kontrola ciśnienia dds- wariant kodowania pompy ABS

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rolex24

kontrola ciśnienia dds- wariant kodowania pompy ABS

#1 Post autor: rolex24 »

pilnie potrzebny wariant kodowania dla pompy abs/esp mk60 z działającą funkcją dds(kontroli spadku ciśnienia)
Aso nie chce mi podać a nie działa mi ta funkcja mimo że mam odpowiednią pompę,przycisk na konsoli i licznik
Ostatnio zmieniony 07 sty 2016, 19:55 przez rolex24, łącznie zmieniany 1 raz.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#2 Post autor: drahe »

Opcomem nie włączysz tej funkcji.
Tylko tech2 to ogarnia.
Podaj 2 literowy kod pompy.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
rolex24

#3 Post autor: rolex24 »

opec nie pokazuje mi kodu alfa
pokazuje:
ecu variant coding- 0x000074C0
numer sprzętu - 16059000
numer częsci - 13234911
ver. oprogramowania- D6_RAA00071
opis systemu -TEVES0300

edit- na naklejce pompy widać kod AS
Ostatnio zmieniony 07 sty 2016, 10:44 przez rolex24, łącznie zmieniany 1 raz.
drahe
Mieszkaniec
Model:

#4 Post autor: drahe »

Niestety nie mam dobrych wiadomości:

12 93187909 5530153 UNIT,HYDRAULIC,ABS,WITH CONTROL UNIT (IDENT AS) (FOR ENHANCED ELECTRONIC STABILITY PROGRAM) (EXCEPT HILL-START ASSISTANT) (EXCEPT LOW TYRE PRESSURE INDICATOR)

Ta pompa nie obsługuje systemu DDS :(
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
MarcinGolf3

#5 Post autor: MarcinGolf3 »

drahe pisze:Niestety nie mam dobrych wiadomości:

12 93187909 5530153 UNIT,HYDRAULIC,ABS,WITH CONTROL UNIT (IDENT AS) (FOR ENHANCED ELECTRONIC STABILITY PROGRAM) (EXCEPT HILL-START ASSISTANT) (EXCEPT LOW TYRE PRESSURE INDICATOR)

Ta pompa nie obsługuje systemu DDS :(
Witam ja mam pytanie czy pompa o numerze 13213608 AJ obsłguje system dds.
Bo dokladalem kiedys przycisk sport zmienialem licznik aktywowalem op com i wszystko chodzi nawet wyloncza esp mialem w tedy pompe bj ktora nie obsłguje dds ,ale mi padla uszkodzil sie zawur tylniego prawego kola i jakmocno przychamowalem to niechcial odpuscic zacisk . Zmienilem na pompe AJ z zafiry b automat po podlonczeniu op coma wywaliło bład brak komunikaci z skrzynia biegu wyloczylem na nie wystepuje blendy znikly wszystko jest ok ale nie ma dds w liczniku zaprogramowalem dds na wystepuje ,nawer widac go w blokach danych jak naciskne przycisk dds to w bloku pokazuje ze dds jest nacischniet. Według tabelki pompa aj powina obsługiwac dds.Ale jak w czasie jazdy przytrzymam przycisk dds to nic sie nie dzieje a powina migną 3 razy zułta kontrolka w liczniku .Co jest nie tak moze trzeba zmienic warjat kodowania abs moj jest C45401D1
fewe

#6 Post autor: fewe »

Gdzie jest tabela jakie pompy obsługują dds?
fewe

#7 Post autor: fewe »

Mam pompę BN5530161czy ta obsługuje dds ?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2016, 16:27 przez fewe, łącznie zmieniany 1 raz.
rolex24

#8 Post autor: rolex24 »

na forum wieswagena ogarniają temat z dds i na pompie AS też im działa kontrola ubytku powietrza
robik79

#9 Post autor: robik79 »

ja zmienialem u siebie pompe abs mam symbol BK i dds u mnie nie dziala
Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#10 Post autor: opelmen »

Odświeżę trochę wątek...
Potrzebuję pomocy ws. zlokalizowania modułu kontroli ciśnienia w oponach (DDS).
Już mówię osochoziiii...

Chcę wykorzystać przycisk DDS do otwierania bramy wjazdowej - krótki impuls nie powinien zakłócić funkcjonowania układu - (wg instrukcji przy kalibracji układu trzeba wcisnąć na ok. 4s) a wystarczy do załączenia pilota.
Znalazłem na schemacie kolor przewodu idącego od przycisku do modułu ale nie wiem gdzie fizycznie szukać tego modułu żeby się wpiąć a nie rozbierać konsoli. Pilot będzie w komorze silnika...
Pomożecie?
....
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”