Wskaźnik temperatury płynu chłodzącego leży.
Geneza:
dni temu parę auto pokazało kontrolkę "check engine" oraz "układ chłodzenia". Jako, że musiałem dojechać do pracy a po chwili jazdy podniosłem maskę i zobaczyłem, że płyn chłodniczy jest to dojechał do pracy i odstawiłem auto do mechanika...
Po podłączeniu komputera mechanik stwierdził, że czujnik temperatury pł.chłodniczego cały czas pokazuje tą samą wartość - bodajże stwierdził -7st. Zamówił nowy czujnik na następny dzień. Błąd skasował. Do domu wróciłem autem (ok 30km, 20km autostrada, reszta lokalne drogi, ok 5-10 min w korkach). Błąd nie wrócił.
Następnego dnia (rano kontrolki znowu się paliły) odstawiłem auto na wymianę czujnika. Okazało się, że nowy czujnik pokazuje te same wartości. Aby wykluczyć wadliwy nowy czujnik został zamówiony kolejny (na kolejny dzień). Do domu wróciłem autem.
Ponownie odstawiłem auto (tym razem rano kontrolki nie zapaliły się i tak jest do dzisiaj - od 5 dni), kolejny czujnik pokazywał takie same wartości jak oryginalny.
Moje obserwacje:
1. Do tej pory auto po nagraniu trzymało idealnie temp. ok 85-90st.C
2. Do tej pory nie było problemów z ogrzewaniem kabiny.
3. Dla "bezpieczeństwa" jeżdżę teraz wolniej, na wyższym biegu, z włączonym ogrzewaniem i przy obecnych 10st.C po ok 5 minutach leci mi już ciepławe powietrze z nawiewów.
4. Po powrocie z pracy przy obecnych 10st.C (5-10minut w korku, potem 20km autostrada (do 100km/h), następnie 10km drogami lokalnymi) i otwarciu komory silnika mogę ręką dotknąć silnika (obok korka oleju) - jest ciepły, ale nie parzy. Chłodnica jest ciepła. Z nawiewów grzeje, że muszę okna otwierać
5. Wskaźnik temperatury nigdy się nie podnosi - czytając forum próbowałem - zgasić nagrzany silnik i wtedy przekręcić kluczyk itp. - nic się nie podnosi. Jednakże po przekręceniu kluczyka wskazówka zawsze delikatnie drgnie do góry - jest to ruch powiedzmy 0,5mm.
Podejrzenia:
Mechanik podejrzewa, że może kabel pomiędzy czujnikiem, ecu i wskaźnikiem na desce może być uszkodzony. Ponoć mam jeden czujnik temp. który podaje dane do ecu, a z ecu na wskaźnik - czy ktoś ma schematy tej instalacji?
I najważniejsze - czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z podobnym problemem albo ma jakiś pomysł na dalszą diagnostykę?