Czujnik deszczu.

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
dany1107

Czujnik deszczu.

#1 Post autor: dany1107 »

Witam,jesli było to przepraszam, ale przewertowałem elektryke i elektronike i nic nie znalazłem.
A chodzi mi o montaż czujnika deszczu, czy jest to możliwe? W viki wystarczyło poprowadzić wiązkę do REC,a jesli ktoś nie miał, podłączyć czujnik i aktywować op-com,em. Czy w ZB będzie podobnie?
Pozdrawiam.
Flora

#2 Post autor: Flora »

Tak, będzie podobnie. Trzeba pociągnąć kable i zaprogramować występowanie.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#3 Post autor: rafant4011 »

Rafoooo

#4 Post autor: Rafoooo »

Marcin, a jest taka możliwość że kable są fabrycznie podciągnięte? I samochód jest przygotowany pod czujnik deszczu?
Flora

#5 Post autor: Flora »

Do czujnika deszczu idą trzy przewody: masa, zasilanie po stacyjce i zwrotny sygnał sterujący. O ile zasilanie można podłączyć do kostki nad zespołem lamp to sygnał z czujnika idzie bezpośrednio do UECa - nie ma po drodze żadnego złącza, więc jeżeli nie ma czujnika to nie będzie też przewodu i trzeba rzeźbić samodzielnie.

Obrazek
dany1107

#6 Post autor: dany1107 »

Flora pisze:Do czujnika deszczu idą trzy przewody: masa, zasilanie po stacyjce i zwrotny sygnał sterujący. O ile zasilanie można podłączyć do kostki nad zespołem lamp to sygnał z czujnika idzie bezpośrednio do UECa - nie ma po drodze żadnego złącza, więc jeżeli nie ma czujnika to nie będzie też przewodu i trzeba rzeźbić samodzielnie.

[url=https://s26.postimg.org/makau83wl/deszcz.png]Obrazek[/url]
Czyli jeśli dobrze rozumiem to kabel sterujący czujnikiem idzie ze skrzynki koło akumulatora? Nie muszę ciągnąć kabli do tyłu?
Flora

#7 Post autor: Flora »

dany1107 pisze:
Flora pisze:Do czujnika deszczu idą trzy przewody: masa, zasilanie po stacyjce i zwrotny sygnał sterujący. O ile zasilanie można podłączyć do kostki nad zespołem lamp to sygnał z czujnika idzie bezpośrednio do UECa - nie ma po drodze żadnego złącza, więc jeżeli nie ma czujnika to nie będzie też przewodu i trzeba rzeźbić samodzielnie.

[url=https://s26.postimg.org/makau83wl/deszcz.png]Obrazek[/url]
Czyli jeśli dobrze rozumiem to kabel sterujący czujnikiem idzie ze skrzynki koło akumulatora? Nie muszę ciągnąć kabli do tyłu?
Tak właśnie jest.
Osobiście wolałbym pociągnąć podsufitką przewód do RECa, gdzie jest dostęp do wtyczek, które łatwo uzupełnić o dodatkowe styki niż przebijać się przez ścianę grodziową do komory silnika i próbować uzupełnić styk pod UECem ;)
dany1107

#8 Post autor: dany1107 »

Mniemam że pewnie nie masz jakiegoś foto lub schematu pod które piny się podpiąć lub które uzupełnić? Chodzi mi oczywiście o REC. Aha, jeśli mogę, to czy czujnik deszczu jest również czujnikiem zmierzchu? Znalazłem podobny temat ale odnośnie astry, i tam jest napisane że zielony przewód i tak musi iść do przodu, do złącza x2 pod pin 54. Czy idzie go jednak podłączyć w REC,u też?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2016, 17:33 przez dany1107, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#9 Post autor: Flora »

W tym miejscu jest zarówno czujnik deszczu jak i nasłonecznienia.
Styk 54 w UECu masz rozrysowany tu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=330859#330859
Do RECa nie idzie żaden przewód.
dany1107

#10 Post autor: dany1107 »

Pytam bo wcześniej napisałeś że lepiej pociągnąć przewód podsufitówką do REC, a.
Flora

#11 Post autor: Flora »

Napisałem tak, ponieważ z Twojej wypowiedzi wynikało, że podłączenie do UECa jest prostszym wariantem ;)
dany1107

#12 Post autor: dany1107 »

Czyli tak, zielony idzie do przodu do złącza x2 pod pin 54, czarny to plus po stacyjce a brąz to masa. Czy plus po stacyjce mogę wziąść z x1 pin 40 i masę np z lampki w podsufitówce? Będzie wtedy wszystko trybic jak powinno? Plus oczywiście musi być aktywacja op-comem.
Flora

#13 Post autor: Flora »

Plus możesz również wziąć z lampki. Po podłączeniu zielonego przewodu i aktywacji powinno działać.
dany1107

#14 Post autor: dany1107 »

Dzięki serdeczne, po podłączeniu dam znać czy wszystko bangla. Plusik poleciał.
Pozdrawiam.
dany1107

#15 Post autor: dany1107 »

Witam. Panowie, zacząłem kłaść kable pod czujnik, deszczu,zmierzchu i po zdjęciu schowka pasażera ukazała mi się taka kostka a w sumie to raczej wtyczka z 3 przewodami o tym samym kolorze co ma czujnik. Czy to by znaczyło że mam instalacje gotową i muszę tylko podciągnąć przewody od czujnika do tej kostki. Orientuje się ktoś?
Załączniki
DSC_0003.JPG
Ostatnio zmieniony 08 sty 2017, 16:33 przez dany1107, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”