Brak wspomagania opadające zegary i kontrola trakcji
-
gumlin1
Brak wspomagania opadające zegary i kontrola trakcji
Witam-to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość-szukałem ale mój przypadek inny od reszty-a więc odpalam auto bez problemu od strzału-wszystkie kontrolki normalnie gasną i jade.Po kilku kilometrach bach-brak wspomagania świeci się cały czas TC oraz opadają na moment zegary i w tym czsie również na chwilkę kilka kontrolek na czerwono min.abs otwarte drzwi aku olej-poprawiałem już luty na CIM ale bez żadnej poprawy(choć nie miałem typowych objawów tj.klakson pogłaszanie itd.wszystko na kierownicy działa idealnie)-gdy odepnę bezpiecznik od pompy ten pod szybą 80A i jeżdżę bez wspomagania nic się nie dzieje-po podpięciu pod opcoma wywala dużo błędów-teraz nie podam bo jestem w delegacji poza domem i nie mam kompa-jak ktoś ma pomysł proszę o info bo nic to miłego jak w czasie jazdy braknie wspomagania
-
old_pj
TTTM
czyli ten typ tam ma
Opel spartaczyl elektryke w ZB a ze wzgledu ze wspomaganie jest elektryczno-hydrauliczne i zre sporo pradu serwo wysiada w pierwszej kolejnosci potem TC/ESP itd
na poczatek wlacz Test Mode i zobacz czy alternator laduje (choc u mnie caly czas pokazuje 14.2V a mimo to wspomaganie nie dziala prawidlowo) ... jak wykluczysz alternator a po uruchomieniu wspomaganie dziala prawidlowo jedz do jakiegos ogarnietego elektryka niech sprawdzi wszystko pomiedzy pompa wspomagania, alternatorem i akumulatorem, do tego stan akumulatora oraz czy nie ma jakiegos zwarcia w ukladzie ... dla swietego spokoju sprawdz poziom plynu wspomagania ale marne szanse zeby przyczyna byla tak prozaiczna i raportuj dalej ... swoja ZB kupilem jako 3-latka i na dzien dobry gasla bez jakiegokolwiek powodu, rece opadaja na taka polityke jakosci
czyli ten typ tam ma
Opel spartaczyl elektryke w ZB a ze wzgledu ze wspomaganie jest elektryczno-hydrauliczne i zre sporo pradu serwo wysiada w pierwszej kolejnosci potem TC/ESP itd
na poczatek wlacz Test Mode i zobacz czy alternator laduje (choc u mnie caly czas pokazuje 14.2V a mimo to wspomaganie nie dziala prawidlowo) ... jak wykluczysz alternator a po uruchomieniu wspomaganie dziala prawidlowo jedz do jakiegos ogarnietego elektryka niech sprawdzi wszystko pomiedzy pompa wspomagania, alternatorem i akumulatorem, do tego stan akumulatora oraz czy nie ma jakiegos zwarcia w ukladzie ... dla swietego spokoju sprawdz poziom plynu wspomagania ale marne szanse zeby przyczyna byla tak prozaiczna i raportuj dalej ... swoja ZB kupilem jako 3-latka i na dzien dobry gasla bez jakiegokolwiek powodu, rece opadaja na taka polityke jakosci
-
gumlin1
W test mode pokazuje 14,5v aku nowy tegoroczny plyn ok czasem rano jak wsiąde do auta i zapale przez moment nie ma-widac na wyswietlaczu(mam gid) jak kręce kierownicą że dosc przygasa więc pewnie nie ma gdzies dobrego połączenia-chciałem wypiąc wtyczke od pompy ale nie wiem jak -pogratulowac temu kto ją tam wsadził-czysciłem mase koło aku ,klemy i wszystko co w zasięgu ręki pod maską bez rezultatu
-
old_pj
wtyczka jest z zabezpieczeniem czyli wypina sie w bok a pozniej do gory, u mnie wszystko bylo czyste i suche, mozna uzyc jakiegos sprayu do elektryki ale nie liczylbym na sukces ...
u mnie po wyciagnieciu aku, UEC, wymianie wszystkich przekaznikow polepszylo sie na tyle ze juz nie dochodzi do zgonu serwo a jedynie do jego oslabienia tzn nie dziala z pelna moca ... machne jeszcze regeneracje alternatora a jak nie pomoze to pozbywam sie tego zlomu, niech ktos inny sie z nim paluje
aha sprawdz sobie napiecie miernikiem przed i po jezdzie, u mnie spada do 12,3V co sugeruje usterke w instalacji/odbiorniku
warto tez zrobic ogolny skan OPCOM-em moze bedzie jakas podpowiedz
u mnie po wyciagnieciu aku, UEC, wymianie wszystkich przekaznikow polepszylo sie na tyle ze juz nie dochodzi do zgonu serwo a jedynie do jego oslabienia tzn nie dziala z pelna moca ... machne jeszcze regeneracje alternatora a jak nie pomoze to pozbywam sie tego zlomu, niech ktos inny sie z nim paluje
aha sprawdz sobie napiecie miernikiem przed i po jezdzie, u mnie spada do 12,3V co sugeruje usterke w instalacji/odbiorniku
warto tez zrobic ogolny skan OPCOM-em moze bedzie jakas podpowiedz
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, 09:49 przez old_pj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
gumlin1
-
gumlin1
Witam ponownie-od kilku dni jak na razie ciesze się ze wspomagania😀-po wyeliminowaniu wszystkiego co można było przyszedł czas na pompę chociaż do końca nie byłem przekonany że to będzie przyczyną a jednak-po zdemontowaniu jej i rozkreceniu od spodu widok mnie zaskoczył bardzo-biały nalot i woda w środku to chyba nie tak powinno byc
-szybka decyzja na alle.pompa uzywana za 280zl.starsza bo z 2004 ale po jej rozkreceniu ani kropli wody i brak nalotu-wygląda w środku jak nowa-moja na lutach miała pełno nalotu -pewnie uszczelka puściła i dlatego tak to wygląda-podejrzewam że rano jak odpalalem auto wszystko było jeszcze mokre lub wilgotne i moglo dochodzić do zwarcia-później po nagrzaniu i osuszeniu wracalo do normy a rano historia się powtarzała-jak znajde chwile zrobie fotki jak moja pompa wygladala
-
Janek3311
Witam.
W mojej zafirze B z 2008r nagle z dnia na dzień też wystąpiły takie problemy jak :
Najpierw przestawało działać wspomaganie a za chwilę opadające zegary, zapalały się lampki od esp, abs, ta z kluczykiem,ładowania no prawie wszystkie pojedynczo lub parami. Z początku gaszenie samochodu i wyciągniecie kluczyka na chwilę pomagało gdy to nie pomogło, odłączenie akumulatora na około 15 min powodowało że wszystko wracało do normy te i wszystkie inne objawy wskazywały na uszkodzenie modułu CIM. Sprawdzane było OP-comem, ten co sprawdzał obstawiał też na CIM, (błędy z komunikacją z szyną can i wiele innych skazujących na moduł CIM) Ale dotarłem do człowieka który nie zgodził się z ta teorią i po podłączeniu do TECH-a jednoznacznie stwierdził że to wina pompy wspomagania. Która już wcale nie działała 2 dni jeździłem bez wspomagania. Po wymianie na używana która kupiłem za 250 zł na razie wszystko działa.
Tak że, nie raz objawy mogą mylić. A kupno modułu CIM nic w moim przypadku by nie dało.
Pozdrawiam.
W mojej zafirze B z 2008r nagle z dnia na dzień też wystąpiły takie problemy jak :
Najpierw przestawało działać wspomaganie a za chwilę opadające zegary, zapalały się lampki od esp, abs, ta z kluczykiem,ładowania no prawie wszystkie pojedynczo lub parami. Z początku gaszenie samochodu i wyciągniecie kluczyka na chwilę pomagało gdy to nie pomogło, odłączenie akumulatora na około 15 min powodowało że wszystko wracało do normy te i wszystkie inne objawy wskazywały na uszkodzenie modułu CIM. Sprawdzane było OP-comem, ten co sprawdzał obstawiał też na CIM, (błędy z komunikacją z szyną can i wiele innych skazujących na moduł CIM) Ale dotarłem do człowieka który nie zgodził się z ta teorią i po podłączeniu do TECH-a jednoznacznie stwierdził że to wina pompy wspomagania. Która już wcale nie działała 2 dni jeździłem bez wspomagania. Po wymianie na używana która kupiłem za 250 zł na razie wszystko działa.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, 17:33 przez Janek3311, łącznie zmieniany 1 raz.
-
miałczyk76
Napisz kolego co to za człowiek który obalił tą teorię .Janek3311 pisze:Witam.
Najpierw przestawało działać wspomaganie a za chwilę opadające zegary, zapalały się lampki od esp, abs, ta z kluczykiem,ładowania no prawie wszystkie pojedynczo lub parami. Z początku gaszenie samochodu i wyciągniecie kluczyka na chwilę pomagało gdy to nie pomogło, odłączenie akumulatora na około 15 min powodowało że wszystko wracało do normy te i wszystkie inne objawy wskazywały na uszkodzenie modułu CIM. Sprawdzane było OP-comem, ten co sprawdzał obstawiał też na CIM, (błędy z komunikacją z szyną can i wiele innych skazujących na moduł CIM) Ale dotarłem do człowieka który nie zgodził się z ta teorią i po podłączeniu do TECH-a jednoznacznie stwierdził że to wina pompy wspomagania. Która już wcale nie działała 2 dni jeździłem bez wspomagania. Po wymianie na używana która kupiłem za 250 zł na razie wszystko działa.Tak że, nie raz objawy mogą mylić. A kupno modułu CIM nic w moim przypadku by nie dało.
Pozdrawiam.
-
Janek3311
Powiem szczerze, nie chciał bym, zdradzać namiarów na człowieka, bez jego wiedzy. Może sobie tego nie życzy i nie potrzebny mu taki rozgłos. Wiem że, udziela się na forum Vectra Klub Polska. Jest z warszawy w najbliższym czasie podpytam się jego, czy zgadza się na to by można przekazać do niego namiary, jak by komuś był potrzebny dobry specjalista.
To na razie tyle.
Pozdrawiam.
To na razie tyle.
Pozdrawiam.
-
siwy1538
-
Janek3311
-
jaxx
Ja już mam za sobą tyle nie przespanych nocy
, od ponad 6 miesięcy bujam się z ta usterka od warsztatu do warsztatu kasy poszło już ze 3,5 tys. i żadnego efektu. Serwis opla oczywiście tez zaliczyłem zośka stała tam 5 tygodni i chłopaki się poddali. ale honorowe kasy nie wzięli. Teraz od 4 tygodni stoi u tak zwanego "elektronika" który zawziął się na wymianę cim i tak tez zrobił. Ile pojeździłem? Dzisiaj odebrałem- 40 km i sypnęło się wszystko od nowa(świecą się kontrolki i opadają zegary, wspomaganie wydaje mi się ze jest w normie nie czuje zmian). Samochód ponownie stoi u "elektronika".
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, 20:21 przez jaxx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Janek3311
A może, jednak podmienić pompę wspomagania jak masz taka możliwość. Dodam, że u mnie w czasie takich właśnie problemów czułem taki dziwny zapach przegrzanych kabli gdzieś z okolic alternatora lub pompy wspomagania. Podobno ona robiła jakieś zwarcie i to mogło być przyczyna takich właśnie problemów ze wskaźnikami i kontrolkami. Używane pompy można nabyć za około 230 zł na allegro ja kupiłem gdzieś w Kobyłce może warto sprawdzić ??
Napisz jak sprawy się potoczyły.
Napisz jak sprawy się potoczyły.
-
jaxx
-
Janek3311
No to spróbuj wymienić pompę możne jednak to będzie to.
Z tym zapachem to nie tak że otworzysz maskę i już czuć, u mnie gdy kontrolki i zegary przestawały prawidłowo działać to po jakimś czasie, gdy silnik pracował nachyliłeś się nad silnikiem a tylną ścianą tam gdzie jest alternator a niżej jest pompa wspomagania był wyczuwalny lekki zapach przegrzanych kabli. To zapewne był zapach z alternatora lub pompy. Tobie jak ta pompa trochę poszarpuje to możne ja podmień lub wymień to zobaczysz jaki będzie rezultat. Jak masz kanał i trochę mechanikowałeś to na pewno sam byś sobie poradził. Trzeba mieć klucz 18,10, 12, 13 14, śrubokręty, jakieś światło i uważaj na wtyczki maja specjalne zapadki trzeba je odblokować przy wyjmowaniu.
Z tym zapachem to nie tak że otworzysz maskę i już czuć, u mnie gdy kontrolki i zegary przestawały prawidłowo działać to po jakimś czasie, gdy silnik pracował nachyliłeś się nad silnikiem a tylną ścianą tam gdzie jest alternator a niżej jest pompa wspomagania był wyczuwalny lekki zapach przegrzanych kabli. To zapewne był zapach z alternatora lub pompy. Tobie jak ta pompa trochę poszarpuje to możne ja podmień lub wymień to zobaczysz jaki będzie rezultat. Jak masz kanał i trochę mechanikowałeś to na pewno sam byś sobie poradził. Trzeba mieć klucz 18,10, 12, 13 14, śrubokręty, jakieś światło i uważaj na wtyczki maja specjalne zapadki trzeba je odblokować przy wyjmowaniu.