Jakie elementy silnika wpływają na większe spalanie?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Umpero

Jakie elementy silnika wpływają na większe spalanie?

#1 Post autor: Umpero »

Witam

Mama nadzieję, że nie zdublowałem tematu, ale ostatnio mnie zastanawia jakie elementy silnika Z18XER można by zregenerować/naprawić/przeczyścić/wymienić aby auto w jakimś stopniu obniżyło spalanie?
romek22794

#2 Post autor: romek22794 »

No a ile masz teraz L/100km? Więcej niż 11?
Mój komp świeci teraz 10,6. Nie da rady mniej zimą i głównie po mieście.
No i buty zimowe z grubą podeszwą wpływają na mniejsze wyczucie "gazu" :D

Lato, zimny łokieć- wtedy będzie oszczędnie :lol:
Umpero

#3 Post autor: Umpero »

Nie chodzi o to jakie mam spalanie. Zdaję sobie sprawę, że tą dyszkę to będzie paliła.
Jednak może są jakieś elementy, które po pewnym czasie eksploatacji wpływają na większe zużycie paliwa i można się nimi zająć?
Morfi_pl

#4 Post autor: Morfi_pl »

Silnik Z18XER
Moje średnie spalanie z 15 000 km w wysokości 10,6 L/100km. Średnie z tankowania mam od 11 do 13 litrów. Cały czas na klimatroniku. Chcesz mniej płacić za paliwo załóż LPG.
Mój egzemplarz przejechał dotychczas na LPG około 270 000 km i nadal jeździ, oleju nie bierze a przynajmniej nie na tyle żebym musiał dolewać od wymiany do wymiany.
Umpero

#5 Post autor: Umpero »

Panowie, wciąż nie na temat piszecie. Temat nie jest o tym kto ile pali na 100 ani o tym czy chce płacić więcej lub mniej. Temat dotyczy tego jakie wyeksploatowane elementy mogą wpływać na większe spalanie
Awatar użytkownika
barek16
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#6 Post autor: barek16 »

KZFR, niesprawny uklad zapłonowy, brudny filtr powietrza, słaba kompresja, zabrudzone wtryskiwacze benzynowe, może padajaca sprężarka klimy. Poza silnikiem, trzymające hamulce i stan zawieszenia.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, 19:13 przez barek16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#7 Post autor: janekW67 »

Dorzucę jeszcze niesprawny termostat.
Oczywiście!
damiandacosta

#8 Post autor: damiandacosta »

mi na komie wyswietla tera 14.4 litra na 100. sam. nie. wiem czy to normalka... czy nie
w mrozach mam tylko do. pracy 2.5 kilometra moze tondlatego?
Morfi_pl

#9 Post autor: Morfi_pl »

damiandacosta pisze: 14 sty 2019, 14:48 mi na komie wyswietla tera 14.4 litra na 100. sam. nie. wiem czy to normalka... czy nie
w mrozach mam tylko do. pracy 2.5 kilometra moze tondlatego?
Przepraszam, że nie na temat ale kup sobie elektryczną hulajnogę i nie katuj biednego auta na tak krótkich dystansach
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”