Branie oleju
Moderator: Sebu$
-
Matys27
Branie oleju
Witam mam taki problem: pod koniec czerwca zmieniłem w zosi olej na 10w 40 wcześniej nie było mi wiadome na jakim jeździł mój poprzednik
na miarce poziom na maxa zrobiłem 600km i komunikat check oil level poziom oleju był na 2 giej kresce dolałem znów do pełna i wyruszyłem nad morze po przejechaniu jakichś 400 km komunikat check oil level na bagnecie olej na 3 ciej kresce i znowu dolewka
łącznie zrobiłem z 1400km a dolałem 1,5 litra oleju
wycieków nie ma, nie kopci, w płynie chłodzącym nie ma oleju, nagaru pod korkiem również nie ma .Zosia ma zjechane 258 tysiączków. Jaka może być tego przyczyna??
-
darek_s
Wersja optymistyczna uszczelniacze zaworowe do wymiany pesymistyczna uszczelniacze i pierscienie czyli praktycznie remont silnika.silniki opla 16 zaworowe lubia sobie pic olej ale to nie regula jednym bierze duzo a innym wcale.Norma to zdaje sie 0.6 ltr powyzej tej wartosci trzeba myslec o robocie motoru.pzdr.
- johanes
- Przeglądacz
- Imię: Johanes
- Auto: opel zafira a
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Witam mam ten sam problem co MATYS27 mam olej lotos 10w 40 i wczesniej nie mialem zadnego problemu ale ostatno bylem w Niemczech i zrobilem 2500 tys. km po drodze wyskakiwal mi komunikat check oil level dolalem w sumie 1.5 oleju teraz mam pytanie czy wymienic uszczelniacze zaworowe czy uszczelniacze i pierscienie Zoska ma przejechane 117tysiecy jak to sprawdzic
-
Matys27
-
esio
-
Woytas
Tak jak juz gdzieś pisałem, sprawdź kompresję jeżeli wykluczasz inne przyczyny. Zrób pomiar jak będzie słaby to zrób próbę olejową tzn do cylindra wstrzyknij olej i jeżeli po powtórnym pomiarze ciśnienie wzrośnie to pierścienie do wymiany a jeżeli nie wzrośnie lub bardzo mało to zawory/uszczelniacze.johanes pisze:jak to sprawdzic
-
waldik782
-
Anony Mous
-
Hector