Pali się bezpiecznik 17

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
ulixes

Pali się bezpiecznik 17

#1 Post autor: ulixes »

Cześć

Kupiłem Zafirę w której nie działa przyciemnienie wewnętrznego lusterka i automat wycieraczek. Okazało się, że spalony bezpiecznik 17. 17 odpowiada też, za czujniki ciśnienia w oponach i czujnik jakości powietrza (nie mam monitorowania ciśnienia w oponach). Rozłączyłem czujnik deszczu, rozłączyłem lusterko. Włączyłem zapłon i bezpiecznik znów przepalony.
Mogę jeszcze dostać się do czujnika jakości powietrza i go odłączyć.
Jeżeli znów bezpiecznik się spali, co mogę zrobić? Gdzie i jak szukać przyczyn? Możecie mi coś poradzić?

Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: Tunio999 »

Stawiam na zwarcie... Musisz sprawdzić wiązkę kabli czy nie jest uszkodzona...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Krzysiek153

#3 Post autor: Krzysiek153 »

Witam kolego czy udało się Tobie rozwiązać problem z bezpiecznikiem 17 mam identyczny problem.
Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

ulixes, Krzysiek153, Proponuję obejrzeć wiązkę w tylnych drzwiach - jednych i drugich... Tam może być tego przyczyna...
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Krzysiek153

#5 Post autor: Krzysiek153 »

Sprawdzałem wszystkie wiązki w drzwiach
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#6 Post autor: rafant4011 »

Zerknij do REC-a i jego złączy, może są przyśniedziałe? Jak tak to pryśnij "kontaktem".
Krzysiek153

#7 Post autor: Krzysiek153 »

Tak poza tym kolego dziękuję że odpisałem na moje pytanie juz mi fosliwniecrece opadają do tego samochodu 2 tygodnie szukam igły w stołu siana aso kasuje za czytanie błędów i nic poza tym mam dość
O usterkę to musiałbym książkę napisać zaczęli się od wspomagania a raczej jego zanikaniem zregenerowalem alternator wymieniłem akumulator wszystko na sugestie tego forum i podpowiedzi kolegów nic to nie dało doszedłem do tego ze chyba jest uszkodzony moduł cim :piwo: :!:
EDIT
Dlaczego cim ponieważ nie odbijaja mi kierunki możliwe ze te ustrój stworzyć robi jakieś zamieszanie na te chwile nie działa mi sensor deszcz lusterko wsteczne dds a gdy włożę nowy bezpiecznik odrazu go pali czy może ten cim jest też za to odpowiedzialny

EDIT:
Szkoda ze ulixes nie napisał co było powodem jego problemów.

Posty pisane w krótkim odstępie czasu należny scalić

EDIT

Kolego rec jest idealny profilaktycznie spryskalem kontaktem jakieś pomysły jeszcze
Poprawione po raz x :zolta:
Ostatnio zmieniony 22 sie 2017, 20:30 przez Krzysiek153, łącznie zmieniany 4 razy.
Krzysiek153

#8 Post autor: Krzysiek153 »

Koledzy znalazłem problem przepalajacego się bezpiecznik nr 17 usterka bardzo uciążliwa i powiem szczerze może dobrze namieszać aso ciało wymieniać wiązki demontowac tapicerki podsufitki kokpit skrzynki rec itd a problem banalny palący bezpiecznik powiązany był z czujnikiem zmierzchu, sensorem deszczu , i lusterkiem atermicznym a problem był zupełnie gdzieś indziej. :piwo:
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#9 Post autor: rafant4011 »

Krzysiek153 pisze:... a problem był zupełnie gdzieś indziej. :piwo:
Możesz się podzielić z innymi co było przyczyną... :> ;)
Krzysiek153

#10 Post autor: Krzysiek153 »

Mogę ale ciągle dostaje jakieś monitor od admina o jakieś błędy o co Tobie człowieku chodzi
Awatar użytkownika
Ostap
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Zafira
Model: B
#11 Post autor: Ostap »

Czekamy :)
Obrazek

Chciałeś Panią?! Zapier.... na nią! :luz:
Krzysiek153

#12 Post autor: Krzysiek153 »

Przepraszam za długi czas oczekiwania przyczyną był spalony czujnik jakosci powietrza lokalizacja komora silnika pod osłoną podszybia mała część a tyle mylnych objawów opel potrafi komplikować .

Naprawa wymiana na nowy lub używany ,lub zaowocować zlacze i wylogowac opconem
Rafoooo

#13 Post autor: Rafoooo »

Tak się składa że nawet jak tego nie napisałeś, to podejrzewałem właśnie ten czujnik, pewnie Rafant4011 też... gdyż pewien czas temu rozmawialiśmy na temat właśnie CJP (czujnik jakości powietrza) i spalonego bezpiecznika nr 17 ;) ... a powiedz mi kolego za co jeszcze jest odpowiedzialny ten bezpiecznik? Tzn. co jeszcze nie działało w samochodzie?
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#14 Post autor: rafant4011 »

Rafoooo, lusterko fotochromatyczne, czujnik deszczu, ów czujnik jakości powietrza i monitorowanie ciśnienia w kołach...
Rafoooo

#15 Post autor: Rafoooo »

Czyli teoretycznie mogę mieć spalony ten bezpiecznik nawet o tym nie wiedząc :mysli: ... stąd błąd CJP ... hmmm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”