[B] Skrzypiąca osłona głośnika

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
adamekg

[B] Skrzypiąca osłona głośnika

#1 Post autor: adamekg »

Witam,
mam problem z pojawiającymi się dosyć często trzaskami dochodzącymi z osłony przedniego środkowego głośnika znajdującego się na desce pod szybą.
Próbowałem już "podkleić" osłonę uszczelką stosowaną do uszczelniania okien domowych, ale bez większego efektu.
Może ktoś z was ma pomysł jak pozbyć się tego skrzypienia?
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 11:05 przez adamekg, łącznie zmieniany 1 raz.
Maciek

#2 Post autor: Maciek »

adamekg, spróbuj może takiego smaru silikonowego:

http://www.vectraklub.pl/index.php/advices/pokaz/73

Tu na przykładzie Vectry i innego elementu, ale problem ten sam - skrzypiący plastik.

Pozdr.
M.
rutra

#3 Post autor: rutra »

Witaj adamekg
Miałem ten sam problem i dopiero teraz po ciężkiej walce myślę, że trafiłem.
U mnie skrzypiało na łączeniu dwóch płyt tuż przy szybie. Jak ściągniesz osłonę, jak najbliżej szyby jest takie połączenie jakby prawej i lewej strony. Zaklinowałem tam sztywną gabką i wreszcie przestało skrzypieć. Skrzypienie ustawało gdy wnetrze było nagrzane, próbowałem silikonu w sprayu ale nie pomogło, dopiero usztywnienie.

powodzenia
listwa1

#4 Post autor: listwa1 »

Witam miale ten sam problem ,kupilem czarne sznurowadla do butow szerokie i wsun pomiedzy obudowe i deske po obu stronach i problem z glowy .teraz cicho naj w bmw.Pozdrawiam
Lorry

#5 Post autor: Lorry »

można fotkę prosić bo fakt jak auto zimne i dostanie dużo gazu na niskich obrotach to brzynczy :/
Tomek-77

#6 Post autor: Tomek-77 »

A ja wkrętem przykręciłem osłonę głośnika do kokpitu (po zdjęciu kratki) i też miodzio bo upychanie (uszczelnainie) połączenia nic nie dawało.

Mam natomiast problem ze zlokalizowaniem drgań gdzieś w okolicy drążka kierowniczego. Objaw jest taki, że na biegu jałowym lub na sprzęgle na postoju pojawiają się drgania. Wystarczy, że delikatnie ruszę kierownicę do skrętu to drgania znikają. Gdy puszczę kierownicę znów się pojawiają... macie jakieś pomysły?
crisgo

#7 Post autor: crisgo »

Drgania kierownicy są związane z drganiami przy ramie kokpitu (tzw. bazuce), mój mechanik pozakładał tam gumowe uszczelki i wszystko jest ok, szczegółów niestety nie znam... 8)
CHRIS7779

#8 Post autor: CHRIS7779 »

Witam,
jak w Waszych postach wyczytałem to może być wina głośnika. Przyznam szczerze, że nawet nie wiedziałem, że tam pod tą krateczką jest głośnik. Myślałem , że tam jes jakieś odprowadzenie ciepła z audio :oops: .Jak w takim razie dobrać się do tego. Proszę o info bo to trzaskanie już mnie wq.
Lorry

#9 Post autor: Lorry »

Głośnik tam jest w przypadku każdego radia z wyjątkiem CD30 ;)

A dokładna instrukcja jest w Sam naprawiam AH/ZB, do ściągniecie z działu ogólna technika na naszym forum, temat podklejony jest a jeśli nie to jest na str 2 w tamtym dziale ;)
CHRIS7779

#10 Post autor: CHRIS7779 »

Dzięki. W sobotę postanowiłem dobrać się do tematu i po zdemontowaniu osłony głośnika środkowego podłożyłem gtwardą gąbkę w pustą przestrzeń między plastikami i teraz jest super cich. Zamierzam jeszcze to zmodyfikować i nanieść od środka bezbarwny silikon.
rhaaziel

#11 Post autor: rhaaziel »

Zadam głupie pytanie... jak wymontować tą osłonę głośnika?
Mi oczywiście też skrzypi jak cholera a nie wiem jak się do tego dobrać, nie chciałbym niczego uszkodzić.

Dodatkowe pytanie jakiej średnicy jest ten głośnik?

Z góry wielkie dzięki za pomoc.
DD

#12 Post autor: DD »

Podważ kratkę nad głośnikiem cienkim śrubokrętem płaskim. Tam jest zatrzaśnięte chyba w 8 miejscach.
grzegorz5

#13 Post autor: grzegorz5 »

u mnie też słyszę stuki i dzięki za informacje
Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

Ten skrzypiący plastik też mi przeszkadzał zwłaszcza gdy troszkę słońce przygrzało. Poszedłem za radami kolegów i skrzypienie ustało:) ...ale nie mam tam żadnego głośnika.
Głośnik tam jest w przypadku każdego radia z wyjątkiem CD30 ;)
Dla informacji podam ,że radio mam CD 70 . Coś nie tak? Sprawdziłem dokładnie i nie ma żadnych przewodów do głośnika poza tymi do czujnika.
norbert_p

#15 Post autor: norbert_p »

Nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj...
Czy u Was też coś stuka z tyłu auta (jakby w bagażniku)? Wydaje mi się, że to roleta (jej osadzenie w tych rowkach)...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”