[B] Slon001 świeżak Zafirka B 1,8XER 2008 !!

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
slon001

[B] Slon001 świeżak Zafirka B 1,8XER 2008 !!

#1 Post autor: slon001 »

Witam!!

Prezentuję nową forumową zafirkę. Auto z 2008r silnik 1,8 benzyna 140km moim zdaniem stan idealny przebieg symboliczny 109'000 km sprawdzony w Oplu i potwierdzony. Auta szukałem długo i przypadkiem trafiłem tą zafirke miałem nie jechać po nią bo sprzedawca mówił jak się pytałem czy było coś lakierowane że drzwi były a sami wiecie jak to jest później okazuje się ze całe auto było lakierowane a szpachli aż grubo. Ale postanowiłem pojechać oblukać bo nie było daleko i to było to !!! faktycznie tylko drzwi lekko były polakierowane ale to była stara sprawa nic świeżego jakaś parkingówka pewnie reszta cacy całe auto w oryginale i stan jak nowe pachnące. Przy aucie nic nie trzeba robić. Teraz wyposażenie trochę się zdziwiłem bo do tej pory jeździłem francuzami lubię je fajne auta myślałem że biedak jak to Niemiec a tu szok bi-xenon skrętny, parktronic przód tył, grzane fotele, składane elek lusterka, 4 szyby elek, klimatron komputer radio cd mp3, na wszystkich szybach z tyłu rolety przeciwsłoneczne tego jeszcze nie widziałem, brak tylko skóry i navi ale to akurat na + ze nie ma. Autem zrobiłem już ponad 1000km i wrażenia z jazdy są takie: auto sztywne stosunkowo ciche powyżej 150km/h już głośno silnik hmmm.. poprzednio jeździłem dieslami i ta benzyna wydaje mi się ze będzie za mułowata trochę brakuje mu mocy te 140km nijak ma się do diesla moment obr jest inny i nie poszalejesz spalanie duże chociaż komp pokazuje średnio 8,4l to strzałka poziomu paliwa pikuje w dół nie wiem jaki tam jest zbiornik ale wnioskuje że mały jak jadę dynamicznie to spalanie chwilowe 11-13 litrów nawet więcej ale to w końcu benzyna ma być bezawaryjna i tania w użytkowaniu coś za coś. Aha nie ma koła zapasowego u was też??? Zauważyłem z boku w bagażniku jakiś kompresor przewód i płyn ale nie wiem jak z tego korzystać w razie w może ktoś też to ma i korzystał niech napisze do mnie jakąś krótką instrukcje bo żona tym też z dziećmi jeździ muszę jakoś objaśnić co do czego i jak. To by było na tyle. Poniżej kilka fotek zapomniałem zrobić w środku przy okazji wrzucę
Załączniki
zaf1.jpg
zaf1.jpg
zaf3.jpg
zaf4.jpg
zaf5.jpg
Ostatnio zmieniony 05 cze 2015, 20:01 przez slon001, łącznie zmieniany 1 raz.

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#2 Post autor: Maćku »

slon001, Śliczna ZB ;) Co do francuzów mam swoje zdanie ;) dobrze wyposażona i silnik też okej ;) możesz odczuwać różnicę, bo benzyna nie ma turbo i nie od dołu ;)

Bezawaryjności i przyczepności :f1:
Obrazek

mbaranek

#3 Post autor: mbaranek »

Zrob fotki srodka.

Ladna Zafirka. U siebie (w Tourerze) tez nie mam zapasowki a zestaw naprawczy. Wkrecasz ten zbiorniczek w kompresor no i wlaczasz - ot cala filozofia. Niestety ale przy duzych dziurach (peknieciach opony) nie pomoze. Ja juz mialem taka sytuacje ze ktos mi przecial opone nozem - skonczylo sie laweta do wulkanizatora po nowa opone...

Awatar użytkownika
DzidekGb
Bywalec
Imię: Dzidek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: z18xer

#4 Post autor: DzidekGb »

ładnie...
Niekiedy tak bywa że jedziesz po byle jakie auto a okazuje się że to coś na wypasie :shock:

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#5 Post autor: norris_85 »

no i okazuje się że czasami warto przejechać się tak gdzie sprzedawca nie mataczy już przez telefon :) bezawaryjności :piwo:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#6 Post autor: Wojti »

Fajny kolorek i wyposażenie super. :piwo: Silniczek idealny do gazu moc szału nie robi ale jak jeździłeś diesel to trzeba zmienić technikę jazdy i będzie ok :piwo: Tylko dbać :P
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#7 Post autor: lawless »

Zadowolenia i bezawaryjności :)
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#8 Post autor: Piasek »

Mamy takie same alufelgi :lol:
slon001 pisze:przebieg symboliczny 109'000 km
sprawdź świece zapłonowe bo pewnie domagają się juz wymiany. Jak była serwisowana to zmieniali je przy 60 tyś km.
Olej z filtrami podobnie no i rozrząd bo przebiegu moze jeszcze nie ma (jeżeli faktycznie ori) ale lata swoje robią.
Bezawaryjności :piwo:

slon001

#9 Post autor: slon001 »

Siema !!! Jak byłem w serwisie wymieniałem olej z filtrami to mechanik powiedział że rozrząd co 10 lat jak przebiegu nie ma. Posłuchali go cisza jest nic nie klepie nie dzwoni suchy mówili póki co to nie ruszać. Świece zmieniłem.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#10 Post autor: Wojti »

Nie 10 lat a raczej 8 i nie czeka sie do końca lepiej zrobić to szybciej niż potem płakać ....
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#11 Post autor: Piasek »

slon001 pisze: Posłuchali go cisza jest nic nie klepie nie dzwoni suchy mówili póki co to nie ruszać
to "spece" najwyższej ligi... Jak już go usłyszysz to będzie ostatni dźwięk jaki usłyszysz z tego silnika :lol:

slon001

#12 Post autor: slon001 »

To mi namieszaliście teraz z tym rozrządem! W takim razie co tam proponujecie włożyć tzn. chodzi jakiej marki paski rolki pompę itp?

Żabcia
Zafiromaniak
Imię: KAROLINA
Auto: Opel Zafira 1.6B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XEP
#13 Post autor: Żabcia »

Fajne auto :D zadowolenia :piwo:

Awatar użytkownika
Piasek
Zafiromaniak
Model:

#14 Post autor: Piasek »

Sety INA, Conti czy Ruville - każdy będzie dobry.
Jak chcesz się bawić w składanki to:
- pasek Dayco lub Conti (Dayco będzie tańsze)
- rolki INA lub SKF - zależy co akurat tańsze będzie
- pompa wody Hepu
- koniecznie płyn w układzie chłodzenia na świeży i dobry (G12+) bo ten silnik strasznie katuje temperaturowo.

Awatar użytkownika
Marzenka13
Zafiromaniak
Imię: Marzena
Auto: Inny
Model: D
Oznaczenie silnika: b_1.6

#15 Post autor: Marzenka13 »

Fajny kolor . Życzę bezawaryjności :)
Przekaz 1% - Kingusi a to jej stronka http://www.pomoz.eu .

"Idąc po prostu idź! Siedząc po prostu siedź! Przede wszystkim Nie wahaj się!"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”