Przyciski sterowania szyb przód/tył

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
KAMUI

Przyciski sterowania szyb przód/tył

#1 Post autor: KAMUI »

Witam.
Czy ktoś z kolegów/koleżanek wie co lub jaki bezpiecznik odpowiada za brak podświetlenia przycisków sterowania szyb drzwi tylnych lewych i prawych i brak podświetlenia włączników w podsufitce dla środkowego rzędu foteli?
Przełączenie sterowania szyb z poziomu kierowcy nie zmienia nic, tzn zabezpieczenie dla dzieci.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2018, 21:27 przez KAMUI, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

KAMUI

#3 Post autor: KAMUI »

Dzięki za podpowiedź, sprawdzę bezpieczniki.
KAMUI

#4 Post autor: KAMUI »

Piszę tak bo nie mogę edytować postu.
Bezpieczniki w REC OK, a co jeszcze zauważyłem to nie działa podświetlenie w tylnej zapalniczce( powinno?) .
Kowal1981

#5 Post autor: Kowal1981 »

Sprawdziłem u siebie, co do tylnej zapalniczki mam tylko gniazdo z zaślepką które nie jest podświetlone. Sterowanie szyb z tyłu świeci się gdy szyby nie są zablokowane z panelu kierowcy, po zablokowaniu podświetlenie gaśnie. Sprawdził bym przewody w drzwiach tu jest temat:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17426
Piszesz też iż nie działa ci podświetlenie klawiszy oświetlenia w środkowym rzędzie, może było zwarcie w drzwiach i ubiło REC'a. Ludzie piszą w temacie powyżej że nawet po naprawie przewodów maja różne usterki np. nie zapalają im się lampki po otwarciu drzwi itd. Sam miałem uwalone przewody z obu stron na szczęście po naprawie wszytko bangla jak trzeba. (u mnie objawiało się to brakiem możliwości opuszczenia tylnej szyby z panelu kierowcy reszta działała, po zdjęciu gumowych osłon jeden kabel był przerwany a reszta w kiepskim stanie tzn. popękana izolacja)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2017, 19:07 przez Kowal1981, łącznie zmieniany 1 raz.
Flora

#6 Post autor: Flora »

Nie ma żadnego bezpiecznika. Podświetlenie jest zasilanie tym samym napięciem, które steruje silownikami, a w przypadku tylnych przycisków napięcie to podawane jest z panelu w drzwiach kierowcy i zależy od przełącznika blokady.
KAMUI

#7 Post autor: KAMUI »

W moim aucie zmiana sterowania szyb z pozycji kierowcy tzn blokada tylnych nic nie zmienia.
Przewody w przelotkach od słupka do drzwi są naprawione, tez to nic nie zmieniło, dodatkowo jeszcze jak otworzę tylne lewe drzwi to nie ma żadnego komunikatu tzn kontrolka otwartych drzwi nie zapala się i brak podświetlenia w podsufitce. Echh ta elektronika... :mysli:
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#8 Post autor: Sebu$ »

KAMUI pisze:jak otworzę tylne lewe drzwi to nie ma żadnego komunikatu tzn kontrolka otwartych drzwi nie zapala się i brak podświetlenia w podsufitce.
sprawdź włącznik domknięcia drzwi, bo może nie mieć styku (czasami wystrczy go tylko przeczyścić)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Flora

#9 Post autor: Flora »

Sebu$ pisze:sprawdź włącznik domknięcia drzwi, bo może nie mieć styku (czasami wystrczy go tylko przeczyścić)
Ten "włącznik" jest integralną częścią zamka i nie można go "przeczyścić"
KAMUI

#10 Post autor: KAMUI »

Flora pisze:
Sebu$ pisze:sprawdź włącznik domknięcia drzwi, bo może nie mieć styku (czasami wystrczy go tylko przeczyścić)
Ten "włącznik" jest integralną częścią zamka i nie można go "przeczyścić"
No właśnie :ok:
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#11 Post autor: Sebu$ »

Flora pisze:Ten "włącznik" jest integralną częścią zamka i nie można go "przeczyścić"
hmmmm ... a to tego nie wiedziałem :oops:
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”