kontrola trakcji
-
jacekk44
kontrola trakcji
Bawiłem się trochę OP-COMEM i znalazłem funkcje testowania kontrolek . Ja nie mam kontroli trakcji ale lampkę mogę przetestować i nawet świeci . Moje pytanie jest takie czy można aktywować kontrole trakcji kompem . Może ktoś to robił
-
Lorry
-
Grisza
podepnę się do tematu:
ostatnio uświadomiłem sobie że fakt iż mam ESP wcale nie oznacza, że mam też TC (co było dla mnie sporym zdziwieniem, bo nie sądziłem, że takie "połączenie" tych opcji może istnieć
).
Mógłby ktoś zerknąć do Op-COM'a czy jest gdzieś możliwość aktywowania TC?
W sumie, to skoro jest ESP i ABS, to jest właściwie wszystko co potrzeba, żeby mogło działać TC...
ostatnio uświadomiłem sobie że fakt iż mam ESP wcale nie oznacza, że mam też TC (co było dla mnie sporym zdziwieniem, bo nie sądziłem, że takie "połączenie" tych opcji może istnieć
Mógłby ktoś zerknąć do Op-COM'a czy jest gdzieś możliwość aktywowania TC?
W sumie, to skoro jest ESP i ABS, to jest właściwie wszystko co potrzeba, żeby mogło działać TC...
-
Grisza
-
Grisza
-
Anony Mous
-
Grisza
-
Grisza
-
Grisza
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Już przy innej okazji to pisałem - wg interpretacji kodów wyposażenia jaką można znaleźć w cennikach - ofertach ten kod dla ZB ma znaczenie
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP z systemem Traction Control (standard tylko z silnikiem 1.9 CDTI 150 KM)
dla AH i Meriwy
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP z systemem Traction Control
dla AJ
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP z TCS
dla Insigni
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP
dla ZC
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP®
Wyczytałem gdzieś, że ESP jest rozwinięciem TC i jako takie nie występuje bez TC
Natomiast kod FZ3 mówi tylko o tym, że pojazd jest przystosowany do podłączenia modułu haka holowniczego, przy zastosowaniu tego modułu i podłączeniu przyczepy systemy ESP z TC uwzględniają w swoim działaniu również zachowania ciągnionej przyczepy
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP z systemem Traction Control (standard tylko z silnikiem 1.9 CDTI 150 KM)
dla AH i Meriwy
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP z systemem Traction Control
dla AJ
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP z TCS
dla Insigni
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP
dla ZC
FX3 Układ stabilizacji toru jazdy ESP®
Wyczytałem gdzieś, że ESP jest rozwinięciem TC i jako takie nie występuje bez TC
Natomiast kod FZ3 mówi tylko o tym, że pojazd jest przystosowany do podłączenia modułu haka holowniczego, przy zastosowaniu tego modułu i podłączeniu przyczepy systemy ESP z TC uwzględniają w swoim działaniu również zachowania ciągnionej przyczepy
-
Grisza
jeśli tak jest, to nasuwa się pytanie dlaczego w przypadku VC/Signum FX3 i NW7/NW9 są "niezależne"? tzn są auta które mają FX3 i NW9 (większość), ale są też takie, które mają tylko FX3, natomiast w Zafirach niby jest wszystko "ukryte" pod FX3?MieHor pisze:
Dziwne by to było (ale znając Opla, to wcale nie takie niemożliwe
-
Grisza
-
kubik_CDTi
-
Harry200
- Zafiromaniak
- Imię: Henryk
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
U mnie TC sprawuje sie bardzo dobrze ale w górach na zapiaszczonym asfalcie nie mogłem podjechać pod górkę,w niektórych przypadkach przydałby się wyłącznik tej funkcji.Raz miałem przypadek jak wjechałem przy 130 w kałuże na jezdni ,samo ujęło gazu przyhamowało samochodem i dopiero przy 90 system oddał mi kontrolą nad gazem..Także nie wiem jak w ZB ale w ZA myślę że działa bardzo dobrze..