Właściwie co ile kilometrów wymiana oleju GM 5W30 w Z18XER?
-
koval
Właściwie co ile kilometrów wymiana oleju GM 5W30 w Z18XER?
Witam,
pytanie może banalne dla większości forumowiczów ale nie znalazłem żadnych postów na ten temat: co ile w praktyce wymieniać olej GM 5W30 w Zafirze B 1.8?
Przez ubiegłe 2 lata jeździłem 10000 km rocznie więc sprawa była prosta. W tym roku zaszaleliśmy w wakacje i przez 10 miesięcy po wymianie oleju przejechaliśmy 11000km. Tymczasem na karteczce pod maską mechanik (nie aso) napisał: "Opel 5W30" oraz że kolejna wymiana po przejechaniu 12000km. Zastanawia mnie to bo z tego co kojarze aso zaleca wymianę oleju co 30000km lub po roku. Jeździłem też służbową astrą 3 (tyle że dieslem) i pamiętam że wymiana oleju była co 30000 km. Najchętniej pojechałbym na wymianę za 2 miesiące ale czeka mnie jeszcze jedna trasa i być może wtedy będzie przejechane 14000km od ostatniej wymiany. Zastosować się do wskazania z karteczki czy spokojnie poczekać aż upłynie rok od ostatniej wymiany?
Pozdrawiam
pytanie może banalne dla większości forumowiczów ale nie znalazłem żadnych postów na ten temat: co ile w praktyce wymieniać olej GM 5W30 w Zafirze B 1.8?
Przez ubiegłe 2 lata jeździłem 10000 km rocznie więc sprawa była prosta. W tym roku zaszaleliśmy w wakacje i przez 10 miesięcy po wymianie oleju przejechaliśmy 11000km. Tymczasem na karteczce pod maską mechanik (nie aso) napisał: "Opel 5W30" oraz że kolejna wymiana po przejechaniu 12000km. Zastanawia mnie to bo z tego co kojarze aso zaleca wymianę oleju co 30000km lub po roku. Jeździłem też służbową astrą 3 (tyle że dieslem) i pamiętam że wymiana oleju była co 30000 km. Najchętniej pojechałbym na wymianę za 2 miesiące ale czeka mnie jeszcze jedna trasa i być może wtedy będzie przejechane 14000km od ostatniej wymiany. Zastosować się do wskazania z karteczki czy spokojnie poczekać aż upłynie rok od ostatniej wymiany?
Pozdrawiam
-
DzidekGb
-
prymus2103
-
Skasowany użytkownik 6483
Panowie , nie wiem dlaczego tak stanowczo odradzacie koledze stosowania oleju GM? Ja w swojej poprzedniej Zośce 2,2 DTi przez 3 lata corocznie lałem GM półsyntetyk i nie miałem żadnych problemów a poza tym auto mi wcale oleju nie brało . Cena dość niska bo chyba płaciłem ok 80zł za bańkę. Ja mam dobrą opinie o tym oleju tym bardziej ,że do poprzedniej VIKI B 1,8 X18XE1 równiez lałem ten olej i również nie było problemów. To tyle , jeśli chodzi o moja opinię 
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Przychylam się do opinii Jarka.Silnik mojego auta od nowości jest zalewany GM-em,nie mam z nim żadnego problemu i nie widzę przeciwwskazań,żeby tego oleju nie używać.jarecki69 pisze:Panowie , nie wiem dlaczego tak stanowczo odradzacie koledze stosowania oleju GM? Ja w swojej poprzedniej Zośce 2,2 DTi przez 3 lata corocznie lałem GM półsyntetyk i nie miałem żadnych problemów a poza tym auto mi wcale oleju nie brało . Cena dość niska bo chyba płaciłem ok 80zł za bańkę. Ja mam dobrą opinie o tym oleju tym bardziej ,że do poprzedniej VIKI B 1,8 X18XE1 równiez lałem ten olej i również nie było problemów. To tyle , jeśli chodzi o moja opinię
Oczywiście!
-
vojti
-
koval
-
Liucas
-
Skasowany użytkownik 6483