[B]Wkład filtra K&N

Modyfikacje dla Zafiry B
Wiadomość
Autor
Woytas

[B]Wkład filtra K&N

#1 Post autor: Woytas »

Witam klubowiczów!
Mam takie pytanie zamierzam wymienić filtr powietrza i zastanawiam się czy nie włożyć K&N (33-2787), Czy ktoś ma takowy zainstalowany i może mi powiedzieć, czy się sprawdza.
Zastrzegam, ze nie chcę go kupić dla sportowych szaleństw tylko dla poprawienia układu oddechowego mojej Zosieńki.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 23:50 przez Woytas, łącznie zmieniany 1 raz.
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

To jest tzw. sportowy wkład?

Jak tak to:

Zalety: nie trzeba wymieniać, można go przeczyścić

Wady: głośniejsza praca motoru,zwłaszcza na wysokich obrotach, jest "rzadszy" przez co przepuszcza wiecej syfków które się dostają do komór spalania i mogą niekorzystnie wpływać na przepływkę.

Ja osobiście bym sobie darował przy seryjnym silniku

Natomiast jeśli jest to po prostu zamiennik to jeśli cena OK to why not ;)
Woytas

#3 Post autor: Woytas »

jest to wkład tzw. "sportowy", pewnie masz rację, też się boję o czujniki (jak się to zachowuje po jakimś czasie użytkowania). Założyłem taki wkład (odpowiednik) w innym aucie ( VOYAGER 2.5 TD) i powiem szczerze, że czułem różnicę w oddychaniu, natomiast jeździłem nim jeszcze niecałe 6 miesięcy więc nie mam odniesienia.
Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Ja też by nie ryzykował....

ps. przesiadka z amerykanca na niemca?
Woytas

#5 Post autor: Woytas »

kaliope pisze:Ja też by nie ryzykował....

ps. przesiadka z amerykanca na niemca?
niom, nie żałuję :mrgreen:
tamten mistrzostwo swiata pod względem komfortu( wnętrze), mechanicznie i technicznie największy koszmar kierowcy, ba, warsztatu, ba serwisu fabrycznego nawet.
Szkoda gadać to juz przeszłość teraz jest Zocha i się szanujemy bardzo :lol:
rhaaziel

#6 Post autor: rhaaziel »

Czy od ostatniego postu w tym temacie ktoś posiadł więcej wiedzy w temacie filtrów K&N :?:

Dziś rano, w ramach porannej rozgrzewki :lol: sprawdzałem sobie samochodzik, oleje płyny i filtr powietrza, ku mojemu zaskoczeniu filtr powietrza założony w 2 lutego jest praktycznie cały zasyfiony (szczególnie ta biała wełna, 'żeberka' są w nieco lepszej kondycji).
Zdaję sobie sprawę, że powietrze na Śląsku nie rozpieszcza ale... żeby w 5 miesięcy aż tak się zapaskudził :!:
Zastanawiam się teraz czy nie dać mojemu autko pooddychać mocniej, szczególnie że z racji podniesienia mocy silnika zapotrzebowanie na tlen pewnie trochę wzrosło.

Rozważam zakup filtra K&N i środka do jego czyszczenia, powinno się go czyścić co 50tys mil ale patrząc na to jak zasyfił się mój filtr ja będę musiał czyścić co 10 tysięcy hehehe.

Na alledrogo znalazłem taką ofertę: http://www.allegro.pl/item1107052665_k_ ... afira.html
w całkiem rozsądnej cenie jak na filtr K&N.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi filtrami :?:
rhaaziel

#7 Post autor: rhaaziel »

Koledzy,

Trochę pogrzebałem po różnych forach nt. sportowych filtrów w turbo-dieslach i... okazuje się, że nie ma co się pakować w te sportowe wynalazki w naszych CDTi.

Jako lekturę polecam ten wątek:
http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=8223&hl

Wypowiedź Master/s (tak ten Master's :) ) nie pozostawia złudzeń:
Kiedyś z Michałem K. z pisma GT bawiliśmy się pół dnia na hamowni mordujac furaka z zamontowanymi wynalazkami. Napewno zapytacie o wyniki??.......powiem krótko....szkoda światła które zużyły dmuchawy chłodząc IC .

Moze w wolnossacym benzyniaczku to się sprawdza...ale na boga nie w turbodoładowanym nowoczesnym dieslu

Reasumując będę się trzymał dalej papierowych, z tą uwagą że wymiana co 7500km (powietrze na Śląsku nie rozpieszcza) a nie co 15000 jak podaje producent.
chris

#8 Post autor: chris »

Czy ktoś może zakładał wkładkę sportową do zafiry 1.9 cdti??
czy są jakieś odczuwalne różnice w pracy silnika??
znalazłem takie porównanie filtrów i zastanawiam się czy warto zainwestować w taki filtr??

http://tuningmania.pl/tuning&serwis/teo ... ziala1.htm
Anony Mous

#9 Post autor: Anony Mous »

W cywilnych wersjach aut taki zakup moim zdaniem nie ma sensu.Zresztą najlepiej obrazują to wyniki pomiaru na hamowni.W dieslu duży stosunek spadku Nm 365 na 333 do przyrostu KM.Tym bardziej,że diesel lepiej ciągnie od dołu wykorzystując wysoki moment obrotowy.
W autach wyczynowych ma to sens,bo urwanie kilku setnych na 1/4 mili to bardzo dużo.
chris

#10 Post autor: chris »

Czyli nie ma się co bawić w cdti w sportowe wkładki powietrza???
Zastanawiałem się nad tym bo na forum vectry paru zakładało....
heko

#11 Post autor: heko »

...odpuść sobie całkowicie jakiekolwiek "lepsze" filtry...nie przynoszą żadnych efektów... t. diesle pracują na mocno zubożonej mieszance...oznacza to że w sprawnym autku ilość powietrza jest znacznie większa niż zapotrzebowanie na niego...czyli zwiększanie ilości powietrza nie zmieni parametrów silnika ;)
rhaaziel

#12 Post autor: rhaaziel »

heko dobrze prawi filtr sportowy w CDTI to absolutnie chybiona inwestycja!

Sam kiedyś zgłębiałem ten temat przy okazji chipowania mojej Zosi - tutaj znajdziesz więcej informacji: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2120
heko

#13 Post autor: heko »

...mam identyczną dyskusję na forum Forda....i są tacy których przekonać nie mogę..nawet jeden był na hamowni...i wyszła mu różnica...ale to były błędy w pomiarach...tzn. obsługa się nie przyłożyła...w piątek chipsuje forumowego Forda...z zrobię dokładne testy....choć wynik znam już dzisiaj....przyrost mocy i momentu : 0KM...0Nm :lol:
TuneFORCE

#14 Post autor: TuneFORCE »

lepiej wydaj tą kasę na jakiś dodatek oczyszczający układ paliwowy....efekt będzie lepszy...
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#15 Post autor: Pszczyna »

Skoro mowa o filtrach sportowych to z doświadczenia opiszę swe spostrzezenia:
-Zamiast filtra stożkowego warto zamontować wkład , nie trzeba wyliczać dolotu.
-Po zamontowaniu filtra warto skorygować mapy ponieważ komputer zwariuje od parametrów z przepływomierza.
-Odrobina sarkazmu jeżeli silnik pobiera daną dawkę powietrza jaką potrzebuje to dlaczego są montowane są turbiny,i intercolery!!!!!!!!!!
-Przeraża mnie tylko ta cena filtra skoro dla golfa IV 1,6 16V 105km filtr był większy zaś cena o 1/4 mniejsza
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”