Zafira B ..problem z licznikiem ..

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
bgumis

Zafira B ..problem z licznikiem ..

#1 Post autor: bgumis »

Witam wszystkich serdecznie ..jako ze to mój 1-szy post witam wszystkich forumowiczów ,klikam z zielonej wyspy , od niedawna posiadam zafire b z 2005 r,od początku miałem kilka problemów ale min.dzięki temu forum udało mi sie je rozwiazać .Był problem z airbagami --naprawione ,nie działał ABS--naprawione .A teraz mam problem z zegarami ..Opisze od początku ,gościu ktory mi sprzedał (niestety Polak !! )zakleił kontrolkę od abs i airbaga , kiedy wymontowałem liczniki zeby zobaczyć czemu w/w kontrolki nie działają odkryłem naklejki .Niestety przy rozbieraniu licznika uszkodziłem tasmę wyświetlacza ,także teraz nie działa wyświetlacz wogóle .Na allegro zakupiłem używany licznik ale okazało sie że to jest od wersji europejskiej .mam kod do licznika i op-comem próbowalem go zaprogramować ale po podłaczeniu od razu wyrzuca mi blad B3899 - No Environment Identifier Learned(00) - Intermittent ,w module poduszki pokazuje że jest to bład kierownicy prawa lewa strona ..czy ktoś wie moze jak to można przeprogramowac ? ew.mam możliwość przelutowania pamieci z moich licznikow do nowych , ale nie wiem czy ustawienia odnośnie kierownicy po prawej lub lewej st. sa zapisane w tej kości ...może ktoś pomoże ?dzięki z góry za odpowiedz ..
drahe
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: drahe »

Kup licznik od "angola" u nas za grosze chodzą :lol:
Nie baw sie w przekładanie pamieci bo to i tak nie zadziała chyba że kupisz dokładnie taki sam licznik jaki uszkodziłeś.
Jak nie potrafisz zrobic korekty to i tak go musisz oddac do elektronika który przy okazji wyciągnie z niego pin.
Potem sobie już wszytko opkiem skonfigurujesz.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
bgumis

#3 Post autor: bgumis »

dzieki za odp ..fakt chyba to by bylo najlepsze wyjscie ..co do kodu to bez problemu poszedlem tutaj do salonu opla podalem vin "dawcy" im za oplata mi kodzik dali ..a na razie sie wstrzymam bo wczoraj grzebalem w swoim i udalo mi sie naprawic tasme pokazuje ok 90 % takze na razie jest oki , jak padnie do konca to wtedy bede zmienial ...a przy okazji gdzies wczesniej czytalem ze kolega moze pomoc z wyswietlaczami ...mam u siebie zwykle cd30 +przelaczniki w kierownicy i zwykly wys.TID ..chcialbym go zmienic na BID ..ma kolega takie na sprzedaz jeszcze ?
Ostatnio zmieniony 30 mar 2015, 07:48 przez bgumis, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”