Zafira C - powolna reakcja na gaz

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Sebastian89

Zafira C - powolna reakcja na gaz

#1 Post autor: Sebastian89 »

Witam forumowiczów. Wczoraj w mojej Zafirce zauważyłem, że podczas wyprzedzania auto nie zbiera się tak jak wcześniej. Po dodaniu gazu wzrastają obroty silnika natomiast auto się nie zbiera. Czy to oznaka sprzęgła? Jak aktualnie wygląda koszt sprzęgła i wymiana. Na co trzeba się szykować i co najlepiej zamontować? Będę wdzięczny za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Czy podczas wyprzedzania używasz sprzęgła, np. redukując bieg?
Oczywiście!
Sebastian89

#3 Post autor: Sebastian89 »

Oczywiście używam sprzęgła, ale niestety po całkowitym puszczeniu sprzęgła dalej obroty są nieadekwatne do przyspieszenia. Prawdopodobnie czeka mnie wizyta u mechanika, bo widzę że nic się nie poprawia.
Fakir

#4 Post autor: Fakir »

Jeśli rosną obroty a nie rośnie prędkość to znaczy że coś się ślizga. Zapewne sprzęgło. Efekt występuje szczególnie na wyższych biegach, a więc łatwo go zaobserwować właśnie przy wyprzedzaniu w trasie.
Sebastian89

#5 Post autor: Sebastian89 »

Dzięki za wskazówkę, która jak się okazało jest trafna. Byłem u znajomego z którym rozebrałem sprzęgło i teraz czekam na przesyłkę z https://www.sprzegla24.pl/produkt/sprze ... 30KM/96KW-[A-20-DT,-Z-20-DTJ,-Y-20-DTJ]#opis_start gdzie zakup okazał się najkorzystniejszy. Mam nadzieję, że po wymianie wszystko wróci do normy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”