OPEL MERIVA B-Problem z zapłonem/centralny zamek

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Peterbo78

OPEL MERIVA B-Problem z zapłonem/centralny zamek

#1 Post autor: Peterbo78 »

Witam

Wiem że to nie jest forum miłośników OPLA MERIVA B ale ponieważ jest to model dość podobny do ZAFIRY C to postanowiłem poprosić użytkowników tego forum o pomoc
Od kilku już miesięcy zwłaszcza w okresie wakacyjnym czyli przy upałach borykam się z problemami przy odpalaniu silnika .
Myślę że problem może leżeć w elektronice czytaj kluczyk,immo,centralny zamek ale po kolei

Czasem gdy wsiadam do samochodu i przekręcam kluczyk w pozycję zapłon pojawia mi się na desce rozdzielczej żółta kontrolka z symbolem buta naciskającego pedał hamulca.
Wg instrukcji kontrolka ta ma za zadanie przypominać o zwolnieniu hamulca ręcznego . Ja posiadam elektryczny hamulec w postaci przycisku .
Podejmuje próbę uruchomienia silnika i nic kompletna cisza . Wyświetla się tylko wspomniana kontrolka

Zdarza się tak kilka razy w ciągu miesiąca . Muszę wtedy wysiąść z auta aktywować zamek centralny czyli zamknąć samochód po czym otworzyć go ponownie i problem znika samoistnie .

Jest to dość denerwujące i nie bardzo wiem co może być przyczyną . Wydaje mi się że może mieć to związek z kluczykiem i immo lub centralnym zamkiem ale to są tylko moje przypuszczenia ponieważ przez dwa tygodnie jeździłem wykorzystując zapasowy kluczyk i problem dalej się pojawiał .

Proszę pomóżcie

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#2 Post autor: Czesław »

Cześć Piotr też mam Merive B i taki sam silnik mi też zapala się czasem ta kontrolka jutro sprawdzę z czym to jest związane ale coś mi się zdaje że to chodzi żebyś włączył sprzęgło a jak jest na luzie i niema zaciągniętego hamulca to świeci
czesiek_ze
Peterbo78

#3 Post autor: Peterbo78 »

Cześć
To nie jest kwestia wciśniętego sprzęgła lub zaciągniętego hamulca ręcznego . Sprawdzałem to kilkukrotnie w momencie kiedy wyświetliła się kontrolka a samochód nie chciał odpalić . Niezależnie od tego czy samochód był "na luzie" czy miałem zaciągnięty ręczny czy też nie .
Jedynym wyjściem jest wtedy wyjście z samochodu i zaryglowanie drzwi przyciskiem na kluczyku i ponowne otwarcie centralnego przyciskiem.

Zastanawiałem się też czy nie jest to kwestia elektrycznego hamulca ręcznego który w jakiś sposób wysyła błędny komunikat (impuls) do komputera i ten odcina zapłon z niewiadomych powodów tylko co ma z tym wspólnego centralny zamek tego nie wiem a jednak jego otwarcie i zamknięcie pomaga .

Piotr
Awatar użytkownika
Czesław
Zafiromaniak
Imię: Czesław
Auto: Meriva B 1,4 120 KM
Model: B
Oznaczenie silnika: Nel

#4 Post autor: Czesław »

Dzisiaj sprawdzałem u mnie ta kontrolka zapala się przy próbie zwolnienia hamulca gdy lewarek jest na luzie przy odpalaniu musi byś naciśnięte sprzęgło i noga na hamulcu (gdy ręczny jest zwolniony ) bo nie odpali . Jeśli robisz tak jak pisze i nie odpal to przyczynę może być ręczny

Piszesz "Wg instrukcji kontrolka ta ma za zadanie przypominać o zwolnieniu hamulca ręcznego . Ja posiadam elektryczny hamulec w postaci przycisku ." nie wiem co piszą w instrukcji ale przypominać wcale nie musi bo on sam się zwalnia przy ruszaniu, nonsens :/
Ostatnio zmieniony 14 sie 2020, 18:34 przez Czesław, łącznie zmieniany 1 raz.
czesiek_ze
Peterbo78

#5 Post autor: Peterbo78 »

Czytałem gdzieś w sieci że przy otwarciu i zamknięciu drzwi pilotem reaguje też silniczek odpowiedzialny za sterowanie hamulcem ręcznym. Czy tak jest nie wiem ale jeśli tak to może w moim aucie rzeczywiście wysyła on błędny sygnał(impuls) do sterownika i wtedy następuje odcięcie zapłonu.
Przy próbie odpalenia auta zawsze mam włączony hamulec ręczny . Ok nie zawsze mam lewarek zmiany biegów z zapiętym biegiem czasem mam go na luzie .
Za każdym razem trzymam nogę na sprzęgle i hamulcu .

Co do opisu tej kontrolki w instrukcji to fakt nonsens .

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam
Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”