Witam wszystkich forumowiczów,
od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry 2.0 DTI 16v z 2001 roku i mam pytanie, bo nie znalazłem odpowiedzi korzystając z forumowej wyszukiwarki.
w jakim zakresie obrotów turbina pracuje najwydajniej, czyli kiedy dostaje przysłowiowego "kopa"?
U mnie zaczyna się dopiero od 2,5 tys i właśnie tak się zastanawiam, czy tak powinno być, czy może powinna dostawać kopa przy niższym zakresie obrotów
zakres obrótów najwydajniejszej pracy turbiny w 2.0 DTI?
Moderator: Sebu$
to w jakim zakresie dostajesz "kopa" i w jakim zakresie pracuje turbina to dwie rozne rzeczy, choc zalezne od siebie czesciowo...
zeby sprawdzic w jakim zakresie dziala turbo musisz sie podpiac pod kompa i sprawdzic cisnienie ladowania w funkcji obrotow. wez pod uwage ze za aktualna moc silnika odpowiada wiele parametrow... nie tylko sama turbina...
zeby sprawdzic w jakim zakresie dziala turbo musisz sie podpiac pod kompa i sprawdzic cisnienie ladowania w funkcji obrotow. wez pod uwage ze za aktualna moc silnika odpowiada wiele parametrow... nie tylko sama turbina...
Żeby sprawdzić kiedy się włancza trzeba podpiąć pod kompa albo zamontować wskaźnik turbo albo mieć dobre ucho J można tez sprawdzić inaczej jadąc na 5biegu od minimalnych obrotoow sprawdzić kiedy się włancza powinna od 2tys. A auto najlepiej przysiepieasza tak jak piszą w ksiazce np. jak masz największy moment obrotowy przy np. 4tys.obr to dalsze krecenia silnikiem nie ma sensu lepiej włącza następny bieg i ogień no chyba ze to jest już piątka J
Turbo żyje :--) Turbo pije :--(