Co ile wymiana świec w 1.4T

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
franki

Co ile wymiana świec w 1.4T

#1 Post autor: franki »

Co ile należy wymienić w świece w silniku 1.4 turbo? Spotkałem się z opinią że co 4lata/60kkm.
qtom

#2 Post autor: qtom »

ja wymieniam co 30k km ale mam z lpg ale z tego co pamiętam to było ze co 60 lub 2 lata chyba ze wytyczne sie zmieniły
franki

#3 Post autor: franki »

Mi w ASO powiedzieli że 4 lata/60kkm . Jak dla mnie to trochę krótko
qtom

#4 Post autor: qtom »

możesz wymienić dopiero jak zacznie mieszać z zapłonem tylko czy jest sens bo wtedy będziesz szukał innych przyczyn a nie swiec
klakia

#5 Post autor: klakia »

Czy 4 lata/60kkm to info z ASO, bo mam ZC 1.4 serwisowaną do 137 kkm i na tym ostatnim przeglądzie (2015r) w ASO nie wymieniono świec, choć 1 wymiana była przy 52kkm po roku od zakupu. Mam przed sobą długi zagraniczny wyjazd - radzicie wymienić skoro auto jest z 12.2012 i ma 168 kkm a świece wymienione były jak pisałem w 2013 przy 52 kkm. Jeśli tak to jakie sa na pierwszy montaż?
franki

#6 Post autor: franki »

Ja miałem info z ASO ale znając ich upodobanie do wymiany dobrych elementów pytałem bo chciałem się dowiedzieć jak przewiduje producent.
klakia

#7 Post autor: klakia »

Po weryfikacji auta wg VIN w ASO - 8/120 kkm a w autach z lpg 4/60kkm
franki

#8 Post autor: franki »

A mi powiedzieli inaczej...
qtom

#9 Post autor: qtom »

każdy robi jak uważa ja wymieniam w tym silniku co rok czyli około 30k km olej tez jest na 30tyś według opla a większość wymienia przy przebiegu 10-15k km. Jak ktoś ma szczęście to zrobi i 200k bez wymiany
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”