Brak wspomagania opadające zegary i kontrola trakcji

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
gumlin1

Brak wspomagania opadające zegary i kontrola trakcji

#1 Post autor: gumlin1 »

Witam-to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość-szukałem ale mój przypadek inny od reszty-a więc odpalam auto bez problemu od strzału-wszystkie kontrolki normalnie gasną i jade.Po kilku kilometrach bach-brak wspomagania świeci się cały czas TC oraz opadają na moment zegary i w tym czsie również na chwilkę kilka kontrolek na czerwono min.abs otwarte drzwi aku olej-poprawiałem już luty na CIM ale bez żadnej poprawy(choć nie miałem typowych objawów tj.klakson pogłaszanie itd.wszystko na kierownicy działa idealnie)-gdy odepnę bezpiecznik od pompy ten pod szybą 80A i jeżdżę bez wspomagania nic się nie dzieje-po podpięciu pod opcoma wywala dużo błędów-teraz nie podam bo jestem w delegacji poza domem i nie mam kompa-jak ktoś ma pomysł proszę o info bo nic to miłego jak w czasie jazdy braknie wspomagania
old_pj

#2 Post autor: old_pj »

TTTM
czyli ten typ tam ma

Opel spartaczyl elektryke w ZB a ze wzgledu ze wspomaganie jest elektryczno-hydrauliczne i zre sporo pradu serwo wysiada w pierwszej kolejnosci potem TC/ESP itd

na poczatek wlacz Test Mode i zobacz czy alternator laduje (choc u mnie caly czas pokazuje 14.2V a mimo to wspomaganie nie dziala prawidlowo) ... jak wykluczysz alternator a po uruchomieniu wspomaganie dziala prawidlowo jedz do jakiegos ogarnietego elektryka niech sprawdzi wszystko pomiedzy pompa wspomagania, alternatorem i akumulatorem, do tego stan akumulatora oraz czy nie ma jakiegos zwarcia w ukladzie ... dla swietego spokoju sprawdz poziom plynu wspomagania ale marne szanse zeby przyczyna byla tak prozaiczna i raportuj dalej ... swoja ZB kupilem jako 3-latka i na dzien dobry gasla bez jakiegokolwiek powodu, rece opadaja na taka polityke jakosci
gumlin1

#3 Post autor: gumlin1 »

W test mode pokazuje 14,5v aku nowy tegoroczny plyn ok czasem rano jak wsiąde do auta i zapale przez moment nie ma-widac na wyswietlaczu(mam gid) jak kręce kierownicą że dosc przygasa więc pewnie nie ma gdzies dobrego połączenia-chciałem wypiąc wtyczke od pompy ale nie wiem jak -pogratulowac temu kto ją tam wsadził-czysciłem mase koło aku ,klemy i wszystko co w zasięgu ręki pod maską bez rezultatu
old_pj

#4 Post autor: old_pj »

wtyczka jest z zabezpieczeniem czyli wypina sie w bok a pozniej do gory, u mnie wszystko bylo czyste i suche, mozna uzyc jakiegos sprayu do elektryki ale nie liczylbym na sukces ...

u mnie po wyciagnieciu aku, UEC, wymianie wszystkich przekaznikow polepszylo sie na tyle ze juz nie dochodzi do zgonu serwo a jedynie do jego oslabienia tzn nie dziala z pelna moca ... machne jeszcze regeneracje alternatora a jak nie pomoze to pozbywam sie tego zlomu, niech ktos inny sie z nim paluje :)

aha sprawdz sobie napiecie miernikiem przed i po jezdzie, u mnie spada do 12,3V co sugeruje usterke w instalacji/odbiorniku

warto tez zrobic ogolny skan OPCOM-em moze bedzie jakas podpowiedz
Ostatnio zmieniony 14 lip 2015, 09:49 przez old_pj, łącznie zmieniany 1 raz.
gumlin1

#5 Post autor: gumlin1 »

Podepne dzis kompa jak wrócę z pracy i napisze jakie błędy wywala-odnośnie złomu miałem wcześniej scenika 2 w dieslu -to była studnia bez dna-na dzień dobry obrocona panewka i 4tysiaki za remont😭wiec jeszcze na zosie tak nie narzekam :D
gumlin1

#6 Post autor: gumlin1 »

Witam ponownie-od kilku dni jak na razie ciesze się ze wspomagania😀-po wyeliminowaniu wszystkiego co można było przyszedł czas na pompę chociaż do końca nie byłem przekonany że to będzie przyczyną a jednak-po zdemontowaniu jej i rozkreceniu od spodu widok mnie zaskoczył bardzo-biały nalot i woda w środku to chyba nie tak powinno byc :lol: -szybka decyzja na alle.pompa uzywana za 280zl.starsza bo z 2004 ale po jej rozkreceniu ani kropli wody i brak nalotu-wygląda w środku jak nowa-moja na lutach miała pełno nalotu -pewnie uszczelka puściła i dlatego tak to wygląda-podejrzewam że rano jak odpalalem auto wszystko było jeszcze mokre lub wilgotne i moglo dochodzić do zwarcia-później po nagrzaniu i osuszeniu wracalo do normy a rano historia się powtarzała-jak znajde chwile zrobie fotki jak moja pompa wygladala
Janek3311

#7 Post autor: Janek3311 »

Witam.
W mojej zafirze B z 2008r nagle z dnia na dzień też wystąpiły takie problemy jak :
Najpierw przestawało działać wspomaganie a za chwilę opadające zegary, zapalały się lampki od esp, abs, ta z kluczykiem,ładowania no prawie wszystkie pojedynczo lub parami. Z początku gaszenie samochodu i wyciągniecie kluczyka na chwilę pomagało gdy to nie pomogło, odłączenie akumulatora na około 15 min powodowało że wszystko wracało do normy te i wszystkie inne objawy wskazywały na uszkodzenie modułu CIM. Sprawdzane było OP-comem, ten co sprawdzał obstawiał też na CIM, (błędy z komunikacją z szyną can i wiele innych skazujących na moduł CIM) Ale dotarłem do człowieka który nie zgodził się z ta teorią i po podłączeniu do TECH-a jednoznacznie stwierdził że to wina pompy wspomagania. Która już wcale nie działała 2 dni jeździłem bez wspomagania. Po wymianie na używana która kupiłem za 250 zł na razie wszystko działa. :) Tak że, nie raz objawy mogą mylić. A kupno modułu CIM nic w moim przypadku by nie dało.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, 17:33 przez Janek3311, łącznie zmieniany 1 raz.
miałczyk76

#8 Post autor: miałczyk76 »

Janek3311 pisze:Witam.
W mojej zafirze B z 2008r nagle z dnia na dzień też wystąpiły takie problemy jak :
Najpierw przestawało działać wspomaganie a za chwilę opadające zegary, zapalały się lampki od esp, abs, ta z kluczykiem,ładowania no prawie wszystkie pojedynczo lub parami. Z początku gaszenie samochodu i wyciągniecie kluczyka na chwilę pomagało gdy to nie pomogło, odłączenie akumulatora na około 15 min powodowało że wszystko wracało do normy te i wszystkie inne objawy wskazywały na uszkodzenie modułu CIM. Sprawdzane było OP-comem, ten co sprawdzał obstawiał też na CIM, (błędy z komunikacją z szyną can i wiele innych skazujących na moduł CIM) Ale dotarłem do człowieka który nie zgodził się z ta teorią i po podłączeniu do TECH-a jednoznacznie stwierdził że to wina pompy wspomagania. Która już wcale nie działała 2 dni jeździłem bez wspomagania. Po wymianie na używana która kupiłem za 250 zł na razie wszystko działa. :) Tak że, nie raz objawy mogą mylić. A kupno modułu CIM nic w moim przypadku by nie dało.
Pozdrawiam.
Napisz kolego co to za człowiek który obalił tą teorię . :P
Janek3311

#9 Post autor: Janek3311 »

Powiem szczerze, nie chciał bym, zdradzać namiarów na człowieka, bez jego wiedzy. Może sobie tego nie życzy i nie potrzebny mu taki rozgłos. Wiem że, udziela się na forum Vectra Klub Polska. Jest z warszawy w najbliższym czasie podpytam się jego, czy zgadza się na to by można przekazać do niego namiary, jak by komuś był potrzebny dobry specjalista.
To na razie tyle.
Pozdrawiam.
siwy1538

#10 Post autor: siwy1538 »

miałczyk76 pisze:Napisz kolego co to za człowiek który obalił tą teorię . :P
Witam
A jest taki jeden :)

Fajnie, ze awaria usunięta, bo właściciel nie spał po nocach

bezawaryjności
Janek3311

#11 Post autor: Janek3311 »

To prawda nie spałem. Bo jak sobie pomyślałem że, trzeba będzie do serwisu jechać.
jaxx

#12 Post autor: jaxx »

Ja już mam za sobą tyle nie przespanych nocy :( , od ponad 6 miesięcy bujam się z ta usterka od warsztatu do warsztatu kasy poszło już ze 3,5 tys. i żadnego efektu. Serwis opla oczywiście tez zaliczyłem zośka stała tam 5 tygodni i chłopaki się poddali. ale honorowe kasy nie wzięli. Teraz od 4 tygodni stoi u tak zwanego "elektronika" który zawziął się na wymianę cim i tak tez zrobił. Ile pojeździłem? Dzisiaj odebrałem- 40 km i sypnęło się wszystko od nowa(świecą się kontrolki i opadają zegary, wspomaganie wydaje mi się ze jest w normie nie czuje zmian). Samochód ponownie stoi u "elektronika".
Ostatnio zmieniony 12 gru 2015, 20:21 przez jaxx, łącznie zmieniany 2 razy.
Janek3311

#13 Post autor: Janek3311 »

A może, jednak podmienić pompę wspomagania jak masz taka możliwość. Dodam, że u mnie w czasie takich właśnie problemów czułem taki dziwny zapach przegrzanych kabli gdzieś z okolic alternatora lub pompy wspomagania. Podobno ona robiła jakieś zwarcie i to mogło być przyczyna takich właśnie problemów ze wskaźnikami i kontrolkami. Używane pompy można nabyć za około 230 zł na allegro ja kupiłem gdzieś w Kobyłce może warto sprawdzić ??
Napisz jak sprawy się potoczyły.
jaxx

#14 Post autor: jaxx »

wydaje mi się, że u mnie lekko poszarpuje po tym jak się wszystko zaświeca, poza tym nie czuć jakiś zapachów dochodzących od strony silnika
Janek3311

#15 Post autor: Janek3311 »

No to spróbuj wymienić pompę możne jednak to będzie to.
Z tym zapachem to nie tak że otworzysz maskę i już czuć, u mnie gdy kontrolki i zegary przestawały prawidłowo działać to po jakimś czasie, gdy silnik pracował nachyliłeś się nad silnikiem a tylną ścianą tam gdzie jest alternator a niżej jest pompa wspomagania był wyczuwalny lekki zapach przegrzanych kabli. To zapewne był zapach z alternatora lub pompy. Tobie jak ta pompa trochę poszarpuje to możne ja podmień lub wymień to zobaczysz jaki będzie rezultat. Jak masz kanał i trochę mechanikowałeś to na pewno sam byś sobie poradził. Trzeba mieć klucz 18,10, 12, 13 14, śrubokręty, jakieś światło i uważaj na wtyczki maja specjalne zapadki trzeba je odblokować przy wyjmowaniu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”