Problemy z działaniem ESP - ABS - TC

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Szymon78

ABS +trakcja

#1 Post autor: Szymon78 »

Witam kolegów/-ki

Dzis jadąc do pracy zapaliła mi sie kontorolka ABS i trakcja... no i nie zgasła nawet jak sie zatrzymałem i ponownie uruchomiłem auto :(

Wiem ze W ZA przyczyną takiego czegos jest zazwyczaj uszkodzenie czujnika ABS w piascie koła -wymiana ok 400pln...
jak to jest w ZB.. sprawdzał ktoś, miał juz taki przypadek.

czy podobnie jak w ZA wymienia sie cała piastę czy moze sam czujnik:(... i jak zdiagnozowac w którym to kole...
sprawdzałem błedy metoda hamulec+gaz+zapłon i NIC... ZERO BŁĘDÓW :mysli:

na 100% ABS nie dziala... rpobowałem awaryjnie hamowac i blokują sie koła... pewnie trakcja tez nie działa.

licze na uwagi
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

sprawdz wpierw kabelki...
ew sprawdz akumulator/ladowanie ABS jest najbardziej czuly na problemy z zasilaniem
Szymon78

#3 Post autor: Szymon78 »

tez tak sądze.. na jutro jestem umowiony na oblukanie i posprawdzanie okablowania...

co do AKU to podładuje... choc mam go od listopada -zakup nowego

narazie ejstem dobrych mysli... może to jakaś chwilowa zadyszka Zafci :), chwila słabości.... bo jaknarazie chodzila bezproblemowo
kicaj

#4 Post autor: kicaj »

Szymon Jankowia pisze:co do AKU to podładuje... choc mam go od listopada -zakup nowego
testmode i sprawdz jakie napiecie masz i czy nie skacze...
Szymon78

#5 Post autor: Szymon78 »

niestety... skończyło sie na wymianie pisaty PP -620pln (Intercars)

juz były podejrzenia ze jednak to połaczenie -okablowania zgubilo sygnał ale podpiecie kontrolne nowej piasty rozwialo watpliwości -wymiana.

teraz auto smiga, kontrolki pogasły - przy okazji wymienilem klocki hamulcowe i wio....
kubik_CDTi

#6 Post autor: kubik_CDTi »

U mnie też były problemy jeszcze zimą,to było śmiesznie ,jak na 3ce jeszcze sobie mieliła :lol:
Ogólnie piasta uchodzi za nierozbieralną,jednak jest to wykonalne ;)
Pozdr.
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Ta kontrolka u samej góry przedstawaijaca auto w poślizgu rozumiem jest od trakcji i Esp.... Dziś ruszyłem mocniej na mokrej nawierzchni i się zapaliła...wiec rozumiem ze zadział system traffic control zwany ASR w innych autach. Potem stwierdzilem ze potestuje ESP i zaczałem jazde dość ostrym slalomem na mokrej nawierzchni i chyba czułem ESP ale ta kontroka sie nie zapalała..choć raz chyba błysnęła na ułamek sekundy, tak ma być?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2010, 22:49 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.
Lorry

#8 Post autor: Lorry »

Chyba generalnie tak.

Bo z zasady ona śiweci gdy ESP jest wyłączone(lotnisko), lub jest naprawde ostra akcja(ślizgi wtedy na lotnisku) lub wkracza TC. Wtedy miga na chwile

Charakterystyczne dla ESP jest chrobotanie hamulców
rkanisz

#9 Post autor: rkanisz »

kaliope pisze:Ta kontrolka u samej góry przedstawaijaca auto w poślizgu rozumiem jest od trakcji i Esp.... Dziś ruszyłem mocniej na mokrej nawierzchni i się zapaliła...wiec rozumiem ze zadział system traffic control zwany ASR w innych autach. Potem stwierdzilem ze potestuje ESP i zaczałem jazde dość ostrym slalomem na mokrej nawierzchni i chyba czułem ESP ale ta kontroka sie nie zapalała..choć raz chyba błysnęła na ułamek sekundy, tak ma być?
Nie traffic control tylko "traction control" :)

Lorry opisał dokładnie jak to działa.
Ja testowałem zimą, każde mocniejsze przyspieszanie z uślizgiem kół (koła) to miga kontrolka + spadek obrotów (tu następuje ograniczenie mocy przy przyśpieszaniu) czasem przyhamowuje koło (słychać stukanie jak z ABS).
ESP - szkoda, że nie da się wyłączyć, ale działa szybko i świetnie stabilizuje auto. Musiałem sobie poszaleć, aby nauczyć się reagować i czuć ten system bo nigdy takiego nie miałem w poprzednich autach. Przy stabilizacji (jak pisał Lorry) hamulce działają jak z ABS (terkot) a kontrolka też miga.
Lorry

#10 Post autor: Lorry »

rkanisz pisze:ESP - szkoda, że nie da się wyłączyć,
da się ale nie w każdej :)
Szymon78

#11 Post autor: Szymon78 »

ha ha... dlatego sobie starą zostawiłem.. moze posłuzy jako dawca do czegoś :)
Mihó

#12 Post autor: Mihó »

Jak masz przycisk "SPORT", to wyłączysz ESP. Ciekawe, jak bez tego wyłącznika wykopać się ze śniegu ? Nie zawsze TC i ESP sygnalizują swoje działanie. Przez pierwszą chwilę działają "po cichu", dopiero po chwili informują użytkownika o interwencji.

Nie ma możliwości zamontowania wyłącznika, gdyż w tym modelu polecenie wyłączenia zaszyte jest w magistrali CAN
Szymon78

#13 Post autor: Szymon78 »

ja mam SPORT w automacie i wyłaczyć ESP sie nie da!!! Automaty ponoć tak maja :)

generalnie TC w poslizgu uruchamia sie z duzym opóźnieniem niz np TC podczas ruszania - ta sama kontrolka sie zapala( autko w poslizgu)

TC dziala natychmiast gdy podczas ruszania koła traca przyczepnośc - ogrnaicza obroty silnika
TC w poslizgu "bocznym" natomiast daje kierowyc mozliwośc wyprowadzenia auta z poślizgu- załacza sie z pewnym opóxnieniem (przerabiałem to zima na placu )

to oczywiscie moje obserwacje :lol:
imalas

#14 Post autor: imalas »

Wszystko się da zrobić! :lol:
Np. odłącz stosowny bezpiecznik elektryczny w skrzynce elektr.
rysiek

#15 Post autor: rysiek »

Witam!
Miałem ten sam problem, ale że wymiana dość droga piasty to pokombinowałem ....
Przeważnie problemem jest oberwanie plastikowego uchwytu przewodów czujnika ,które idą do piasty. Przewody wtedy merdają i się przerywają. Mi się tak stało ,że zerwały się, więć zlutowałem i po problemie. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”