Błąd 0140 tylko na tempomacie
Moderator: Sebu$
-
msz1
Błąd 0140 tylko na tempomacie
Witam, jestem tu nowy, mam taki problem, podczas jazdy na tempomacie (tylko) podczas zwalniania np po wyprzedzaniu i powrocie do zadanej prędkości, lub zjazdu z góry w momencie hamowania silnikiem zapala się kontrolka silniczka i pojawia się błąd 0140. Podczas jazdy bez używania tempomatu błąd się nie pojawia. Tempomat dokładany i aktywowany Launch X431, ale to chyba nie ma znaczenia. Może ktoś ma jakiś pomysł ?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 20:56 przez msz1, łącznie zmieniany 2 razy.
-
msz1
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Masz coś z elektryką...gdzieś nie ma styku lub przewód się przerwał, przetarł chodzi o lambde ale jak jest ok to wydaje mi się że czujnik na pedale hamulca który wyłącza tempomat tu szukaj czytałem kiedyś że jest regulowany ale sprawdź np styki lub podmień myśle że tu masz problem.
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2016, 22:03 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
msz1
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Odlacz cala manetke posprawdzaj kostki i styki ( mozna przeczyscic odpowiednim preparatem do tego celu)
Zdemontowac to nie wiele czasu a moze rozwiazac problem
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3902
Zdemontowac to nie wiele czasu a moze rozwiazac problem
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3902
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2016, 18:42 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72
-
msz1
Dzięki za zainteresowanie i sugestię, czujniki posprawdzane, stop i sprzęgło, jak i manetka, wszystko wydaje się być ok. problem w tym że ten błąd pojawia się tylko podczas hamowania silnikiem np. gdy wcisnę 0 na manetce ale nie wyrzucę biegu lub np, zwalniam po wyprzedzaniu i odpuszczeniu pedału gazu, albo przy zjeździe z góry, wtedy tempomat zmniejsza prędkość. Mam wrażenie jakby było coś nie tak z mapą od silnika, lub np. z wersją oprogramowania, może nie do końca przystosowana do aktywacji tempomaty, był dokładany, ale to takie moje przemyślenia, może się mylę, brak innych pomysłów. Gdy nie używałem tempomatu błąd nie wystąpił przez co najmniej pół roku, a na temp. nawet zdarzyło się dwa razy przez ok 100 km.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Poszukaj lewego powietrza które podnosi zawartość tlenu w spalinach a które jest odcięte przez przepustnice i sonda wtedy szaleje a nie powinna. Nie szczelność musi być mała że dopiero na dużym podciśnieniu sie otwiera czuli za przepustnicą kierunek silnik.msz1 pisze:problem w tym że ten błąd pojawia się tylko podczas hamowania silnikiem np. gdy wcisnę 0 na manetce ale nie wyrzucę biegu lub np, zwalniam po wyprzedzaniu i odpuszczeniu pedału gazu, albo przy zjeździe z góry
-
msz1
Zaznaczam że dzieje się tak tylko i wyłącznie na tempomacie, przy normalnej jeździe błąd nigdy się nie pojawił.Dziadek13 pisze:Poszukaj lewego powietrza które podnosi zawartość tlenu w spalinach a które jest odcięte przez przepustnice i sonda wtedy szaleje a nie powinna. Nie szczelność musi być mała że dopiero na dużym podciśnieniu sie otwiera czuli za przepustnicą kierunek silnik.msz1 pisze:problem w tym że ten błąd pojawia się tylko podczas hamowania silnikiem np. gdy wcisnę 0 na manetce ale nie wyrzucę biegu lub np, zwalniam po wyprzedzaniu i odpuszczeniu pedału gazu, albo przy zjeździe z góry
-
msz1
Tylko ten się pojawia, sprawdzam przeważnie jak się zapali check, sprawdzam, kasuję i dopóki nie pojadę na tempomacie jest wszystko ok, jeżdżę co weekend ok 200 km, i przeważnie za każdym razem jak jadę to się zapali. Tylko podczas hamowania silnikiem, podczas schodzenia z prędkości po np. wciśnięciu 0 na manetce, bądź dotknięciu hamulca ale na biegu. Tempomat był dokładany i nie wiem czy jest na 100 procent dobrze aktywowany, zazwyczaj wszyscy robią to Op-Com bądź Techem, ja robiłem to Launch x431 pro, może to w tym tkwi problem, ale nie wiem. Może ktoś wie czy aktywuje się to tylko w jednym miejscu, znaczy opcja tempomat- zaznaczamy występuje i już?
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2016, 22:25 przez msz1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Ja nie aktywowałem tempomatu i działa z resztą funkcja programowanie u mnie w opcomie jest nie aktywna.
Najlepiej jakimś samostartem lub plakiem jak podniesie obroty to tam masz nieszczelność.
Szukaj nieszczelności podciśnienia w dolocie jeśli czujniki tempomatu sprawne.msz1 pisze:Tylko podczas hamowania silnikiem, podczas schodzenia z prędkości po np. wciśnięciu 0 na manetce, bądź dotknięciu hamulca ale na biegu.
Najlepiej jakimś samostartem lub plakiem jak podniesie obroty to tam masz nieszczelność.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2016, 20:10 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.