Denerwujące dźwięk z bagażnika

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Miki

Denerwujące dźwięk z bagażnika

#1 Post autor: Miki »

Witam
W bagażniku po lewej stronie w schowku jest jakaś skrzynka z bezpiecznikami itp....
Problem pojawia się po załączeniu się swiateł tzn ksenonów...
Na dziennych ledach jest cisza... Jak zapada zmrok i przełącza się na ksenony to brzęczenie zaczyna się pojawiać...
Wiecie co to za objaw i jak się tego wkurzającego dźwięku pozbyć...
Link do filmiku... https://youtu.be/AaEqGtHS8D0
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

coś jak by przetwornica nie dawała rady, ale przetwornica jest przy żarniku z przodu a nie z tyłu w bagażniku :lis:
dziwne
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Awatar użytkownika
Tazz
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Mercedes Benz E klasa
Model: S211
Oznaczenie silnika: M112
#3 Post autor: Tazz »

A jak są podpięte dzienne? Jakieś markowe?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Miki

#4 Post autor: Miki »

Mam oryginalne lampy AFL tzn adaptacyjne...
radek12

#5 Post autor: radek12 »

Miki pisze: 20 sie 2018, 16:51 Wiecie co to za objaw i jak się tego wkurzającego dźwięku pozbyć...
Prawdopodobnie któryś z trzech przekaźników (te białe kostki: K002, K004) a konkretnie jego styki robocze lub elektromagnes. Przekaźnik jest włączony w szereg z lampami,po ich włączeniu elektromagnes przekaźnika zwiera styki. Wyjąć przekaźnik (jest wyciągany-nie lutowany),otworzyć pokrywkę(podważyć od spodu płaskim cienkim śrubokrętem), między stykami 1 i 2 przetrzeć delikatnie papierem ściernym gradacja 400,spryskać WD40 (bez obaw-WD40 to izolator a nie przewodnik), przetrzeć do sucha szmatką lub papierem kuchennym i posmarować cienką warstwą smaru przewodzącego prąd (HCG, Molykote HSC Plus Paste lub smarem miedziowym). To samo między szczeliną rdzenia elektromagnesu a blaszką przyciągającą styki 3. Jeśli to nie pomoże to przekaźnik (przekaźniki) do wymiany.
Jeśli nie da się otworzyć pokrywki to obrócić przekaźnik napisem do dołu i spryskać go na maksa WD40. Na ogół samo spryskanie WD40 powinno wariata "uspokoić".
Żeby zlokalizować który to, wyciągaj po kolei.

Zdjęcie przekaźnika poniżej to nie przekaźnik z auta ale zasada działania każdego ta sama.

Dobrze też podpowiadają koledzy Sebu$ i Tazz. Jeśli żarówki zostały zmienione na zbyt dużej mocy to płynie większy prąd co może powodować iskrzenie na stykach przekaźnika.
Przekaźnik
Przekaźnik
Przekaźnik GM13361777
Przekaźnik GM13361777
Przekaźnik GM13361777.JPG (15.95 KiB) Przejrzano 1938 razy
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2018, 00:34 przez radek12, łącznie zmieniany 12 razy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”