[ B] problem z 3 światłem stop
[ B] problem z 3 światłem stop
Witam. Mam pewien problem z 3 światłem stopu w mojej ZB. Światło nie świeci mimo że na wtyczcę jest prąd. Nie wyświetla się też żaden komunikat o spalonych zarowkach czy coś takiego. W lampie nie stwierdziłem zimnych lotów ale na wszelki wypadek wszystkie połączenia zostały poprawione. Macie może jakieś pomysły o co może tu chodzić?
odświeżam problem, z którym od jakiegoś czasu walczę i niestety bez efektów. Problem dotyczy trzeciego światła stop. O ile światła stop główne działają bez problemów o tyle te trzecie w klapie nie działa wogóle. Wcześniej kilka razy migała ta lampa ale teraz jest juz zupełnie martwa. Najpierw myślałem że to lampa. Pożyczyłem na podmiankę inną i niestety też nie świeci. Zacząłem więc zgłębiać temat i okazuje się że we wtyczce podłączonej do tego światła brak prądu. Są tam dwa kabelki - żółto-czarny i czarny. Sprawdziłem miernikiem przejścia od wtyczki do głównego złącza w klapie (duża okrągła czarna wtyczka - przejścia są. Obejrzałem wizualnie przewody we wszystkich miejscach gdzie mogą być narażone na przetarcie i nic nie znalazłem. W tej dużej czarnej wtyczce po podłączeniu próbówki w przewodzie żółto-czarnym lekko żarzy się lampka, natomiast dalej, już w tej wtyczce co siedzi w trzecim stopie żadnych oznak prądu nie ma.
Co według was może być nie tak? Oczywiście wszystko sprawdzam na wciśniętym pedale hamulca.Czy to światło może mieć osobny bezpiecznik? A może to problem z włącznikiem stopu przy pedale hamulca, chociaż wydaje mi się że nie skoro główne lampy swieca prawidłowo.
Dobrze kombinuję że żółto-czarny przewód daje plus? Tylko dlaczego probówka się lekko żarzy zamiast świecić?
Niby prosta sprawa, tylko 2 kabelki a jednak jak na razie czuję się pokonany.
Pomoże ktoś?
Co według was może być nie tak? Oczywiście wszystko sprawdzam na wciśniętym pedale hamulca.Czy to światło może mieć osobny bezpiecznik? A może to problem z włącznikiem stopu przy pedale hamulca, chociaż wydaje mi się że nie skoro główne lampy swieca prawidłowo.
Dobrze kombinuję że żółto-czarny przewód daje plus? Tylko dlaczego probówka się lekko żarzy zamiast świecić?
Niby prosta sprawa, tylko 2 kabelki a jednak jak na razie czuję się pokonany.
Pomoże ktoś?
No właśnie, a problem wydawał się banalny a okazał się jak na razie bardzo zlozony
EDIT
Opanował sprawę na tyle że w kabelku zolto-czarnym jest prąd. Natomiast lampa nadal nie świeci. Pojęcia nie mam o co chodzi.
PS. Na bank jest coś z czujnikiem na pedałem hamulca. Spsikalem go trochę sprejem kontaktowym (bo mię wiem jak go wy montować) i teraz jest tak że jak lekko wciskamy pedału hamulca to lampa się zapala a jak wcisneli do dechy to nic się nie dzieje.
Jak dostać się do tego czujnika żeby go wymienić i jak sprawdzić czy na pewno jest uszkodzony?
EDIT
EDIT
Opanował sprawę na tyle że w kabelku zolto-czarnym jest prąd. Natomiast lampa nadal nie świeci. Pojęcia nie mam o co chodzi.
PS. Na bank jest coś z czujnikiem na pedałem hamulca. Spsikalem go trochę sprejem kontaktowym (bo mię wiem jak go wy montować) i teraz jest tak że jak lekko wciskamy pedału hamulca to lampa się zapala a jak wcisneli do dechy to nic się nie dzieje.
Jak dostać się do tego czujnika żeby go wymienić i jak sprawdzić czy na pewno jest uszkodzony?
EDIT
ps1. Czy da się wyjąć ten czujnik bez demontażu osłony kierownicy? Może ktoś podpowiedzieć?Lambert pisze:Opanował sprawę na tyle że w kabelku zolto-czarnym jest prąd. Natomiast lampa nadal nie świeci. Pojęcia nie mam o co chodzi.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2017, 23:31 przez Lambert, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Imię: Robert
- Auto: Zafira B Family
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Wiem że wątek stary, ale trafiłem na niego przy szukaniu przyczyny awarii trzeciego światła stopu.
W moim przypadku przyczyną była przepalona dioda prostownicza w samej lampie, zapezpieczająca przed złą polaryzacją. Wystarczyło zmienić na dowolną typy N4 i wszystko działa.
Także zanim rozmontujecie pół bagażnika ( tak jak ja to zrobiłem ) szukając uszkodzonego kabla, sprawdźcie czy na wtyczce do tego światła jest napięcie
W moim przypadku przyczyną była przepalona dioda prostownicza w samej lampie, zapezpieczająca przed złą polaryzacją. Wystarczyło zmienić na dowolną typy N4 i wszystko działa.
Także zanim rozmontujecie pół bagażnika ( tak jak ja to zrobiłem ) szukając uszkodzonego kabla, sprawdźcie czy na wtyczce do tego światła jest napięcie
Ostatnio zmieniony 31 mar 2021, 10:28 przez __R0B1__, łącznie zmieniany 1 raz.