Opel Zafira C 1.6 2014

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
m.k.
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafira C 1.6 2014
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

Opel Zafira C 1.6 2014

#1 Post autor: m.k. »

Witam wszystkich,
Potrzebuje pomocy w diagnozie mojego auta, sam już rozkładam ręce w znalezieniu przyczyny pisków podczas pracy silnika, ciężko to opisać słowami więc poniżej link do krótkiego filmu z dziękami, których przyczyny nikt nie potrafi zdiagnozować:

https://www.youtube.com/shorts/xeusGWQHD68

Samochód przyjechał z Włoch po lekkim dzwonie w przedni prawy błotnik pod lampą, jednak przy zakupie właściciel przyznał, że te dźwięki były już przed wypadkiem, a włoski serwis opla zdiagnozował mu, iż "tak ma być, te samochody już tak mają". Osobiście nie przekonuje mnie to tłumaczenie dlatego zabrałem się za diagnozę i próbę usunięcia usterki. Na samym początku padło na rozrząd, w którym po dzwonie musiało się coś stać więc wleciał kompletnie nowy oryginalny razem z sprawdzeniem każdej ruchomej mogącej "obcierać" o coś części, jednak usterka pozostała. Następnie zaczęto sprawdzać wszystko po kolei od turba po każdy ruchomy element po czujniki, kończąc na czujniku oleju ponieważ podejrzewano pompę oleju, jednak to dość kosztowana sprawa dlatego też samochód trafił do autoryzowanego serwisu opla na badanie stetoskopem diagnostycznym ponieważ faktycznie dźwięk ten bardziej słyszalny był od dołu w okolicach miski olejowej. Padło w 100%, że winna jest pompa oleju więc została wymieniona na nową oryginalną dedykowaną do tego modelu i silnika. Niestety kolejny wydatek 1700 zł poszedł na marne ponieważ usterka jak była tak jest. I tutaj moja prośba czy jest wśród nas ktoś kto zna się na tego typu problemach z tymi oplami? czym jest spowodowany ten hałas? dodam jeszcze, że po odkręceniu korka wlewu oleju dźwięk nie narasta wie chyba wina leży w osprzęcie, a nie w samym silniku chociaż ja już sam nie wiem co mogę jeszcze sprawdzić, żeby usunąć tą usterkę. Samochód jeździ, nie traci na mocy, nie zaciera się w nim nic co mogłoby wskazywać na potencjalny problem, żadna kontrolka nie sygnalizuje problemów, żadne błędy nie wyskakują, a problem jak był tak jest. Proszę o pomoc bo w was ostatnia deska ratunku, żeby ten samochód nie poszedł na części.

pozdrawiam
Kuba
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#2 Post autor: Pszczyna »

Zrzuć pasek wielorowkowy na chwilę i odpal silnik na próbę czy to sprzęgiełko alternatora czy sam pasek -rolki - koło pasowe lecz przy wymianie rozrządu by wyszło.
Kontrola sprzęgła kompresora klimatyzacji .
m.k.
Imię: Kuba
Auto: Opel Zafira C 1.6 2014
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B16DTH

#3 Post autor: m.k. »

Cześć,
Dzięki za odpowiedz, niestety było to już sprawdzane. Wszystko pracuje tak jak należy, usterka musi być gdzieś indziej.
Awatar użytkownika
Pszczyna
Zafiromaniak
Imię: Dariusz
Auto: Zafira B 1,9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: Pszczyna »

Trochę pracy lecz zrzuciłbym miskę olejową i przejrzał panewki wału - korbowodów .
Trochę niedokładny ten filmik (za szybko przesuwasz telefon ) lecz wrażenia są iż to lewa strona silnika w jego połowie .
Widziałem kiedyś starego mechanika z słuchawkami-stetoskop jak osłuchiwał silnik lecz tu dźwięk jest głośny .
Pobierz na telefon (sklep Play ) aplikację miernik dźwięku j szukaj miejsce gdzie jest dźwięk najbardziej intensywny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”