Zafira b 1.9cdti - pomoc przy ocenie auta

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B OPC
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

Pomocna dłoń - Przed zakupem auta

#1 Post autor: Kocur »

Na plus: to bardzo bogato wyposażona wersja Cosmo Panorama, w dodatku jeszcze w pakiecie OPC Line. To na rynku polskim właściwie unikat. In minus: automatyczna skrzynia (moim zdaniem - nie lubię) ,widoczne dosyć duże zużycie środka samochodu. Jest to o tyle dziwne, że w mojej jest już nalatane 260k km, a środek wygląda o wiele, wiele lepiej. Jeśli chodzi o ten silnik - jest dobry, nie sprawia problemów, może nalatać nawet 500k km bez poważniejszego remontu. Ale przy zakupie musisz zwrócić uwagę na: 1) stan klapek wirowych (w tym silniku lubią się zatrzeć na skutek wady konstrukcyjnej), stan turbiny (może lekko gwizdać, to normalne - ale nie może zawodzić), stan skrzyni biegów oraz dwumasę (jeśli automat ją ma). Na zewnątrz - nie widać większych problemów.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
Awatar użytkownika
huubii
Zafiromaniak
Imię: Hubert
Auto: Opel Zafira B 1.9cdti 180KM/380Nm
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: huubii »

Tzn z historii auta wynika, że już taka przygoda była z tymi klapami. Mianowicie właściciel sprowadził ją w 2018 r (przy przebiegu 172 k km) jako uszkodzoną, mówił że właśnie przez to że się nie domykały zawaliło zawór egr. Jeśli dobrze zrozumiałem (nie znam się na tym [emoji2955]) to zostało to wyczyszczone i naprawione (zaślepione? - nie wiem czy dobrze zrozumiałem) i wymieniono egr. Od tego czasu wszystko działa prawidłowo, jak twierdzi.
Automat to kompromis z żoną [emoji16]
Poza tym mechanicznie podobno w pełni sprawna.
Z zewnątrz malowany prawy tylni błotnik, po przygodzie parkingowej oraz wymienione prawe tobie drzwi na taki sam kolor. Tyle wiem
PS. jak przerzucić te posty do nowego tematu?

Ostatnio zmieniony 29 sty 2020, 09:21 przez huubii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#3 Post autor: Kocur »

Jeśli został wymieniony kolektor dolotowy i egr, to odsuwa kolejne tego typu problemy w czasie, więc to in plus. Po jakieś przygodzie parkingowej to chyba praktycznie każdy samochód jest, więc tym się nie ma co przejmować. Ważne, że geometria nie naruszona. Jeśli tylko dobrze naprawione - to nie ma powodu do zmartwień. Elementy tapicerki w środku kupisz bez problemu nowe lub w dobrym stanie na Allegro, bądź od któregoś z naszych kolegów z rozbiórki jakiegoś auta - więc to też nie problem. Podpowiedz mi, dlaczego chciałbyś przerzucać te posty do nowego tematu, bo nie bardzo rozumiem, o co chodzi, jeśli miałbym być szczery.
:f1: kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6, Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH. Obecnie:

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
Awatar użytkownika
huubii
Zafiromaniak
#4 Post autor: huubii »

Dzięki wielkie za pomoc, mam nadzieję że jak pojadę w piątek to będzie zakup dokonany [emoji6]
Tzn sugeruje się uwagą w poście #41, żebym założył nowy temat tylko nie wiem jak miałbym przenosić już istnieniejace posty.
Jezdni raz wielkie dzięki [emoji846] W razie coś będę jeszcze pytał

Ostatnio zmieniony 29 sty 2020, 15:53 przez huubii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
huubii
Zafiromaniak
#5 Post autor: huubii »

Witam,
co myślicie o tej ofercie?
https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... CuKEI.html

Obrazek

W piątek wstępnie umówiłem się na jej obejrzenie, ale że jadę spod Poznania to proszę Was o jakąś sugestie/wskazówkę co do tego auta, może ktoś coś z Was o niej wie[emoji846]
W CEPIK-u przebieg się zgadza, krótką historie o aucie też już znam wydaje się wiarygodna.
Proszę o jakakolwiek pomoc.
Hubert ;)
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#6 Post autor: Sebu$ »

Bodek, Kotecek - proszę przenieść #5 na początek tematu.
Coś się .....
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line

#7 Post autor: mlody17 »

Kolego jeśli ta Ci się nie spodoba to może zainteresuję Cię moja Zafirka
https://www.olx.pl/oferta/opel-zafira-b ... C0q3n.html
Awatar użytkownika
huubii
Zafiromaniak
#8 Post autor: huubii »

Obserwuje, jednak cena dla mnie nieosiągalna, ale dziękuję za propozycję, jutro się okaże czy będzie Zosia w rodzinie [emoji6]

Ostatnio zmieniony 30 sty 2020, 21:28 przez huubii, łącznie zmieniany 1 raz.
mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line

#9 Post autor: mlody17 »

Kolego dla forumowiczów jest trochę inne cena 😎 Napisz na priv jeśli byłbym zainteresowany. Pozdrawiam i życzę owocnych zakupów przyjrzyj się dobrze przebiegowi bo wnętrze faktycznie trochę zmęczone.
Awatar użytkownika
Kocur
Zafiromaniak

#10 Post autor: Kocur »

Sebu$ pisze: 29 sty 2020, 19:08 Bodek, Kotecek - proszę przenieść #5 na początek tematu.
Coś się .....
Seba - jeśli to nie jest aż tak istotne - nie róbmy na razie nic, bo coś się sknociło i wymagałoby to ingerencji w bazę danych. Trzeba podejść do tematu bardzo ostrożnie, aby czegoś nie sknocić bardziej
Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, 08:48 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.

Opel Zafira B OPC
Audi S4 Cabrio 3.0 V6
KAMUI

#11 Post autor: KAMUI »

Dach panoramiczny, fajna sprawa. Obejrzyj od zewnątrz czy na irokezie nie ma dużych pęknięć-to pleksa. Poza tym koniecznie sprawdź czy elektryczne rolety chodzą, te od wewnątrz.
Awatar użytkownika
huubii
Zafiromaniak
#12 Post autor: huubii »

Witam Panowie,
dziękuję za zainteresowanie. Jestem po oględzinach i powiem szczerze, że jestem załamany. Dzień stracony.
Auto oczywiście nie kupione. Ale po kolei, na pierwszy rzut oka ok, ale już na starcie kiedy została odpalona to jakbym słyszał starego Mercedesa - klekot niesamowity i dość głośny (chyba to nie jest normalne, co?). Zresztą załączam zdjęcie silnika po 190k km, jak dla mnie 100k więcej. Coś w tym stylu jak na filmie (https://youtu.be/E-mSOhU78Cc)
W środku też wyglądał na więcej ale punktem kulminacyjnym była ta przygoda parkingowa, o której pisałem wcześniej. Miałem miernik lakieru i o ile przód, tył i lewy bok ok, to ta prawa strona to raczej po większej przygodzie - błotnik przód malowany, przednie drzwi malowane, tylne tak jak mówi sprzedawca wymienione (pewnie nie było co malować) ale błotnik tył to miejscami 900 wskazywało, także grubo [emoji2955]
Poza tym brak jakiejkolwiek historii auta w Niemczech, przednia szyba wymieniana, a w komorze silnika syf totalny, jakieś kawałki chleba, zielony nalot na całym aucie jakby sporo stała... A na pedał gazu reagowała dość ospale (to chyba też nie jest normalne)
No jestem załamany [emoji26] Także nie polecam.
Chyba w tej cenie diesla, fajnie wyposażonego, nie znajdę [emoji17]
No i nadal marzy mi się wersja OPC[emoji36]
Ale dziękuję za pomoc, Wasze uwagi trafne w 100%

PS. jeśli chciałbym pytać o ocenę innych aut to moje w tym temacie czy muszę nowy zakładać?
Hubert

Obrazek
Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, 19:40 przez huubii, łącznie zmieniany 2 razy.
Deleted User 21664

#13 Post autor: Deleted User 21664 »

huubii pisze: 31 sty 2020, 19:40
PS. jeśli chciałbym pytać o ocenę innych aut to moje w tym temacie czy muszę nowy zakładać?
Hubert
Hubercie - regulamin mówi 1 auto = 1 temat.
To chyba nie problem założyć nowy temat? A i łatwiej potem wyszukać daną ofertę :lis:
Pozdroofka
Makary
Awatar użytkownika
huubii
Zafiromaniak
#14 Post autor: huubii »

Ok, ok tylko grzecznościowo pytam [emoji4]

Ostatnio zmieniony 31 sty 2020, 19:51 przez huubii, łącznie zmieniany 1 raz.
Deleted User 21664

#15 Post autor: Deleted User 21664 »

huubii pisze: 31 sty 2020, 19:51 Ok, ok tylko grzecznościowo pytam [emoji4]
Spoko :ok:

Kto pyta, nie błądzi :D
Zablokowany

Wróć do „Archiwum ogłoszeń - Zafira B”