Czujnik ciśnienia paliwa 0281002706 - wymian co kilka tysięcy

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Piotr 314

Czujnik ciśnienia paliwa 0281002706 - wymian co kilka tysięcy

#1 Post autor: Piotr 314 »

Witam wszystkich,
chciałbym opisać pewien nie rozwiązany temat odnośnie czujnika ciśnienia paliwa i prosić o pomoc.

Zacznijmy od początku:
posiadam Zafire B - 2008 1.9 CDTI / Z19DT. - mniej więcej od 1,5 roku.
Jak go kupiłem przejechałem około 8 tys. km i zaczął samochód szarpać, dusić się w okolicach 2000 obr. / min. powyżej jak się dodało gazu to gasł.
Pojechałem do mechanika - stwierdził, że czujnik ciśnienia paliwa jest padnięty ( nie pokazywał w ogóle błędu stwierdził po różnicy ciśnień ) . Wymieniłem go na nowy o numerze 0281002706 i wszystko wróciło do normy.

Następnie po przejechaniu około 5-8 tys. km takie same objawy i następna wymiana czujnika ( teraz używanego ) następnie wszystko wraca do normy.

Następnie takie same sytuacje co kilkanaście tys. km i znowu wymiana i znowu wymiana. . .

Dzisiaj wymieniłem czujnik (to już może być 10 jaki wymieniłem ) po przejechaniu 3100 km ( zapisuje już w zeszycie :) ) .

Nie mogę znaleźć przyczyny częstego psucia się czujnika. Nie znalazłem słowa w internecie na ten temat ani żaden mechanik nie słyszał o czymś takim.

Patrząc na to wszystko to za jakiś czas będę wymieniał czujniki co paręnaście kilometrów, a więc proszę o pomoc w rozwiązaniu tego czujnikowego problemu.

P.S.
Teraz po wciśnięciu pedałów pokazuje błąd 19011
Ostatnio zmieniony 09 lis 2020, 20:44 przez Piotr 314, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Cytowany przez Ciebie błąd wskazuje na problem z DPF-em.
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Differential Pressure B-031 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Differential Pressure B-056 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Pressure C-032 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Voltage C-030 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor High Voltage C-032 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Hose Line Malfunction B-031 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Hose Line Malfunction C-030 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Differential Pressure B-031 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Differential Pressure C-030 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Pressure B-031 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Voltage C-030 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Low Voltage C-032 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Pressure not Plausible with Barometric Pressure B-031 Silnik / napęd
P1901 Particulate Filter Pressure Sensor Range/Performance B-056 Silnik / napęd
Oczywiście!
Piotr 314

#3 Post autor: Piotr 314 »

Dzisiaj odwiedziłem inne mechanika i zrobił diagnostykę na sprzęcie TEXA.
Dał mi taki raport jak w załączniku.
Pokasował błędy i nic teraz się nie wyświetla.
Jedyną wątpliwość mechanika budził fakt wartości -40 stopni C na jednym z czujników spalin jako wartość skrajna.
Stwierdził że może to być przekłamanie od zwarcia ( przetarcia kabla ).
Wspomniał że można przeprowadzić diagnostykę czujnika na zasadzie kroków aby mierzyć parametry multimetrem np. napięcia, uziemienia . . . wg instrukcji z workshopdata.
Tylko trzeba umówić się na cały dzień albo coś w ten deseń lub sprawdzić całą wiązkę czy nie jest gdzieś przetarta.
Moim zdaniem błąd 19011 - wystąpił gdy samochód porostu zgasł i może coś z DPF'a pokazało. DPF wypala się dość regularnie. Robię codziennie około 65 km.

Może ktoś zna dobrego mechanika od OPLA w okolicach Słupska ?

Nie wiem co z tym fantem dalej zrobić . . . może ktoś ma jakiś pomysł ?
Załączniki
WhatsApp Image 2020-11-12 at 19.09.48.jpeg
WhatsApp Image 2020-11-12 at 19.09.56.jpeg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”