kierunkowskazy problem
-
k21
kierunkowskazy problem
Witam Forumowiczów.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu szybkomigających kierunkowskazów. Problem pojawił się samoistnie podczas jazdy oraz przy włączeniu kierunku.
Jak się okazało problem dotyczy lewego i prawego kierunkowskazu. Dodam, że na awaryjnych kierunkowskazy działają normalnie.
Żarówki sprawne, styki wydają się w porządku. Opel Zafira B 1.8 Z18XER z 2007 r./rok modelowy 2008
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu szybkomigających kierunkowskazów. Problem pojawił się samoistnie podczas jazdy oraz przy włączeniu kierunku.
Jak się okazało problem dotyczy lewego i prawego kierunkowskazu. Dodam, że na awaryjnych kierunkowskazy działają normalnie.
Żarówki sprawne, styki wydają się w porządku. Opel Zafira B 1.8 Z18XER z 2007 r./rok modelowy 2008
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 19 gru 2019, 18:24 przez k21, łącznie zmieniany 1 raz.
-
k21
No właśnie, od trzech dni jestem posiadaczem auta, a od dwóch dni szukam tego przekaźnika i nie potrafię się doszukać. Gdzie go znajdę?
- Tazz
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
A kierunki nie są czasami sterowane z CIM-a ?
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
-
k21
1. Nie posiadam haka.
2. Nie potrafię zlokalizować tego przekaźnika.
3. Wyczytałem na tym forum, że ZB nie posiada tego przekaźnika.
4. Nie wiem o co chodzi z CIM-em.
5. W ogóle nie wiem o co chodzi.
2. Nie potrafię zlokalizować tego przekaźnika.
3. Wyczytałem na tym forum, że ZB nie posiada tego przekaźnika.
4. Nie wiem o co chodzi z CIM-em.
5. W ogóle nie wiem o co chodzi.
-
Deleted User 21664
-
k21
Dziękuję za polemikę - Poproszę o merytorykę.Makary pisze: 19 gru 2019, 21:42w takim razie życzę lektury https://www.zafiraklub.pl/
Na pewno coś się dowiesz więcej![]()
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Według mnie kierunki są sterowane z modułu REC. Nawet u siebie jak mam odsłoniętą roletę to słychać "cykanie" kierunków. Moduł REC jest w bagażniku po lewej stronie pod dekielkiem z boku. Jak włączysz kierunek i otworzysz ten dekielek to będziesz wyraźnie słyszał.
Druga sprawa, którą poruszył kolega
Druga sprawa, którą poruszył kolega
Led ma sporo mniejsze obciążenie i przez to zmienia się częstotliwość "mrugania". Skoro masz samochód od 3 dni to zobacz co masz powkładane w lampy.
-
PETERSS
Tak jest zacznij od sprawdzenia żarówek może ktoś założył ledy i jest jak jest i w bagażniku po lewej masz moduł REC zobaczy czy nie jest zalany i czy styki na kostkach są w dobrym stanie czasem potrafią zaśniedzieć.
-
k21
Nie mam ledów, mam żarówki. Żarówki są sprawne. Powtórzę, że wszystko było ok, tzn. jeden dzień kierunki działały normalnie.
Sprawdziłem kostki w module REC w bagażniku, są ok, styki czyste, moduł również czysty suchy.
Nie słyszę natomiast "cykania" kierunków o którym pisze mariusz131. To charakterystyczne cykanie dochodzi z okolicy kierownicy, a nie ze skrzynki w bagażniku.
Może macie jeszcze jakieś propozycje rozwiązania tej usterki?
Sprawdziłem kostki w module REC w bagażniku, są ok, styki czyste, moduł również czysty suchy.
Nie słyszę natomiast "cykania" kierunków o którym pisze mariusz131. To charakterystyczne cykanie dochodzi z okolicy kierownicy, a nie ze skrzynki w bagażniku.
Może macie jeszcze jakieś propozycje rozwiązania tej usterki?
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dźwięk kierunków z okolic kierownicy pochodzi z modułu CIM, ale jest to sygnał z głośniczka. Miałem zepsuty ten głośniczek i wyraźnie było słychać "cykanie "z modułu REC. Spróbuj jeszcze powymieniać żarówki na nowe, markowe. Już nieraz zdarzało się że to pomagało rozwiązać różne problemy z elektryką.
-
k21
Nie słyszę żadnego dźwięku wydobywającego się z modułu REC przy włączonych kierunkowskazach jak również przy włączonych światłach awaryjnych.
Czy to oznacza, że mam uszkodzony moduł REC i ewentualnie, która kostka tego modułu odpowiedzialna jest za kierunkowskazy?
I pytanie z innej beczki: jak w tym samochodzie wymienić żarówki przednich kierunkowskazów? Moje pierwsze podejście do tematu skończyło się szokiem, jak tak prostą czynność można... utrudnić i skomplikować.
Czy to oznacza, że mam uszkodzony moduł REC i ewentualnie, która kostka tego modułu odpowiedzialna jest za kierunkowskazy?
I pytanie z innej beczki: jak w tym samochodzie wymienić żarówki przednich kierunkowskazów? Moje pierwsze podejście do tematu skończyło się szokiem, jak tak prostą czynność można... utrudnić i skomplikować.