Pisk z głośniczka...

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
adam

Pisk z głośniczka...

#1 Post autor: adam »

Witam. Wczoraj po zatrzymaniu auta i wyłączeniu zapłonu ciągły pisk z głośniczka drzwi kierowcy , gasnący po ok.20 sekundach po wyjęciu kluczyka. Nie działa radio -słychać tylko pisk w/w głośniczka . Nie można sprawdzić błędów metodą wypedałowania - nie wyświetla nic - tylko przebieg. Odłączenie klemy nic nie zmienia. Piszczy po przekręceniu kluczyka w pierwsze położenie i bez przerwy w czasie jazdy. Jakieś pomysły?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, 21:37 przez adam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

a jakiś kabel w :?: łączniku nie jest przerwany??
adam

#3 Post autor: adam »

Kable sprawdziłem są ok.
Flora

#4 Post autor: Flora »

Przez te 20 sekund radio nadal pracuje. Dźwięk jest wyciszany, a źródła odłączane, ale wzmacniacze mają zasilanie. Przy poprawnie działającej instalacji często po tych 20 sekundach słychać w głośnikach stuknięcie wynikające z procesu faktycznego wyłączania radia. Wbudowane w radio wzmacniacze mają całkiem dobrą diagnostykę i raportują wiele błędów, ale nie będą one widoczne przy metodzie pedałowej. Trzeba się podpiąć interfejsem i odczytać błędy bezpośrednio z radia. Najprawdopodobniej problemem będzie głośnik, którego impedancja spadła poniżej akceptowalnego dla wzmacniacza poziomu i powoduje wzbudzenie.
adam

#5 Post autor: adam »

Podłączony interfejs - niema błędów. Jutro rozbiorę drzwi.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#6 Post autor: Kocur »

krzylu199 pisze:Witam. Mam taki problem, otóż: z głośniczka dochodzi niekończący się pisk. Zaczęło się dziś rano. Odkryłem, że chodzi o lewe drzwi. Kiedy są otwarte to nie piszczy kiedy je zamknę zaczyna piszczeć.
masz na myśli głośnik wysokotonowy, prawda ? Czy piszczy tylko przy włączonym radiu, czy też niezależnie od tego, czy radio jest włączone, czy nie ?

Na wstępie - możesz spróbować odłączyć klemę od akumulatora i przyłączyć ponownie. To czasem pomaga na problem piszczenia z różnych głośników.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2017, 21:38 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
krzylu199

#7 Post autor: krzylu199 »

Niezależnie. Właśnie u mechanika jestem i badamy sprawe
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Auto: Opel Zafira B OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#8 Post autor: Kocur »

krzylu199 pisze:Niezależnie. Właśnie u mechanika jestem i badamy sprawe
Jakie działania podjął mechanik ?
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Auto: ZB OPC Line
Oznaczenie silnika: Z18XER
#9 Post autor: Mariusz »

Poczytaj to
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17530
może coś pomoże lub naprowadzi do trafnej diagnozy.
krzylu199

#10 Post autor: krzylu199 »

kocur07 pisze:
krzylu199 pisze:Niezależnie. Właśnie u mechanika jestem i badamy sprawe
Jakie działania podjął mechanik ?
Najpierw sprawdził wszystkie bezpieczniki, poźniej próbował coś z kluczykiem w stacyjne. Następnie podczepił się do auta u wykazało bodajże 2 błędy: niedziałający lewy tylny głośnik, lewa tylna szyba nie działa. Odczepił kable z tyłu. Większość była przerwana. Jako, że nie miał czasu to tylko na szybko odizolował nieorzerwane kable i umówiliśmy się na wtorek na ogarnięcie tych kabli. Koszt wyniesie około 100zł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”