Problem z obrotami na zimnym silniku Z18XER
-
kk
Problem z obrotami na zimnym silniku Z18XER
Witam !
Mam zafirkę B 1.8 benzyna 2006 z18xer i mam problem który zaczyna się kiedy na dworze robi się mniej niż 5 stopni . Po cało nocnym postoju bądż postoju min 8 godzin w ciągu dnia kiedy odpalam auto silnik nie wchodzi na obroty tylko faluje w okolicach 400-500 obrotów.
Kiedy dodam lekko gazu obroty wskakukują na 1100-1200 i od tego momentu jest wszystko w porządku , nawet po zgaszeniu silnika i ponownym jego włączeniu problemu z obrotami niema. Pytanie czy ktos miał podobny problem i od czego ewentualnie zacząć szukanie przyczyny ?
Krzysiek
Mam zafirkę B 1.8 benzyna 2006 z18xer i mam problem który zaczyna się kiedy na dworze robi się mniej niż 5 stopni . Po cało nocnym postoju bądż postoju min 8 godzin w ciągu dnia kiedy odpalam auto silnik nie wchodzi na obroty tylko faluje w okolicach 400-500 obrotów.
Kiedy dodam lekko gazu obroty wskakukują na 1100-1200 i od tego momentu jest wszystko w porządku , nawet po zgaszeniu silnika i ponownym jego włączeniu problemu z obrotami niema. Pytanie czy ktos miał podobny problem i od czego ewentualnie zacząć szukanie przyczyny ?
Krzysiek
Ostatnio zmieniony 18 paź 2016, 10:23 przez kk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
siwy1538
Cześćkk pisze:Witam !
Krzysiek
A masz LPG?
Możesz podłączyć interfejs diagnostyczny i sprawdzić ewentualne błedy, prace sond, przepływki, czujnik temp zewn wskazania, itp
Siwiece kiedy wymieniałeś?
-
kk
-
xrs
Witam, mam podobny problem; żadnych błędów na kompie, auto odpala od kopa, ale czasem (co trzecie czwarte odpalenie) przez kilka pierwszych sekund 5-10 sec pracuje na bardzo niskich obrotach prawie jakby miał zgasnąć, dodam gazu albo odczekam chwile i sam wskakuje na prawidłowe obroty i je utrzymuje tak jak powinno być. Zdarza się to na zimnym silniku. Ktoś może tak miał w tym silniku benzynowym i znalazł przyczynę?
Po odłączeniu bezpiecznika od całego LPG też to samo więc to nie LPG. Świece nowe, błędów na kompie brak, oba czujniki temperatury cieczy nówki.
Może wina zapchanej przepustnicy- jak sądzicie.
Po odłączeniu bezpiecznika od całego LPG też to samo więc to nie LPG. Świece nowe, błędów na kompie brak, oba czujniki temperatury cieczy nówki.
Może wina zapchanej przepustnicy- jak sądzicie.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Sprawdź przepływomierz,
Jak będzie zimny silnik to przed odpaleniem odłącz przepływke
Podobne objawy jak przy ZA 1.8 poczytaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Jak będzie zimny silnik to przed odpaleniem odłącz przepływke
Podobne objawy jak przy ZA 1.8 poczytaj http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony 16 lut 2017, 15:29 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Crazy
-
xrs
a przepustnica rozumiem jest za przepływomierzem po róże w kierunku silnika? czy ten tutaj na forum poradnik z czyszczenia przepustnicy w Zafirze A będzie dobry? Czyściłeś po wymontowaniu czy bez wyciągania? Dzięki.mpendzik pisze:U mnie było podobnie i problem zniknął po wyczyszczeniu przepustnicy... można tam zajrzeć, bo dostęp w miarę okej.
Pozdrawiam.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Będzie dobry.xrs pisze: czy ten tutaj na forum poradnik z czyszczenia przepustnicy w Zafirze A będzie dobry?
Oczywiście!
-
mpendzik
-
xrs
zauważyłem że chwilowy problem z obrotami po odpaleniu mam tylko jeśli jest na zewnątrz jest temp +0,5 lub poniżej minusowa; przez 2 tyg ani razu nie miałem tego problemu bo temp na zewnątrz była cały czas plusowa ok 5-10 stopni. Autko pięknie odpalało i od razu wskakiwało na prawidłowe obroty. A wczoraj rano 0,5 stopnia, szron na szybach i problem się pojawił. Może to kwestia jakiegoś czujnika temp tylko którego (bo te od cieczy mam nówki). Wydaje mi się że gdybym miał coś nie tak z przepustnicą to obroty by falowały w rożnych sytuacjach i był spadek mocy, a ja tego nie mam a tylko krótką chwilkę po zapłonie na zimnym silniku i niskich temp zewnętrznych.
Ostatnio zmieniony 02 mar 2017, 19:29 przez xrs, łącznie zmieniany 2 razy.
-
xrs
i ja chyba tak zrobie bez demontażu bo w 1.8 ta przepustnica jest tragicznie umiejscowiona gdzieś daleko z tyłu za silnikiem i do tego widzę że trzeba mieć małe rączki żeby wogle się tam dostać; na YT są np. filmiki z preparatem Liqiud Moly do przepustnic jak gość czyści i tylko psika bez szorowania, wiercenia itp bez wyciągania i obroty po chwili ma już prawidłowe; choć wiadomo do filmików tego typu lepiej podchodzić z dystansem.mpendzik pisze:Witam, ja wymontowałem przepustnice, chociaż niektórzy mówią, że można to zrobić na samochodzie...
Wystarczy zdemontować dolot... Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 03 mar 2017, 17:25 przez xrs, łącznie zmieniany 2 razy.
- ojciec polak
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Ford
- Model: SMAX
- Oznaczenie silnika: Durat2.0L
Przypadkiem odkryłem ostatnio jak sobie zwiększyć dostęp do przepustnicy. Należy zdemontować plastikową część podszybia wraz z gumową uszczelką. Tak jak się robi dostęp do mechanizmu wycieraczek. Tam część metalowej osłony jest mocowana 4 nakrętkami. Po odkręceniu i wyjęciu tego elementu jest super dostęp do przepustnicy. Operacja nie jest skomplikowana i powinieneś sobie bez problemu poradzić.
Ostatnio zmieniony 04 mar 2017, 10:07 przez ojciec polak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
xrs
wygląda na to że u mnie pomogło te czyszczenie (bez demontażu) preparatem Liqiud Moly do przepustnic; 11 dzień i ani razu problemu z obrotami po odpaleniu, zarówno przy temperaturze -1 jak i lekkich plusowych; nawet nie zdejmowałem dolotu bezpośrednio z przepustnicy (bo kiepski dostęp do opaski zaciskowej) tylko trochę wyżej przy przepływomierzu, gdzie też przez rurę było widać lekko przepustnicę, a ten preparat Liqiud Moly ma taką długą rurkę z rozpryskiwaczem że spokojnie tam dochodzi gdzie trzeba. Preparatu zostało jeszcze sporo i myślę że tak profilaktycznie będę psikał raz na rok. Poza tym necie wyczytałem jakiś artykuł że instalacje LPG są szczególnie wrażliwe na brudne przepustnice. Może u mnie nie była aż tak bardzo zabrudzona i dlatego pomogło tylko psikanie, sam nie wiem bo przez rurę widziałem tylko kawałek przepustnicy i wyglądała na czystą, ale może boczne małe dziurki miał zapchane.
Instrukcja (jeżeli masz LPG to zrób to przy wyłączonym gazie):
1. demontujemy dolot
2. na wyłączonym silniku psikamy dość sporo i zostawiamy na ok 5 min żeby rozpuścił co trzeba
3. potem zapalamy silnik i na włączonym kilka razy psikamy po troszkę tak żeby nie zgasł silnik, bo będzie się dławił (jak zgaśnie może być chwilowy problem z odpaleniem), z rury wydechowej wypluje trochę czegoś-nie wiem czy to syf czy resztki preparatu.
4. zostawiamy żeby sobie z 5 min spokojne pochodził, można dodać trochę gazu do 2 tys obrotów.
5. zakładamy spowrotem dolot i gotowe
Instrukcja (jeżeli masz LPG to zrób to przy wyłączonym gazie):
1. demontujemy dolot
2. na wyłączonym silniku psikamy dość sporo i zostawiamy na ok 5 min żeby rozpuścił co trzeba
3. potem zapalamy silnik i na włączonym kilka razy psikamy po troszkę tak żeby nie zgasł silnik, bo będzie się dławił (jak zgaśnie może być chwilowy problem z odpaleniem), z rury wydechowej wypluje trochę czegoś-nie wiem czy to syf czy resztki preparatu.
4. zostawiamy żeby sobie z 5 min spokojne pochodził, można dodać trochę gazu do 2 tys obrotów.
5. zakładamy spowrotem dolot i gotowe
Ostatnio zmieniony 15 mar 2017, 22:13 przez xrs, łącznie zmieniany 8 razy.