Chwilowe zużycie paliwa
-
ryjeeek1
Chwilowe zużycie paliwa
Witam. Posiada Zafire b z 2007r , od kilku dni zauważyłem że gdy odpalam auto i ruszam przy zmianie biegu chwilowe zużycie paliwa rośnie około 20l/100km gdy puszczam na bieg jałowy to spada do 0, ale po chwili rośnie do około 6-7 i tak się utrzymuje. Srednie spalanie mam 6.5 i rośnie. Dodatkowo wydaje mi się że słyszę lekkie pierdzenie z przodu silnika. Dodam że zerwał mi się tłumik i mechanik wymieniał mi tylko końcowy. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
- Czesław
- Zafiromaniak
- Imię: Czesław
- Auto: Meriva B 1,4 120 KM
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Nel
To jak tylko na jedynce pali Ci 20 L to słabo go kręcisz bo potrafi pokazać nawet35L chwilowe a 6,5 to masz super spalanie widać że masz lekką nogę ,napraw tłumik i ciesz się fajnym autkiem

czesiek_ze
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
W punto 2 1,2 8V chwilowe na 1 biegu 19L więc się nie przerażaj ważny jest wynik średniego spalania cyklu mieszanego on daje wartość ile pali samochód
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
-
ryjeeek1
Troszkę źle napisałem wyżej, chodzi o to że na postoju i biegu jałowym chwilowe zużycie wynosi 6 -7 , i średnie zużycie podnosi się również. Nie wiem przez co to jest. Dzieje się tak od kilku dni. Wcześniej nie miałem takich parametrów
- Pszczyna
- Zafiromaniak
A jak ostatnio tankowałeś ? bo komp wariuje jeżeli podczas tankowania jest kluczyk w stacyjce ! (najlepiej gdy kluczyk jest w kieszeni a drzwi zamknięte podczas tankowania ) jeżeli tego nie zrobimy to komp nie potrafi prawidłowo przeliczyć wartości paliwa
-
ryjeeek1
No to chyba mamy rozwiązanie, bo faktycznie jak tankowałem to zapamiętało stare wartości tj. Zasieg z tym że z minuty na minutę wzrastała. Od teraz tak będę tankować
odezwę się jak będzie lepiej. Dzięki!
-
bodek510
Ja miałem to samo 2 tygodnie temu. U mnie winny był sensor na listwie paliwowej. Po wymianie na drugi wszystko wróciło do normy.
- Czesław
- Zafiromaniak
A czy w tym czasie nie wypala Ci się DPF bo wtedy wzrasta zużycie paliwa na wolnych obrotachryjeeek1 pisze: 23 maja 2021, 23:41 Troszkę źle napisałem wyżej, chodzi o to że na postoju i biegu jałowym chwilowe zużycie wynosi 6 -7 , i średnie zużycie podnosi się również. Nie wiem przez co to jest. Dzieje się tak od kilku dni. Wcześniej nie miałem takich parametrów
czesiek_ze
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
Przy dpf zużycie paliwa na postoju jest 5l na godzinę a przy jeździe oscyluje w granicach 9l na 100km. W trakcie przyspieszenia dochodzi nawet do 37l na 100 km .Czesław pisze: 24 maja 2021, 21:09A czy w tym czasie nie wypala Ci się DPF bo wtedy wzrasta zużycie paliwa na wolnych obrotachryjeeek1 pisze: 23 maja 2021, 23:41 Troszkę źle napisałem wyżej, chodzi o to że na postoju i biegu jałowym chwilowe zużycie wynosi 6 -7 , i średnie zużycie podnosi się również. Nie wiem przez co to jest. Dzieje się tak od kilku dni. Wcześniej nie miałem takich parametrów
- Czesław
- Zafiromaniak
Przy wypalaniu DPF 6-7 l to jest w minimum a nawet dochodziło mi do 7,5 na wolnych obrotach dlatego potem przybywa oleju w misce bo nie spali tylko ścieka do miskifredas pisze: 24 maja 2021, 21:30Przy dpf zużycie paliwa na postoju jest 5l na godzinę a przy jeździe oscyluje w granicach 9l na 100km. W trakcie przyspieszenia dochodzi nawet do 37l na 100 km .Czesław pisze: 24 maja 2021, 21:09A czy w tym czasie nie wypala Ci się DPF bo wtedy wzrasta zużycie paliwa na wolnych obrotachryjeeek1 pisze: 23 maja 2021, 23:41 Troszkę źle napisałem wyżej, chodzi o to że na postoju i biegu jałowym chwilowe zużycie wynosi 6 -7 , i średnie zużycie podnosi się również. Nie wiem przez co to jest. Dzieje się tak od kilku dni. Wcześniej nie miałem takich parametrów
czesiek_ze
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
Ta ale przy 1.7cdtiCzesław pisze: 24 maja 2021, 21:58Przy wypalaniu DPF 6-7 l to jest w minimum a nawet dochodziło mi do 7,5 na wolnych obrotach dlatego potem przybywa oleju w misce bo nie spali tylko ścieka do miskifredas pisze: 24 maja 2021, 21:30Przy dpf zużycie paliwa na postoju jest 5l na godzinę a przy jeździe oscyluje w granicach 9l na 100km. W trakcie przyspieszenia dochodzi nawet do 37l na 100 km .Czesław pisze: 24 maja 2021, 21:09A czy w tym czasie nie wypala Ci się DPF bo wtedy wzrasta zużycie paliwa na wolnych obrotachryjeeek1 pisze: 23 maja 2021, 23:41 Troszkę źle napisałem wyżej, chodzi o to że na postoju i biegu jałowym chwilowe zużycie wynosi 6 -7 , i średnie zużycie podnosi się również. Nie wiem przez co to jest. Dzieje się tak od kilku dni. Wcześniej nie miałem takich parametrów
- Pszczyna
- Zafiromaniak
[/quote]
Przy wypalaniu DPF dlatego potem przybywa oleju w misce bo nie spali tylko ścieka do miski
[/quote]
To efekt przerwania procedury wypalania ,rozrzedza się olej tracąc właściwości smarne a potem silnik zatarty i na handel do Polski
[/quote]
Przy wypalaniu DPF dlatego potem przybywa oleju w misce bo nie spali tylko ścieka do miski
[/quote]
To efekt przerwania procedury wypalania ,rozrzedza się olej tracąc właściwości smarne a potem silnik zatarty i na handel do Polski
-
ryjeeek1
Czyli wg Was moze być wypalany dpf. Ale czy on wypala się na zimnym silniku z reguły przy uruchomieniu auta np po nocy przed wyjazdem do pracy. Z tego co wyczytałem to musi mieć specjalne warunki zeby się uaktywnił. Jak mogę sprawdzić czy dpf nadaje się do regeneracji?
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Op-com / Opel tech nasycenie filtra cząstek stałych
-
ryjeeek1
Dodam, że zauważyłem że obroty sa prawie stałe blisko 1tys. Wcześniej tak nie miałem. Może napisze na nowo jeszcze raz o co mi chodzi. Przy uruchomieniu silnika na zimnym zużycie chwilowe między zmianami biegów jest 6-7 l a na postoju 2 -2.5l/h . Do tego silnik chodzi jakby bardziej agresywnie . Tak jakby dpf chciał się wypalać, ale czy jest to możliwe zaraz po odpaleniu ?