Automatyczne włączenie halogenów po zmroku

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
sietas87

Automatyczne włączenie halogenów po zmroku

#1 Post autor: sietas87 »

Witam, czy da się włączyć automatyczne włączanie halogenów po zmroku?? czy to skomplikowane żeby tak działało czy można jakoś to zaprogramować op-comem czy innym ustrojstwem? dodam, że mam światła mijania automatyczne
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, 11:07 przez sietas87, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#2 Post autor: Flora »

Osobiście wkur#$@ją mnie osoby jeżdżące z włączonymi halogenami, a dodatkowo jest to niezgodne z przepisami. OP-COMem nic takiego nie zrobisz, ale można poskładać z kilku elementów układ, który to zrobi skoro masz już automat do mijania.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#3 Post autor: fredas »

Flora pisze:Osobiście wkur#$@ją mnie osoby jeżdżące z włączonymi halogenami, a dodatkowo jest to niezgodne z przepisami. OP-COMem nic takiego nie zrobisz, ale można poskładać z kilku elementów układ, który to zrobi skoro masz już automat do mijania.
Halogeny według przepisów używa się gdy widoczność jest ograniczona i tyle w temacie popieram wypowiedź Marcina :ok: jeżeli masz słabą widoczność to sprawdź stan lamp lub zrób doświetlenie zakrętów z halogenów ;)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2017, 12:10 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Mawerix

#4 Post autor: Mawerix »

Flora pisze:Osobiście wkur#$@ją mnie osoby jeżdżące z włączonymi halogenami, a dodatkowo jest to niezgodne z przepisami.
Mnie też to drażni ale nie jest to do końca niezgodne z prawem, na nieoświetlonych drogach krętych po zmroku można używać halogenów.
Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Model: ZB
#5 Post autor: fredas »

Mawerix pisze:
Flora pisze:Osobiście wkur#$@ją mnie osoby jeżdżące z włączonymi halogenami, a dodatkowo jest to niezgodne z przepisami.
Mnie też to drażni ale nie jest to do końca niezgodne z prawem, na nieoświetlonych drogach krętych po zmroku można używać halogenów.

Jest jeden warunek że jeździsz z dużą prędkością i poza terenem zabudowanym :>
Obrazek
Obrazek
Mawerix

#6 Post autor: Mawerix »

Tak, tak jeżdżę szybko :D ale nie używam halogenów, teraz kiedy będę kładł cegłę na gaz to będę też włączał halogeny niech wiedzą :P
Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego , swoja beztroske możesz przypłacić mandatem , Nie uzywa sie halogenów w terenie zabudowanym ot tak...
Mawerix

#8 Post autor: Mawerix »

jarecki69 pisze:Kolego , swoja beztroske możesz przypłacić mandatem
Więcej spokoju, przeczytaj moje wypowiedzi od początku do końca a nie strasz od razu mandatami :roll:

Ten wcześniejszy post o aluzja :>
jarecki69 pisze:Nie uzywa sie halogenów w terenie zabudowanym
Tu niestety niema takiego zapisu w kodeksie a co jeśli droga kręta oznaczona znakiem A3 (na której możemy używać przeciwmgłowe) jest w terenie zabudowanym nie oświetlonym :?:

Świateł przeciwmgłowych nie można używać w dzień i jako oświetlenia do jazdy dziennej.
sietas87

#9 Post autor: sietas87 »

Mawerix, i tu się zgodzę, że nie ma żadnego zapisu o tym, że w terenie zabudowanym nie można używać świateł przeciwmgłowych...a tym bardziej nie ma mowy o halogenach tylko o światłach przeciwmgielnych
fredas pisze: Halogeny według przepisów używa się gdy widoczność jest ograniczona i tyle w temacie ...
ale teraz mi się nasuwa pytanie...czy w ZB na dole zderzaka to światła przeciwmgielne czy zwykłe światła halogenowe...bo to nie jest jedno i to samo? jak tego się dowiedzieć?
Flora

#10 Post autor: Flora »

jarecki69 pisze:Nie uzywa sie halogenów w terenie zabudowanym ot tak...
W zwykłych reflektorach jedynie światła pozycyjne nie są halogenowe
sietas87 pisze:czy w ZB na dole zderzaka to światła przeciwmgielne czy zwykłe światła halogenowe...bo to nie jest jedno i to samo? jak tego się dowiedzieć?
Są to jednocześnie światła przeciwmgłowe i halogenowe.
Przeciwmgłowe ze względu na funkcję, a halogenowe ze względu na źródło światła.

Z tyłu jest światło przeciwmgłowe, które nie jest halogenowe ;)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, 12:47 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
sietas87

#11 Post autor: sietas87 »

ok...jasne, a tak jeszcze drążąc temat to w prawie o ruchu drogowym nie mam napisanego że nie można używać świateł przeciwmgielnych w czasie normalnej przejrzystości
Art. 51.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
i używam świateł mijania ale dodatkowo światła halogenowe chciałbym używać
Flora

#12 Post autor: Flora »

Przepisy działają trochę inaczej niż tu prezentujesz.
Art. 51.
1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
oznacza, że przy normalnych warunkach masz mieć włączone światła mijania. Nie "przynajmniej", ale "dokładnie tyle".
3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się...

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
Tu dopiero masz zezwolenie na użycie dodatkowych świateł, a i tak jest to ograniczone porą dnia.
Mawerix

#13 Post autor: Mawerix »

Wszystkie źródła światła z żarnikiem wolframowym są halogenami. Czyli miedzy innymi wszystkie żarówki.

Halogeny to potoczna nazwa lamp przeciwmgłowych przednich, nigdzie w kodeksie nie znajdziecie wzmianki o halogenach jako lampach.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, 14:24 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#14 Post autor: Flora »

Mawerix pisze:Wszystkie źródła światła z żarnikiem wolframowym są halogenami.
Właśnie nie.
"Zwykłe" żarówki są domyślnie wypełniane gazem obojętnym. Dodanie do gazu obojętnego halogenu zmienia odrobinę zasadę działania i parametry. Halogen umożliwia częściową regenerację żarnika oraz uzyskanie wyższych temperatur żarnika co przekłada się na generowane widmo oraz sprawność energetyczną żarówki.

W żadnym z tylnych świateł nie masz żarówek halogenowych.
Mawerix pisze:Halogeny to potoczna nazwa lamp przeciwmgłowych przednich
Prędzej doświetlaczy dla ciężkiego sprzętu i samochodów off-roadowych
Ostatnio zmieniony 15 lut 2017, 14:39 przez Flora, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#15 Post autor: rafant4011 »

Panowie, odbiegające od tematu ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”