Przeszczep zacisków z ZB do ZA
Moderator: Sebu$
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Przeszczep zacisków z ZB do ZA
Jestem ciekaw czy jest możliwość przekładki zacisków wraz z jarzmami i tarczami z Zafiry B OPC do Zafiry A. ZB ma na przodzie 321mm a na tyle 280mm, a ZA nawet w OPC maksymalnie ma 308mm porzód i 264mm tył. Sądzę że robiąc taki przeszczep można by zyskać na skuteczności układu hamulcowego, tylko kwestia montażu bo jeśli chodzi o tarcze to nie powinno być problemu, rozstaw otworów jest taki sam. Kwestia jest co z zaciskami jak wygląda montaż czy odległość otworów jarzma jest taka sama i czy odsadzenie w stosunku do piasty z tarczą jest takie aby wszystko pasowało. Jestem ciekaw czyn ktoś już coś takiego robił??
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Zafira B miała Lucasa i te zaciski są takie same jak w Zafirze A, jeśli są zamontowane Lucasa to pasują idealnie tylko że w ZB w wersji OPC były większe tarcze ale osiągano to za pomocą blach które są pod piastą i do których przykręcasz jaźma od zacisków. W ZA jeśli przechodzisz z Boscha na Lucasa prawdo podobnie będziesz musiał zmienić też te blachy chociaż nie jestem pewien bo przekładałem w Astrze G na Lucasa to pasowało bez podmian blach ale znowu u ojca w ZA przechodziłem z Lucasa na boscha czyli na odwrót to blachy trzeba było podmieniać.