA
Produkcja: 2003r
Wersja: CLUB
Silnik: 2.0 DTI
Kolor: granat
Przebieg w dniu kupna: 253.000

Wyposażenie standard wersji CLUB:
- radio CAR 300
- 6 głośników
- centralny zamek
- poduszki powietrzne
- abs
- regulowana kierownica

Po kupnie auto dostało kilka drobiazgów:
- roleta bagażnika
- dywan bagażnika
- nowa wycieraczka tył
- cięgno otwierania maski
- wymiana podświetlenia wnętrza na LED
- regeneracja tulejki drążka zmiany biegów
- wymiana radia na kenwood z USB

W planach na wiosnę jest:
- usunięcie relingów
- alufelgi 16" lub 17"
- grill bez znaczka
- lotka tylnej klapy
- podświetlane daszki z omegi
-... przeglądam fora w poszukiwaniu inspiracji, pewnie jeszcze coś dojdzie :)

Szkoda, że auto kupiłem przed zimą, nie mam garażu a pogoda nie zachęca do dłubania. Ale na wiosnę ruszam z resztą planów :)

Po kupnie auto miało zmatowiony lakier, a że lubie dłubać przy lakierze i auto musi ładnie wyglądać to przeszło małe odświeżenie lakieru + woskowanie,
niestety korekta tylko ręczna, ale i tak efekt był zacny :)
Odświeżenie lakieru wykonane było w następującej kolejności:
- Porządne kompanie
- Wyglinkowanie
- Autoglym Paint renovator nakładany twardym aplikatorem
- Autoglym SRP nakładany gąbkowym aplikatorem
- Całość zabezpieczona woskiem Collinite 476S
- Listwy zabezpieczone Autoglym Bumper Care
- Szyby od środka i na zewnątrz Autoglym Carglass polish

Polecam każdemu, trzeba się przy tym napocić i namachać, ale efekty są długotrwałe i naprawdę je widać - lakier odzyskuje połysk i głębie koloru :)
Niestety mój egzemplarz ma złochaną maskę i zderzak od kamyczków co troszkę psuje efekt całości, ale na wiosnę te dwa elementy zostaną polakierowane na nowo.

Prócz wyżej wymienionych prezentów które zafira dostała po kupnie, w aucie zamontowałem CB radio na stałe. Trafiło w miejsce w którym montowałem je w każdym poprzednim aucie - koło lewej nogi, w tym przypadku uchwyt został przykręcony do klapki bezpieczników, antena na magnesie przy klapie bagaznika :)

Mało zdjęć, bo mam tylko 2 sztuki z ogłoszenia, ale nadrobię przy okazji najbliższego mycia :)

Obrazek Obrazek

Zastanawiam się nad doborem felg. Wiadomo, że na 17" zupełnie inny wygląd, ale jeździłem w poprzednim aucie i wiem że są momenty że trochę trzęsie. 16" to mógłby być kompromis
między wyglądem a wygodą, ale cały czas chodzi mi po głowie 17" felga z szerokim ramieniem, wydaje mi się że do tak dużej budy będzie to pasowało miód malina.

Tak samo mam z grillem, ten który mam aktualnie ma w jednym miejscu uszkodzony chrom, i czy kupić inny OEM czy iść bardziej w model bez znaczka, wzór irmschera albo oryginał OPC, chociaż nie wiem czy OPC pasuje do 2.0 DTI pod maską :)

Coraz mniej czasu na podjęcie decyzji :)

AAA no i muszę jeszcze pochwalić się spalaniem, po ostatnim tankowaniu i obliczeniach wyszło mi 6.2 litra :o Cykl mieszany myślę że 60% trasa 40% miasto, chyba niezły wynik?
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, 15:50 przez coolz86, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#2 Post autor: norris_85 »

Fajny opis, miło się czyta. Plany są więc czekamy na relacje :D a relingi jeśli będziesz wymieniał z listwami to chętnie odkupie bo mi akurat bez relingów jakoś tak łyso :mrgreen:
coolz86

#3 Post autor: coolz86 »

norris_85, szkoda, że nie mieszkasz bliżej to byśmy się wymienili :)
Z listwami dachowymi bez relingów jest ten kłopot, że są w całości długie na 300cm, i jak na allegro jest kilku sprzedawców to żaden nie ma możliwości wysyłki bo kurierzy nie biorą takich długich paczek... Przynajmniej nie na standardowych umowach :/

Ale namierzyłem w Czewie komplet prawej i lewej, a w lutym prawdopodobnie tam będę i chyba skorzystam z okazji i podjadę kupić. Chyba że coś pojawi się coś w moich okolicach, ale to może trwać i trwać :)

Przy okazji znalazłem jeszcze zdjęcie starej tulejki od drążka zmiany biegów, przed wymianą jedynka wchodziła tylko z dwójki:
Obrazek Obrazek

I jeszcze jedno foto z października kiedy to uchwyciłem zefira w towarzystwie pewnego żółtka :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 sty 2015, 15:03 przez coolz86, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

Ładna Zośka :) Niech służy bezawaryjne :piwo:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: janekW67 »

Fajne auto! Niech Ci daje dużo radości! :D
Oczywiście!
Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#6 Post autor: lawless »

Bezawaryjności !!! :piwo: :piwo:
Myśl samodzielnie!
chabretti

#7 Post autor: chabretti »

Zadowolenia z Zafirki i bezawaryjności :)
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#8 Post autor: Wojti »

Super zośka zadowolenia i bezawaryjności :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
zUla

#9 Post autor: zUla »

Bezawaryjności życzę, gratulacje
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#10 Post autor: Sebu$ »

Niech służy jak najdłużej ... :)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Oznaczenie silnika: Nel

#11 Post autor: Czesław »

Bezawaryjności i szerokiej drogi :D
czesiek_ze
Awatar użytkownika
violator
Zafiromaniak
Imię: Artur
Auto: Meriva 1.4 Turbo
Oznaczenie silnika: A14NEL

#12 Post autor: violator »

coolz86,
Ile dales jesli to nie tajemnica :)
Witam krzyzaka moze na jakims spocie obejrzymy Zofie :)
maria

#13 Post autor: maria »

Fajnie się czyta . Widać ,że dbasz o autko.
Myślę ,że się odwdzięczy przyjemną jazdą .
Bezawaryjności ,niech Ci służy . :D
Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#14 Post autor: Maćku »

Historia podobna jak moje z tym, że ja szukałem Stilo :lol:

Zośka trafiła w dobre ręce i to jest świetna wiadomość :brawo: czekam na resztę zdjęć ;)
coolz86 pisze:Zastanawiam się nad doborem felg. Wiadomo, że na 17" zupełnie inny wygląd, ale jeździłem w poprzednim aucie i wiem że są momenty że trochę trzęsie. 16" to mógłby być kompromis
między wyglądem a wygodą, ale cały czas chodzi mi po głowie 17" felga z szerokim ramieniem, wydaje mi się że do tak dużej budy będzie to pasowało miód malina.

No to ja nie wiem jak ty ale ja takich odczuć nie miałem na 17" może temu, że rekompensowały mi niski przechył w zakrętach 8)

z niecierpliwością czekam na dalsze udoskonalenia :D
Obrazek
coolz86

#15 Post autor: coolz86 »

Dzięki za miłe przyjęcie :)
violator, nie jest tajemnicą, że dałem 11tyś.
Ogólnie mechanicznie auto jest zadbane, w środku też bez zastrzeżeń, jedynie lakier wymaga trochę pracy, maska do polakierowania a reszta najlepiej do korekty maszynką, ale lubię dłubać przy lakierze więc na wiosnę go dopracuję.

Od dłuższego czasu mam prosty plan na swoje auta - zadbany lakier, ładna felga i wystarczy, na zefira mam pomysł który mam nadzieję uda się zrealizować w tym roku :)
Maćku, chodzi o to że jednak przy feldze 17" profil opony na 45mm, a przy 15" czy 16" jednak te 10-20mm wiecej na profilu opony robi różnicę :) W poprzednim aucie zimówki mialem 195/65 a lato 225/45 i różnica była odczuwalna :) Ale w zefirze padnie jednak na 17", wzór zendera albo a vectry gts ;) Walić komfort :x
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”