Janus pisze:gRZENIU napisał/a:
Cytat:
Witam mam pytanie czy mid z vectry b podejdzie do zafiry
Zależy w której Vectry ??? Jak po lifcie od 2000r. to powinien podejść bez zmiany w oprogramowaniu do Twojej Zośki ( oprócz 2.5l i 2.6l ) ... A jak będzie przed liftowy to może głupoty będzie pokazywał i trzeba będzie kompem ustawiać.
A ustawiać to będzie trzeba na pewno - Zośka to inne koła, inne zbiorniki paliwa (czujniki), inne przełożenia skrzyń, zawsze trochę inne silniki. Mi chodziło tylko o to, że komputer jako urządzenie jest pewnie taki sam. Software pod samochód to już inna sprawa.
Właśnie nie koniecznie , bo Vectra i Zośka na 195/65/R15 , jeżeli silnik ten sam , to nic się nie zmienia , sygnał prędkości idzie z ABS-u to możliwe ,że będzie bez zmiany ustawień. Bardziej chodzi o to ,że poliftowe mają inne pompy ABS i coś tam , coś tam w nich jest innego.
Kiedyś właśnie robiliśmy swapa z 2.6l na 2.5l i500 w Vektrze (wiem to tylko 24 KM, ale...), nie mogliśmy dojść z komputerem pokładowym , a okazało się ,że trzeba zmienić całą pompę ABS aby BC poprawnie wskazywało ,spalanie chwilowe , średnie zużycie paliwa , zasięg ... reszta była wporządku...
krystian250,Aby mieć pewność to jeżeli masz TC i ESP to BC najlepiej jak było by z Vectry poliftowej która ma właśnie TC i ESP.... Nie mam 100% pewności bo Zośka to nie Vectra , ale jak Janus napisał podłączenia elektryczne się nie zmieniają , więc ....