spalona skrzynka bezpieczników tył

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Flora

#1 Post autor: Flora »

mkwg pisze:Witam,urwał mi sie jeden pin w bezpiecznikach z tyłu pojazdu pin był odpowiedzialny za otwieranie tylnej klapy.(klapa sie nie otwiera)
czy sie różnią te skrzynki ??
SKRZYNKA BEZPIECZNIKOWA, WIĄZKA PRZEWODÓW TYŁU NADWOZIA, Z BEZPIECZNIKAMI I PRZEKAŹNIKAMI (OBSŁUGUJE IDENTYFIKATORY PRODUKCYJNE HN, HP, HQ, HR, HT, HU, HY, HX, LH, LJ)

Zakupiłem taką skrzynkę na allegro i elektryk mi zamontował i prawie wszystko działało oprócz centralnego zamka, moja skrzynka to HQ i na podmiankę miałem HT

czy jak zamontuje taką skrzynkę o oryginalnych numerach HQ czy centralny zamek będzie działał ??
Gdzieś wyczytałem zęby centralny zamek działał trzeba coś wgrywać ??
Trzeba się podpiąć interfejsem i odpowiednio połączyć (zaprogramować) nową skrzynkę z pozostałymi elementami.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2015, 15:39 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
GrzegorzBartek

#2 Post autor: GrzegorzBartek »

Cześć wstawiłem nową skrzynkę bezpieczników i na razie moje pierwsze pytanie, spaliły się zielona, czarna i niebieska wtyczka te od tyłu i teraz w czarnej wszystkie przewody są czerwone (u mnie 4 przewody grube 2 średnie 3 cienkie) we wtyczce niebieskiej dolnej są różne kable ale dwa są czerwone (1 średni i 1 cienki) w sumie 11 kabli. No i problem wszystkie lecą w wiązce razem niczym nie podzielone. Czy ma znaczenie jak połączę te średnie i cienkie przewody, wszystkie pozostałe już połączyłem 4 grube czerwone też. No i drugie pytanie pali mi bezpiecznik od otwierania tylnych szyb może ktoś ma pojęcie gdzie to szukać.
darkb

#3 Post autor: darkb »

we wtyczce która jest na dole ( wtyczka niebieska) , za to ja mam pytanie jak wymienimy skrzynkę na nową tzn z demobilu to czy trzeba coś kodować ustawiać , programować ?
drahe
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: drahe »

Musisz ją zalogować do swojego auta i zaprogramować.
Czyli REC używka albo musi być wylogowany albo z pinem.
W przeciwnym wypadku będziesz szukał elektronika który wyciągnie pin z RECa.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
darkb

#5 Post autor: darkb »

drahe pisze:Musisz ją zalogować do swojego auta i zaprogramować.
Czyli REC używka albo musi być wylogowany albo z pinem.
W przeciwnym wypadku będziesz szukał elektronika który wyciągnie pin z RECa.
a wytłumaczysz mi o co chodzi z tym wylogowany
drahe
Mieszkaniec
Model:

#6 Post autor: drahe »

Większość używanych skrzynek jest wyciągnięta z auta bez resetu.
Jak skrzynka jest niewylogowana z poprzedniego auta i nie znasz od niej pinu (kodu security) nie zalogujesz jej do auta.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
darkb

#7 Post autor: darkb »

drahe pisze:Większość używanych skrzynek jest wyciągnięta z auta bez resetu.
Jak skrzynka jest niewylogowana z poprzedniego auta i nie znasz od niej pinu (kodu security) nie zalogujesz jej do auta.
a czy powiedziałbyś mi może jak wyciągnąć kod pin z takiej skrzynki tzn jakim interfejsem albo w jaki sposób, bardzo proszę
drahe
Mieszkaniec
Model:

#8 Post autor: drahe »

Musisz mieć programator stacje Hot-air, dobra stacje lutowniczą
Generalnie potrzebujesz sporo gratów których pewnie nie masz i na jednorazowe wyciągnięcie pinu nie ma sensu kupować.
I jeszcze ktoś co musi ze wsadu ten pin wyliczyć.
Szukaj wylogowanej skrzynki :D
kamilw87

#9 Post autor: kamilw87 »

Witam serdecznie,

Właśnie kupiłem Zafirę z niedziałającym otwieraniem bagażnika.

Diagnoza:
1. Sprawdziłem silniczek w zamku – działa
2. Sprawdziłem mikro-przełącznik nad tablicą – działa
3. W końcu doszedłem do wtyku XR1 w module REC i BINGO!

Skorodowane złącze, potraktowałem je preparatem kontaktowym - nie pomogło

Upalony pin nr 4 - kolor przewodu się zgadza (żółto-niebieski), na 99% to tutaj idzie sygnał z mikro-przełącznika – czy możecie to potwierdzić? Co mogło spowodować upalenie pinu? Pytanie czy jak to naprawię znowu nie walnie?!

Nie widzę opcji zregenerowania upalonego pinu, dlatego chcę przełożyć przewód w inny wolny pin we wtyczce, a następnie zrobić to samo w zielonym gnieździe modułu REC – tylko jest pewien problem, nie potrafię wymontować tego zielonego gniazda – czy jest to możliwe? Czy może muszę wymontować i rozebrać cały moduł REC? Proszę Was o radę.

Bardzo chętnie usłyszę każdy inny pomysł poradzenia sobie z tą usterką.

Pozdrawiam
Kamil
Załączniki
zdj_4.jpg
zdj_3.jpg
zdj_2.jpg
zdj_1.jpg
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#10 Post autor: rafant4011 »

kamilw87,
Ja bym, kupił drugiego REC-a i wymienił, czemu? bo w środku też może być uszkodzony. Masz HQ a to dość popularny model
aroniusz

#11 Post autor: aroniusz »

Mam taka skrzynkę HQ wylogowaną i puszczę ją za dobre piwo
Flora

#12 Post autor: Flora »

Żeby wyjąć to gniazdo nie tylko musisz wymontować REC, ale otworzyć go, zdemontować płytkę i dopiero wylutować gniazdo. Jeżeli nie masz wprawy i odpowiedniego sprzętu to pewnie przegrzejesz płytkę i uszkodzisz ścieżki.
kamilw87

#13 Post autor: kamilw87 »

Dziękuję za pomoc!

Czy ktoś z Lublina posiada komputer do zalogowania modułu REC i mógłby mi pomóc przy wymianie modułu?
aroniusz

#14 Post autor: aroniusz »

Sama wymiana to 5 minut odpinasz wtyczki i odkręcasz 1 śrubę u góry, z tym to chyba dasz sobie radę. Tylko zalogowanie wymaga pomocy :>
kamilw87

#15 Post autor: kamilw87 »

Nie znalazł się nikt do pomocy w związku z tym czy możecie polecić mi warsztat w Lublinie który zaprogramuje mi nowy moduł?

Czy na wylogowanym module samochód w ogóle nie odpali? Jeśli odpali to co nie będzie działać? Pytanie czy mogę sam wymienić moduł i jakoś dojechać do warsztatu na samo zalogowanie czy też wszystko musi być wykonane jednocześnie.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2017, 10:56 przez kamilw87, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”