Witam
Zostałem szczęśliwym posiadaczem Zafiry C 1.4T (140KM) w automacie.
Po przejechaniu ok. 5-10 km (zakładam, że po rozgrzaniu silnika) przy obrotach powyżej 2 tyś i dodaniu gazu pojawia się dziwne piszczenie.
Piszczenie znika po ściągnięciu nogi z gazu.
Co może być przyczyną?
Z góry dziękuje za pomoc i wskazówki.
AUTOMAT W 1.4T - piszczenie po rozgrzaniu
Moderator: Sebu$
- PolTor
- Przeglądacz
- Imię: Kris
- Auto: Zafira Tourer A14NET +AT
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A14NET
Hej
Co było u Ciebie ? Chyba mam podobnie, choć to piszczenie bardziej u mnie przypomina jakby świst. Wstępnie obstawiam albo turbo albo sprzęgło hydrokinetyczne Mam nalatane 71 kkm.
Co było u Ciebie ? Chyba mam podobnie, choć to piszczenie bardziej u mnie przypomina jakby świst. Wstępnie obstawiam albo turbo albo sprzęgło hydrokinetyczne Mam nalatane 71 kkm.
-
- Imię: Tomek
- Auto: Zafira C 1.4T automat
- Model: ZC
Okazało się, że piski pochodzą od reduktora, nie ze skrzyni. Ale przećwiczyłem już podobną usterkę w Orlando i przyczyną był rozlatujący się koszyk, ale to podobno standard w tych skrzyniach. Mam genialnego magika od automatów w razie potrzeby.
- PolTor
- Przeglądacz
Hej
Reduktora czy konwertera ? Koszyk to zaraz mi się nasuwa - koszyk sprzęgieł - ale to by szarpało lub zdechło cześć biegów. Jak być była tak uprzejmy i podął mi namiary na priv dotyczące tego gościa (magika).
Pozdro
Ostatnio zmieniony 25 lis 2019, 09:12 przez PolTor, łącznie zmieniany 1 raz.
- PolTor
- Przeglądacz
Witam
Ja też poproszę o namiary na ten warsztat. Niestety przy 71 km mam uszkodzone sprzęgło hydrokinetyczne. Szum jest właśnie od tego i pojawia się po rozgrzaniu oleju w skrzyni.
Ja też poproszę o namiary na ten warsztat. Niestety przy 71 km mam uszkodzone sprzęgło hydrokinetyczne. Szum jest właśnie od tego i pojawia się po rozgrzaniu oleju w skrzyni.