Dylemat(y) przed zakupem Zafiry C

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
klucho

Dylemat(y) przed zakupem Zafiry C

#1 Post autor: klucho »

Cześć,
Mam niezłą zagwozdkę bo szukam już jakiś czas ZC i jak już znalazłem tak wyposażoną jakbym chciał to sie okazuje że jest 5miejscowa. Od paru dni mam rodzinę 2+3 i teraz pytanie czy fotele 6 i 7 to mus wg Was w tej sytuacji czy w sumie zbędny dodatek ciągle złożony w bagażniku? Druga sprawa to czy wg Was dach panorama to coś wartego dodatkowych poszukiwań?
Każda podpowiedź mile widziana.

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#2 Post autor: Maćku »

Nie sądzę, że przy 3 dzieci to z tyłu będą mieć ciasno ciasno to w ZA jest już 3-ce dzieci chodzi o foteliki :mrgreen: Panorama rzecz gustu ja bym chciał mieć lubię takie bajery na pewno gorzej w utrzymaniu czystości na takiej wysokości ( mam w 2 szyberdachy wiem co mówię :lol:
Obrazek

u99artur
Mieszkaniec
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: costam
#3 Post autor: u99artur »

Na temat szyberdachu nie będę się wypowiadał bo nie mam, ale co do miejsc... ja mam rodzinę 2+2, zośkę B mam od marca i już kilka razy rozkładałem siedzenia w bagażniku żeby kogoś zabrać. To był jeden z powodów żeby kupować zośkę - dodatkowe dwa miejsca. Jak jedziesz gdzieś na wakacje to z trójką dzieci masz tyle bagaży, że i tak nie bardzo jest jak te dodatkowe siedzenia rozkładać. Z drugiej strony jeśli jedziesz na krótko to dużo wygodniej jest jak dwie osoby korzystają z tylnej kanapy a jedna z rozkładanego siedzenia... myśmy jechali do Krakowa na konkurs, ja z żoną, córka oczywiście, nauczycielka i akompaniatorka. Pięć osób niby, ale córce rozłożyłem to dodatkowe siedzenie i dwie dorosłe osoby jechały komfortowo na tylnej kanapie a bagaże na jeden dzień spokojnie ułożyliśmy w pozostałej części bagażnika. W przypadku auta 5 osobowego żona by już nie pojechała z nami, bo jazda 600km w jedną stronę w dwie dorosłe osoby plus fotelik z tyłu to mordęga.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 09:12 przez u99artur, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#4 Post autor: miodzik »

Kolego moim zdaniem wszystko zależy od tego czego oczekujesz od auta.

Ja przy wyborze samochodu kierowałem się z uwagi na swoją rodzinę, w miarę komfortowym podróżowaniem w 6 osób. Wybór z pośród aut siedmioosobowych padł na Zafirę z uwagi na jej dobre opinie o niskiej awaryjnosci oraz taniej eksploatacji.

Dzisiaj nie wyobrażam sobie podróżowania w tym składzie w 5 osobowym samochodzie, choć taki też posiadam jako moją dojazdówkę roboczą.

Dzieciaki moje uwielbiają jeździć w trzecim rzędzie, gdzie mają swoją enklawę, co daje całą drugą kanapę wolną. Ale to u mnie.

Przy sprawnej klimatyzacji szyberdach wydaje mi się być zbędny, choć jest to ciekawy dodatek.

Jednak przy kupnie ZC przy moich doświadczeniach z podróżowania szukałbym wersji 7 miejscowej.

Na pewno przy wersji 5 miejscowej w układzie 2+2 będzie wystarczająco komfortowo. 2+3 na dłuższą trasę już deko gorzej.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
Paweł85
Debiutant
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#5 Post autor: Paweł85 »

Jak to mówią lepiej nosić niż się prosić.W tym przypadku wozić.
Dla tego ja bym szukał 7 miejscowej.

klucho

#6 Post autor: klucho »

OK dzięki, o takie wypowiedzi mi chodziło, czyli wersję 5 miejscową odpuszczam całkiem.
Odnośnie tej panoramy w dachu to jest ona uchylna? Ze zdjęć wygląda jakby to było na stałe i zasłaniane jedynie roletą?
ps. W jednym ogłoszeniu znalazłem też opcję flexride (różne nastawy zawieszenia). Przydatne to? W okolicy nie ma niestety jazd testowych z tą opcją. Z kolei jak na złość w tym znalezionym egzemplarzu nie ma panoramy. Nie sądziłem że kupno konkretnej używki to taki ciężki kawałek chleba.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 18:50 przez klucho, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#7 Post autor: SD72 »

miodzik pisze:Przy sprawnej klimatyzacji szyberdach wydaje mi się być zbędny
Uwielbiam jazde wieczorkiem z otwarym szyberdachem :D

Zadna klima mi tego nie zastapi a przyjemnosc gwarantowana ;) :piwo:

Osobiscie polecam szyber ale .....nie wiem jak to sie ma w ZB a tymbardziej ZC bo mam ZA ;)

Ps Co ma klima do szyberdachu :?:
Ostatnio zmieniony 28 lip 2015, 19:08 przez SD72, łącznie zmieniany 4 razy.
bazyliszek72

klucho

#8 Post autor: klucho »

bazyliszek72 pisze: Ps Co ma klima do szyberdachu :?:
Pewnie to że klima działa wydajniej jak okna są pozamykane. :)

organista15

#9 Post autor: organista15 »

Ja bym się bardziej bał tych nowych silników niż wyposażenia :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”